Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čekatel Zeman nastupuje na místní oddělení SNB v Kateřinské Hoře. V městečku je připravován odsun místních Němců a do transportu jsou zahrnuty i němečtí pacienti z místního ústavu. Chovanci jsou ale tajně usmrceni a místo nich se na odjezd chystají příslušníci SS, snažící se tak uprchnout spravedlnosti... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď dochádza k uplatňovaniu kolektívnej viny, je atmosféra ponurá a bezútešná. Jiŕímu Sequensovi sa v epizóde, odohrávajúcej sa kdesi v povojnových Sudetoch, podarilo vykresliť takúto náladu bezozvyšku. Za to skúsenému režisérovi kriminálnych filmov a seriálov patrí pochvala. Horšie je to s dejom. Ten posilňuje oficiálny dobový výklad dejín, spočívajúci v naratíve, že odsun nemeckej menšiny z územia povojnového Česko-Slovenska bol vlastne v poriadku. Pretože všetci boli vlastne tak či onak prívržencami naci ideológie. Isteže bolo hafo kadejakých werevolfov, skrytých príslušníkov SS a iných nacikádrov, medzi českými Nemcami. Každému súdnemu ale je jasné, že tých naozaj škodných bolo z celkového počtu odsunutých minimum. Toto je zase vec, čo musí hodnotenie trochu znížiť. Poznámka: Z dochovaných svedectiev a záznamov je zrejmé, že celý seriál "30 prípadov majora Zemana" prechádzal ešte vo fáze scenára dôkladným ideologickým preverovaním a viacerými úpravami. Tie diktovali ako príslušné stranícke štruktúry Komunistickej strany Česko-Slovenska (KSČ)  ako aj  priamo ozbrojeno-bezpečnostné zložky boľševického aparátu, menovite Štátna bezpečnosť (ŠtB), ktorá scenár seriálu v podstate dirigovala. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyznavači ohně bylo nacistické hnutí, které oheň považovali za očistný a nutný pro očistu rasy. Policejní čekatel Jan Zeman je převelen do Kateřinské Hory, kde se v místním ústavu pro duševně choré chystá přesun všech pacientů zpět do Německa. Přesunut má být i tamní německý doktor. Zeman se s nimi často dostává do konfliktu, ať už pro rušení nočního klidu, tak pro podezření z nekalých cílů doktora i dalších zaměstnanců. To se nakonec i potvrdí a Zemanovi jde o život. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladý staře vypadající Zeman se dostává do městečka v pohraničí, odkud se chystá odsun německých bláznů pod vedením psychiatra doktora Wolfa (Luděk Munzar). Nicméně všechno je jinak, protože Němcům samozřejmě není co věřit a všichni jsou nacisti. V závěrečné přestřelce Vilém Besser při zásahu mečí, zatímco Munzar, jsa střelen do zad, se drží za břicho. Ale tenhle díl není zase tak nejhorší a občas docela napínavý, zvláště když Zeman hledá pohřbeného vojáka. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Velkorysost k obětem války je výsadou ušlechtilých." Čekatel SNB Jan Zeman si přijel vysloužit svůj první metál do kraje plného Čechů, Němců, Čechoněmců a samozřejmě Němcočechů. Mě to s ním hodně bavilo, ale představa, že bych si to s ním mohl vyměnit se mi vůbec nelíbila. Ale pak jsem si vzpomněl na to, že bych si asi na chvilku zakolaboroval a bylo by to alles richtig. Jenže Honza se nedal, hrdě plivl zrádci do tváře a já jsem s ním ty falešné chovance odhalil už nejméně podesáté. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších dielov z celého seriálu vôbec. Honza Zeman už ako príslušník SNB nastupuje do stanice v malom mestečku Kateřínská Hora v bývalých Sudetách. Práve tu prebieha urputný odsun sudetských Nemcov a v miestnom sanatóriu sa dejú nekalé veci. Práve tu totiž skupina bývalých príslušníkov Waffen SS v prestrojení za chovancov ústavu plánuje útek do vojnou rozbitého Nemecka aby unikli trestom za vojnové zločiny. Hlavnou devízou tohto dielu je mierne hororová atmosféra v spojení so skutočnými reáliami spojenými s povojnovým odsunom sudeťákov. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (9)

  • Interiéry a exteriéry sanatoria byly točeny na zámku Líšno na Benešovsku. Zámek prošel rekonstrukcí, je v soukromých rukách a nepřístupný, ale k pronajmutí na akce. (sator)
  • Dr. Wolf (Luděk Munzar) je střelen z pistole do zad, přesto se při zásahu drží za břicho. (sator)
  • Jedovatou nástrahu určenou pro oba psy sežral pouze jeden, přesto vzápětí vidíme, že zdechli oba. (sator)

Reklama

Reklama