Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prísaha klame úplne všetkým, čo sprevádzalo jej promo kampaň. Označenie triler, Nicholson v hlavnej úlohe, slávny herec na režisérskej stoličke, zápletka. Prísaha je film, ktorý som videl vo filmovom klube na tvrdých stoličkách a presne sem zapadol. Pomalá, atmosferická, psychologicky výborne prepracovaná dráma jedného policajta, ktorému to tak trochu začína preskakovať v hlave. Kriminálny prípad, ktorý sa tu rieši, je iba spúšťačom tejto psychologickej štúdie. Na vyššie hodnotenie ale niečo chýba, napriek tomu, že nemám filmu absolútne čo vyčítať. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Komorná a o to drásajúcejšia dráma príliš poctivého muža, ktorý na výprave za splnením sľubu zišiel na cestu, z ktorej niet návratu. Jack Nichoslon dokazuje, že mu to stále dobre šliape, Sean Penn ako režisér potrebuje dobrý scenár a potom už nemá starosť, pri troche šťastia urobí z malých príbehov veľké. To všetko je fajn, lenže je tu ešte Mickey Rourke a jeho mini rolička, v ktorej podal natoľko úžasný výkon, až som sa seriózne zamyslel nad tým, prečo sa neudeľujú herecké ocenenia v zvláštnej kategórii „štek roka“. Dojal sám o sebe, ale silou svojho výstupu tiež výrazne pomohol celému príbehu, najmä, čo do motivácie hlavnej postavy. Také čosi som ešte nevidel! ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

i ta rozvláčnost se mi líbí. a muž, který si stojí za svým slovem, a to tak, že je ochoten kvůli splnění přísahy obětovat všechno si u mě nezaslouží než obdiv. a jack nicholson ho ztvárnil skvěle. a co taky nezahrál skvěle, že? čest je velmi důležitá vlastnost. ale ještě důležitější vlastností je si tuto čest uchovat a vědomě si ji uchovávat. čest je jediná vlastnost, kterou pokud někdo trpí, tak se na toho člověka můžeme spolehnout. kvůli ničemu jinýmu ne. škoda, že ji moc lidí nezná. a vlastně ani nikdy neznalo, protože křivost je od věků přírodním útvarem, zatímco rovnost je potřeba vytvořit. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ze uačátku jsem si řkal, že to je poněkud rozvláčně vyprávěné, ale film mě s postupem času do sebe vtáhl a ony pro hodně lidí určitě "záběry o ničem" podmalovávané pěknou hudbou a vytvářející zvláštní poněkud poetickou atmosféru jsem si neskutečně vychutnával. Jack Nicholson výborný, ke konci byl film velmi depresivně napínavý a vysoce originální konec. Určitě nadprůměrné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako okopírované podľa Vajdovho krimi thrilleru Stalo sa za bieleho dňa (1958). Netvrdím, niečo tu bolo odlišné, ale tie hlavné body boli rovnaké - vraždy dievčatiek v červených šatičkách, tajomný obor, ježkovia, čierne auto, práca na benzínke.... Len s tým, že táto verzia bola taká typicky americká - plochá a nevýrazná bez výraznejšej psychologizácie postáv (ako tomu bolo u Vajdu) a so slabou dramatizáciou udalostí okolo pátrania. Jednoduchá hra na efekt pre konzumného diváka. Na druhú stranu uznávam, že Nicholson to hral parádne. Jeden herec však celý film nezachráni. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Vraždy dětí zobrazené ve filmu byly volně založeny na aktuálních případech detektiva Joea Depczynskiho, který se účastnil natáčení jako technickým poradce. Nicméně případy neměl na svědomí jeden jediný vrah, jak tomu bylo ve filmu, ani jejich vyšetřovatel nedošel ke stejnému závěru, jako zde detektiv Jerry Black. (HappySmile)
  • Nahrávka kazatele křičícího: "Síla ducha svatého!" v Duaneově autorádiu pochází z filmu Apoštol (1997). (HappySmile)

Reklama

Reklama