Reklama

Reklama

Letec

  • USA The Aviator (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2004, 170 min (Alternativní 164 min)

Obsahy(1)

Postava legendárního průkopníka letectví, podnikatele a filmového režiséra Howarda Hughese (1905–1976) už mnohokrát posloužila literárnímu i filmovému zpracování. Neúnavný dobrodruh, který miloval rychlost a nebezpečí, jeden z nejbohatších Američanů své doby, ale také nenapravitelný sukničkář a psychicky nemocný člověk posedlý nejrůznějšími fobiemi – tato komplikovaná osobnost dvacátého století se v roce 2004 stala předmětem nákladné filmové biografie Letec. Režisér Martin Scorsese je známý svojí zálibou v hollywoodské historii a také patří k jejím největším znalcům, takže jeho volba byla víceméně logická (původní režisér Michael Mann si ho vybral jako náhradu, když se mu nechtělo dělat třetí biografii po sobě). Scénář Letce, jehož autorem je chicagský dramatik John Logan, se soustředil na bouřlivé dvacetiletí (1927–47), ohraničené počátkem natáčení ambiciózního leteckého snímku z první světové války Pekelní andělé a zkušebním letem Hughesova legendárního letadla Herkules. Značné prostředky byly věnovány vystižení dobové atmosféry (scény ve známém nočním podniku Cocoanut Grove) i angažování předních hereckých představitelů. Vedle Leonarda DiCapria v titulní úloze se tu objevují např. Cate Blanchettová v roli Hughesovy přítelkyně Katharine Hepburnové, Kate Beckinsaleová jako jiná filmová hvězda Ava Gardnerová a Jude Law jako bouřlivák Errol Flynn. Ve spolupráci se svým stálým kameramanem Robertem Richardsonem zvolil Scorsese pro jednotlivá období odlišné barevné ladění, např. na začátku se zcela obešel bez červené, přesně ve stylu dvoupásového technicoloru používaného na přelomu dvacátých a třicátých let, a postupně barevnou škálu doplňoval. Snímek nakonec získal z jedenácti nominací pět Oscarů, za kameru, výpravu, kostýmy, střih a ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Cate Blanchettová). Režisér Scorsese znovu vyšel naprázdno a sošku si odnesl až za svůj následující film, gangsterské drama Skrytá identita (2007). (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (811)

Brouk 

všechny recenze uživatele

"Zapomenutelný film s nezapomentulnými scénami".. tak nějak zněl výsledný ortel recenze v časopise Premiere, kterou jsem četl předtím než jsem tenhle snímek viděl. Je to pravda, ale těch scén tam zas tak moc není, abych z tohoto snímku byl nějak zvlášť zpovykanej (nepočítaje některé herecké výkony)... Pro mě je to bohužel zapomenutelný film s jakž takž mlhavými vzpomínkami na některé scény... Nic víc nic míň... Snad jen, že jsem rád, že si Oskara nakonec odnesl Clint.... jeho film byl prostě lepší... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Logan | Hudba: Howard Shore | Produkcia: Michael Mann, Sandy Climan, Graham King, Charles Evans, Jr. | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Forward Pass, Appian Way, Intermedia, Initial Entertainment Group, Miramax Films, Cappa Productions | Rozpočet: 110 miliónov $ | Tržby: 213,741,459 $ || Monštrózny epos Scorseseho, tak isto, ako projekty zfilmované v ňom. DiCaprio už v skutočnosti pre mňa nemá čo dokazovať, na mojom zozname je hercom s najväčším počtom top hereckých výkonov v pomeru počet filmov / výkony a tak vôbec. Ten film má jedinú chybu k dokonalosti, a to je Scorseseho tipická trojhodinová metráž, ktorá je v niektorých pasážach už na úkor plnohodnotného zážitku. Pre mňa najlepšie sekvencie sú natáčanie anielov zo začiatku a časti zo súdnych jednaní - pre Vás to ale môže byť niektorá z ďalších desiatok :) 80% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Toto dílo je v mnoha ohledech precizním filmem, a to ať už jde o technické kategorie nebo herecké výkony. Ale na druhou stranu má přestřelenou stopáž, která chvílemi navozuje pocit lehké nudy a také pro mě místy krapet nedůvěryhodný příběh (o osobě HH nevím sice nic, ale ty přechody ze zapáleného, ambiciózního a tvrdohlavého člověka na ustrašenou, úzkostlivou a paranoidní trosku se mi zdály přece jenom přehnané, přestože to DiCaprio zvládal s přehledem, a fakt, že hlavnímu hrdinovi procházelo vlastně vše co provedl, se mi také moc nepozdával). Letec je kvalitní životopisné drama, to rozhodně, ale 5* filmovým zážitkem pro mě není. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

(1001) Ó můj bože, jestli se za takovéhle přízvuky udělují Oscary a Zlaté glóby, tak si naše civilizace opravdu zaslouží zaniknout. Jen co si u mě Scorsese trochu napravil reputaci, tak to jde zase všechno do kytek. Předně ho podezřívám z toho, že tenhle film není nic jiného než proklatě drahý a naleštěný bulvár, žádný ponor do šílenství a obsese se nekoná. Za druhé mi chybí absence dramatického oblouku: film vyloženě vypadá, jako že si zcela libovolně a nepodloženě vybírá jednotlivé epizodky Hughesova života a na první dobrou je ukazuje tak, jak to co nejširší okruh diváctva od dobového spektáklu očekává, žádná invence nebo interpretace, nedejbože názor, se nedostavuje. Když si taky člověk o Hughesovi něco přečte, tak zjistí, že byl třeba obviněný z toho, že ve svém autě srazil a zabil člověka, a zbaven obvinění byl až poté, co očitý svědek zázračně změnil výpověď. Taky byl dvakrát ženatý (s ne tak supr kůl filmovými herečkami, takové vztahy asi nejsou pro plátno dost dobré) a vyváděl i různé jiné skopičinky. Mně třeba přijde zajímavé, že když vešli zaměstnanci do hotelového apartmá, kde devět let bydlel, zjistili, že měl po celou tu dobu zatažené všechny závěsy a ty mu tam dokonce začaly hnít. To by mě bavilo sledovat mnohem víc, než jak zakazuje svojí patnáctce jíst zmrzlinu. No a za třetí, k vlastnímu překvapení zjišťuji, že vážně docela hodně nemám ráda Lea. Rozhodně ne, když se snaží hrát charismatické nekompromisní zmrdy. Hughes taky prý měřil 193 centimetrů, proč jsme nedostali nějakého pořádného čahouna? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je totální pád na čumák v poddání Scorseseho. Nevím co tady všichni děláte, ale já se chci u filmu bavit a chci cítit, že sledují něco zajímavého a nechci koukat na hezké, ale nudné, zbytečné a ohrané obrazy od mistra Martina Scorseseho. Někdy až absolutně absurdní dialogy postav, které doprovází nudné vedlejší postavy. Howard Hughesv poddání Leonarda DiCapria je asi jediný klad filmu. Mě prostě nestačí Scorseseho jméno na začátku filmu, abych hned běžel dávat 5* a křičet slastí při každé scéně. To, že film ukazuje subjektivní pohled na život HH je docela na nic. Mě nezajímá jak tohoto člověka vidí Scorsese, ale chci vědět jaký byl. Jak všechno okolo probíhalo. Nechci aby si režisér přikresloval a gumoval hlavní postavu ve chvíli kdy se mu to hodí. Asi mám hodně negativních postojů, ale nevidím nic extra na této 169minutové slátanině, která vám řekně, že HH byl blázen, který miloval letadla a trpěl bakteriofóbií nebo něčím velmi podobným. HH nakonec vypadá jako nikdo co dokázal všechno a jen díky štěstí byl průkopníkem letectví. Zkusím dát Letci druhá příležitost za nějaký čas a případně změním hodnocení. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (62)

  • Letec byl prvním celovečerním filmem, na ktorém sa podílela DiCapriova (Howard Hughes) produkční společnost Appian Way. (imro)
  • Šlo už o druhý film Leonarda DiCapria (Howard Hughes), ve kterém hrála roli letecká společnost PanAm (Pan American Airways). Tím prvním filmem byl snímek Chyť mě když to dokážeš (2002), kde si DiCaprio hrál na pilota PanAm. V tomto filmu jeho postava naopak proti společnosti bojuje. (ricky4)

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

„Letec“ podle Nolana?

„Letec“ podle Nolana?

19.02.2011

Christopher Nolan ještě ani nezačal točit pokračování Temného rytíře a už má jasnou představu o tom, co chce dělat pak. Před mnoha lety totiž připravoval film o životě Howarda Hughese, avšak musel… (více)

Pohádkový Scorsese?

Pohádkový Scorsese?

24.01.2010

Filmových projektů, u nichž se počítá s \"Martyho\" účastí, neustále přibývá. Nakonec to ale vypadá, že je smete ze stolu jistý Hugo Cabret. Pokud ano, Scorsese po mysteriózním thrilleru (který v… (více)

Reklama

Reklama