Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

lebowski 

všechny recenze uživatele

Nečíst knižní předlohu od Thomase Bergera, tak řeknu, že to byl zajímavý netradiční western. Četl jsem jí ale...nebudu popisovat jak jsou zmršené a pozměněné některé scény a charaktery jednotlivých osob. Můžu říct jediné, stejně jako např. Planeta opic od Boulleho, je filmový přepis jen úlitbou těm, kterým nestojí za to, si přečíst knihu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jack Crabb žije vstříc náhodám. Náhodou ho v přepadeném voze objeví Stín z kmene Čejenů, kteří se stanou jeho novou rodinou, náhodou je po první bitce s bílými odvlečen zpět ke svým a svěřen do laskavé péče "padlé" křešťanky, odkud uteče s pokoutním lékárníkem, aby ho náhodou v dehtu a peří vyválela jeho znovunalezená sestra, náhodou se stane zvědem a mezkařem, též pistolníkem a obchodníkem, náhodou se potká s Billem Hickokem i generálem Castrem, jednou je indiánem, pak zas bělochem a bylo by to tak možná až do jeho "dobrého dne na smrt", kdyby nepotkal Sluneční záři. V okamžiku, kdy měl co ztratit a o koho se bát, měl i jasno, kým je. Dustin Hoffman zahrál muže malého vzrůstem, velkého srdcem okouzlujícím způsobem a tenhle film se svým smíchem i slzami je jeden z nejkrásnějších, které znám. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Nechápem, ako niekto môže prirovnávať sentimentálneho Forresta s IQ húpacieho koníka k westernu, ktorý si už na začiatku nevyjasnil, kde je sever a kde juh. Dobre, nejaké analogické črty by sa našli - obaja naši hlavní hrdinovia mali život pestrejší než prezidenti, guvernéri, senátori USA za 20 storočí, ale problém spočíva najmä v podaní príbehu a tu sa tie cesty jednoznačne rozchádzajú. Dustin Hoffman je len komický pandrlák, pobehujúci medzi Indiánmi a bielymi a za celý film nevieme, či je jeho osobnosť podriadená mestským krutovládcom alebo šamanovi - dedkovi inteligentnejšiemu než je Boh na nebi. V podstate mi bol ukradnutý jeho život, tá nekonečná polemika o malom človeku a veľkom srdci, ten obsahový chaos, ktorý divákovi neumožní vkročiť na jasnú cestu s jasnou myšlienkou a navyše kombinovanie westernu s komédiou ma minulo oblúkom - pričom vo Forrestovi boli tieto ingrediencie vyvážené. Keď si spomeniem už len na dojemný Tanec s vlkmi s tak úžasne vyzdvihnutými charaktermi Indiánov či celkovým prístupom k danej látke, búri sa mi krv v žilách a to Arthur Penn nemusel využívať slzopudné praktiky. Malý veľký muž má švih, je zábavný a chytrý, no postavy v ňom sú prázdne, bezpredmetné a ploché, a to mi nikto v porovnaní so zmysluplnou postavou Forresta nevyvráti. Arthur Penn sklamal, Malý veľký muž je omyl, scenárista sa pomiatol, Dustin Hoffman zaváňal cynizmom. Sklamanie nad sklamanie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh starého otca Forresta Gumpa, plný nečakaných zvratov, dobrých i zlých udalostí, lásky i nenávisti, bojov bielych s indiánmi, radosti i smútku, komédie i tragédie.... Až do krajnosti vyčančaný scenár, ktorý je navyše aj pútavo prerozprávaný a skvelo zahraný. Tragický osud všetkých indiánov, ktorý nezasiahol len ich samotných, ale aj mnohých bielych, smutné ale pravdivé. Inak charakterové vykreslenie postavy gen. George Armstronga Custera nebolo vôbec prehnané, celkom to zodpovedalo realite, naozaj sa javil ako hlúpy narcistický pološialenec. Tu nie je čo vytknúť, ďalší výborný film s mladým Dustinom Hoffmanom. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No tak nás chytili. Je tam toho.“ Divoký západ je častokrát vo westernoch akoby natruc podávaný „anti“ (NEZMIERITEĽNÍ, PROPOSITION) a jeden taký "anti" nakrútil aj Arthur Penn (BONNIE A CLYDE). V jeho réžii sa nekonečná step ponára až do rozčuľujúceho ticha, len málokedy narušeného rachotom rútiaceho sa stáda vymierajúcich bizónov. Indiáni sú líčení ako jemní, s prírodu mocno spriaznení ľudia, kým generál Custer je namyslený zbabelý psychopat, ktorým ostatne pravdepodobne aj v skutočnosti bol. Bohužiaľ, Dustin Hoffman (POLNOČNÝ KOVBOJ, ABSOLVENT) sa do úlohy muža, ktorého bieli chceli zabiť za to, že bol červený a červení za to, že patril k bielym, podľa mňa vôbec nehodí (v teen verzii pôsobí vyložene zle a rušivo). Prekvapivo ani toto nevhodné herecké obsadenie nezničí výsledný dojem, ktorý je silný a miestami strhujúci (masaker kmeňa) a vtipný (hrdinov červený brat, zaviazaný mu naprieč desaťročiami životom, čo ho veľmi, ale naozaj veľmi štve). Najsilnejšou devízou na hereckého Oscara nominovaného eposu (o sošku bojoval Chief Dan George, pôvodne rolu ponúkli Marlonovi Brandovi) je originálny scenár. Titulného hrdinu postretol extrémne dlhý život, počas ktorého bol pištoľníkom (pôvabná krčmová scéna s Divokým Billom), Indiánom, belochom, neviditeľným, pustovníkom a chvíľu mal štyri ženy. Ak sa vám páčil film, bude aj knižka Thomasa Bergera (vyšla i v českom preklade). Je hrozne vtipná. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Film bol štartom k tomu, že tvorcovia začali pomocou westernu prezentovať svoj liberálnejší názor voči Indiánom. (vander19)
  • Štúdio MGM kúpilo práva na knihu v roku 1964, scenár bol napísaný v roku 1967 a na samotnú realizáciu došlo až po veľkom úspechu filmu Bonnie a Clyde (1967). (classic)
  • Marlon Brando odmítnul nabídku na roli náčelníka Old Lodge Skinse. Nakonec ho hrál skutečný indiánský náčelník, kanadský herec a básník z Britské Kolumbie, Chief Dan George. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama