Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný soudní thriller. Harrisonu Fordovi zabijou kolegyni a milenku a podle důkazů to vypadá, že ji zabil on. Je blázen? Nebo to na něj navlíknul některý z jeho kolegů? Anebo je to nějak jinak? Film s tímto mystériem zachází dost vychytrale, až do poslední scény jsem netušil, jak se to rozuzlí. No a rozuzlilo se to vskutku zajímavě, pointa překvapila. Silný čtyři hvězdy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasické kriminální americké drama vystavené na půdorysu soudního přelíčení nad podezřelým z vraždy. Zprvu nenápadný, téměř tuctově se tvářící film začne postupně zvyšovat obrátky napětí a vytvářet atmosféru strachu a celé palety emocí od pocitů viny po nenávist. Rozhodující pro hodnocení je ale mrazivý závěr, který obsahuje skutečně cynickou a velice depresivní pointu. Hlavní hrdina zaplatí za své morální selhání cenu větší než mladý kriminalista ve Fincherově thrilleru Sedm. Tohle není jen okamžitá katarze, tohle je odsouzení ke hrůze bez konce. Velmi slušné obsazení v čele se zkušeným veteránem Harrisonem Fordem. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek sice nabízí nadprůměrné herecké výkony (Ford, Julia) a překvapivé rozuzlení, nicméně... Plně chápu, že pomalé tempo vyprávění je pro snímky ze soudního prostředí příznačné a zřejmě bych za „šnečí rychlost“ tvůrce kritizovat neměl, avšak… Zařadit „dvojku“ by (alespoň někdy, trošku a decentně) rozhodně neuškodilo :-) ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Poté co je jeho bývalá milenka zavražděna, vydává se hlavní podezřelý Harrison Ford na pátrání po skutečném vrahovi a postupně objevuje, že ten není vůbec tak daleko, než by si býval pomyslel...Harrison Ford výborný a stojí za to ho zde určitě vidět. Zde hraje pošetilého ale morálního muže s odzbrojující zranitelností. Trošku pomalejší tempo filmu s protahovaným závěrem ale neubírá vůbec na zajímavosti a celkovém vyznění filmu. Slabší čtyři hvězdy. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Wow, jaká to ale dlouhá nuda. Velice převelice dlouhá nuda. Sice solidně zahraná a inteligentně napsaná, ale pořád celkem dost nuda. Vyšetřování chyběl spád a nějaká gradace, celý to bylo takový ospalý a působilo to na mě, jako by vlastně nikomu moc nezáleželo na tom, jak se to rozuzlí, maximálně tak Fordem ještě projel nějakej elektrickej vzruch - někdy - a nejvýraznější postava je právník Raul Julia. Greta Scacchi, mimochodem, byla pěkná kočka. Bonnie Bedelia zůstává bohužel "tou, která hrála ženu McClanea." Teď přestaňte číst vy, co chcete vědět o filmu co nejmíň, abyste měli co nejlepší zážitek: Jakmile si divák někde přečte, že konec byl "nečekaný až šokující," velice jednoduchou metodou brzy dojde v průběhu děje k tomu "nečekanému a šokujícímu" závěru a já nebyla výjimkou. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)

Reklama

Reklama