Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (13)

Trailer

Recenze (34)

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuálně moc pěkné, herecky je mi ale úplně odporná hlavní paní s opicí, ale dá se přežít. Zbytek herců je fajn, baví mě přátelství mezi Lyrou a Rogerem. Je to celé taková hezká temná pohádka protkaná početnými úmrtími. :D Těším se, co přinese další sezóna. Škoda, že nám na konci poslední epizody nenabídli o trochu víc. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fanúšikovia knižnej série asi spadnú zo stoličiek, ale film s Craigom bol lepší. Absolútne neospravedlniteľná je minimálne posledná epizóda, ktorá je celá len o (hrozne nezáživnom) dialógu, megaakcia s desiatkami postáv (ktorú logicky po tom všetkom očakávate) sa de facto nekoná (sám som tomu prvé sekundy neveril, ale je to pravda), dej sa odohráva v hnusnej tme, nekoná sa ŽIADNA rozlúčka s dovtedy pre dej kľúčovými postavami, z kladných postáv sa nepochopiteľne stávajú záporné a zo záporných (asi) kladné. Ale s tým by som sa (relatívne) dokázal zmieriť. S čím sa vyrovnať  nedokážem, je to, že už predtým to značne drhne. Prvé epizódy (odohrávajúce sa v meste) sú neskutočne nudné. To som myslel, že zomriem. A jedna z mojich najneobľúbenejších herečiek (správne, Ruth Wilson) to rozhodne nevylepšuje. McAvoy sa na Craiga nechytá ani keby sa mu chcelo... a jemu sa zjavne nechce, čo je smutné a svojím spôsobom úbohé, lebo herec je tu predsa od toho, aby sa snažil, nie? McAvoy však, netuším prečo, pôsobí tak otrávene, ako snáď nikdy počas svojej bohatej kariéry. Našťastie, v strede (kedy sa konečne dostaneme na ďaleký Sever) sa situácia zlepší jednak vďaka atraktívnejšej snežnej výprave a jednak vďaka parádnym postavám ako majestátny Iorek Byrnison, vodkyňa divožienok Serafina Pekkala a vzduchoplavec Lee Scoresby (OK, tie mená sú fakt na facku). Napriek tomu to stále nie je ono, veľmi to zakopáva (a padá), na jednu úžasnú scénu pripadá 28 minút nudy, akcie je málo (a je slabo natočená) a scenár je až príliš komplikovaný. Všetky diely sú strašne dlhé a tak som namiesto deja premýšľal nad tým, či v danom svete existujú (okrem medveďov) normálne zvieratá a ak áno, či aj ony majú svojich démonov a či ak dvaja ľudia sexujú, tak či sexujú aj ich démoni. Celkovo som tomu svetu skôr nerozumel, než rozumel. Do druhej série už nepôjdem. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria "His Dark Materials" je pre mňa dosť mix. Myslím si, že tvorcovia chytili potenciál seriálu a robili maximum, aby vznikol projekt, ktorí si divákov získa. S výnimkou tretej epizódy, ktorá bola skutočne nudná odviedli celkom dobrú prácu. Nebudem to hodnotiť podľa predlohy. Knihy som síce čítal, ale naposledy to bolo niekedy v roku 2006. A máme tu rok 2020. Takže sú veci, ktoré si pamätám, ale nemôžem si už vybaviť po toľkých rokoch všetky detaily z kníh, ktoré som čítal raz. Dúfam, že to pochopíte. Najväčším problémom však pre mňa je, že sa od piatej epizódy tvorcovia rozhodli pridať aj úvod Willovho príbehu. Pravdepodobne, aby sa mohli s Lyrou v prvej epizóde novej série rovno stretnúť. Takže úvod druhej knihy sme rovno dostali rozkúskovaný v tejto sérii. Mne osobne to nevyhovuje. Pretože to pôsobí trošku zvláštne. V jednej chvíli som zaujatý príbehom a potom sa odrazu dostaneme k Willovmu príbehu. A na ten sme podľa mňa ešte mali čas. Odhliadnuc od toho, veci väčšinou celkom fungujú. Casting je podľa mňa z drvivej väčšiny funkčný. A rovnako aj charaktery. James McAvoy je skvelý. Ruth Wilson ako Marisia Coulter funguje. Lin-Manuel Miranda ako Lee Scoresby je vynikajúci. Iorek je podľa mňa perfektne stvárnený. A rovnako aj jeho vzťah s Lyrou je zachytený vynikajúco. Ruta Gedmintas ako Seraffina ma potešila. Pochválim aj Anne-Marie Duff. No čo sa týka Dafne Keen, tam sú moje dojmy trošku zmiešané. Myslím si, že nie je zlá vo svojej role, no úplne sa s jej podaním Lyry nestotožňujem. Spätne keď sa pozerám na filmovú verziu tak Dakota Blue Richards bola rozhodne lepšie zvolená do tejto role. Seriál má trošku temnú atmosféru a to tiež miestami trošku škodí. Sú tu momenty kedy je to potrebné, no potom sú scénky, kedy to pôsobí trošku zbytočne moc ponuro a temno. A nie ako svet, ktorý by som chcel spoznávať. Kým pri čítaní kníh som tento svet chcel spoznať poriadne. Myslím si, že ale hlavné a najdôležitejšie momentky v knihe sú v sérii zachytené celkom dobre. Až na jednu výnimku. A to je konkrétne, keď pani Coulterová objaví alethiometer. Táto scénka tu chýba a je to skutočne veľmi trestuhodné, lebo to je dosť dôležitý moment. Možno keby si pamätám z knihy viac, bol by som naštvaný na adaptáciu viac, no z mojich spomienok to funguje dobre. Som zvedavý ako sa postavia tvorcovia pokračovaniu. Hádam nám ukážu, že si našu dôveru diváka zaslúžia. Hodnotenie: B ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nejsem spokojen. Na vině je především rozháranost scénáře. Expozice se někdy odehrává zkratkovitým způsobem a skáče se tak od jedné věci ke druhé – mám pocit, že takhle nějak na mě působila první série Hry o trůny, než jsem se začetl do předlohy a celé si to „sedlo“. Celkově to vypadá, že vytvářet alternativní světy tím způsobem, že jsou podobné tomu našemu až na pár podstatných detailů, není úplně ten nejlepší způsob budování říše fantasy. Koncept daemonů mi přijde nepříliš zajímavý – a jak tu někteří uživatelé poznamenali, v davových scénách to vypadá, jako by daemony měly jen důležité postavy. To medvědí království (či co to je) působí v rámci děje dost nepatřičně – a král je navíc totální trotl, když ho hlavní postava v sedmé epizodě oklame tak neuvěřitelně okatým způsobem. Proč mají medvědi brnění, proč se Iorekovo brnění nachází tak příhodně blízko a proč na něm vůbec Magisteriu záleží, kam se po šesté epizodě poděli Romuni (mimochodem vzhledem k originálu by mi v češtině přišlo lepší označení třeba Kánové), proč je Roger tolik důležitý pro Asriela? Možná by bylo lepší natočit více epizod, čímž by se tvůrci vyhli těm nepřirozeným zkratkám. Především z toho důvodu mě seriál nebavil, za světlé body považuju snad jen dvě vždy dobře oblečené záporné postavy – Carlo Boreal a paní Coulterová. Ostatní postavy mi přijdou nerozvinuté a s nejasnými motivacemi. Druhou sérii si patrně nechám ujít a předlohu vyhledávat nebudu. (1 336.) ()

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série - (7/10) : Zpočátku se vás seriál snaží ukolébat dlouhými dialogy a nečekaným skokem do středu všeho dění. Když ovšem přistoupíte na jeho hru, tak zjistíte že His Dark Materials je dost kvalitní podívaná s nádhernou hudbou a vizuálem. Seriál předčí ve všech ohledech svého filmového předchůdce z roku 2007. Jediná věc, která tomu chybí je velkolepost bitev. S tak nádhernou kompozicí je vážně škoda, že celkový dojem zhatí dost nešťastný závěr. Nejlepší epizoda: The Lost Boy (S01E05) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (2)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)

Reklama

Reklama