Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký prezident se rozhodl vyhlásit nekompromisní válku terorismu, a to všude, nejen tam, kde přímo ohrožuje Spojené státy. Prvním krokem této politiky je zatčení samozvaného prezidenta, generála Radeka. Odvetný úder teroristů však na sebe nenechá dlouho čekat a zasáhne velmi citlivý bod. Zločincům pod vedením psychopatického Ivana Koršunova se podaří proniknout na palubu prezidentského letadla Air Force One, zmocnit se celé prezidentovy rodiny a žádat Radekovo propuštění. Zpočátku nikdo, ani teroristé ani vláda USA, netuší, že kapsle, v níž měl uniknout před únosci prezident, je prázdná. Odvážný prezident se po zvážení všech pro a proti rozhodl zůstat na palubě letadla a pustit se s teroristy do boje. Zpočátku má na své straně bojové zkušenosti z Vietnamu, moment překvapení a odhodlání zachránit rodinu. Zdá se však, že jeho šance na vítězství jsou minimální. Marshallovi se podaří spojit s krizovým štábem Bílého domu. Potvrdí, že je odhodlán bojovat, a nařídí neustupovat požadavkům únosců. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (447)

Bauer 

všechny recenze uživatele

Není to tak dávno co u nás v Praze na Ruzyni přistál speciálně upravený Boing 747, který patří prezidentovi USA a má označení Air Force One. Nedávno v noci jsem se opravdu nudil a tak mé oči zamířili k místu, kde mám filmu. A tak jsem přejížděl po všech filmech, které mám a najednou jsem narazil na tento film a bylo to jasné na co budu koukat. Tento film jsem viděl před pár lety a musím tedy napsat, že vrátit se k němu bylo velmi příjemné a byl jsem z něj i po těch letech znovu nadšen. Naprosto perfektní nápad nechat unést prezidentské letadlo.Scénář je velmi dobrý a i když samozřejmně nějaké ty mezery v něm jsou. Harrsion Ford, kdyby nebyl herec, tak bych ho i hned viděl jako prezidenta a svou roli zahrál tak, že ani slova jako špičkově, fantasticky a výborně by prostě nestačila. Gary Oldman v záporné roli také nemá chybu. Velmi mně překvapil Xander Berkeley, kterého jsem zatím znal jen ze seriálu 24 hodin. Dále výtečná Glenn Close, kterou bych i hned viděl na pozici místo viceprezidentky, kdyby nebyla herečka. Jediné musím vytknout, tak je přehnaný konec, protože to bylo opravdu až moc. Ale i tak perfektní film, kterému můžu dát s čistým svědomím 5*! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Air Force One je zvláštní snímek. Na jedné straně je blbý až to bolí, na druhé straně nenudí a paradoxně tato hloupost je jeho velkou předností. Harrison Ford v roli prezidenta USA podává kvalitní výkon a ruský záporák Garyho Oldmana nezklamal, ale kopa debility film srážejí, i když akce je slušně natočena a odhadnutelnost vývoje událostí je stoprocentní. Ne tak už celý film. Ale tohle přepadení se dá v pohodě přežít, pokud v sobě máte dávku tolerance k takovému filmovému stylu. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Boj osamelého hrdinu v uzavretom prostredí bol v deväťdesiatych rokoch veľmi obľúbený a na podobnej vlne ide aj Air Force One, ale predsa len na to ide inak, ako akčnejšie Willisove Pasce alebo Seagalove Prepadnutia, s ktorými to nie je moc dobré porovnávať. Lietadlo bol vo filme vždy môj obľúbený dopravný prostriedok, síce neponúka veľa možností pre tú pravú akciu, ale mne to prostredie príde veľmi atraktívne a zachraňuje aj filmy s horšími scenármi, čo ale nie je tento prípad, tu je scenár v poriadku. Len zatiaľ čo spomínané akčné filmy boli také osobnejšie, hlavný hrdina bojoval hlavne za seba a vo filme malo jeho konanie prednosť pred vonkajškom, tu je to presne opačne, tu je dôležitejšie to, čo sa odohráva mimo lietadla a aké rozhodnutia prijmú politici, než samotný osamelý bojovník a tomuto sa treba prispôsobiť. Ale aj táto verzia sa mi páči, prezident tu nie je taký ten prirodzený drsniak, ale je to veľký sympaťák a predsa len má aj nejaké skúsenosti, takže občas niečo urobí a snaží sa zachrániť situáciu a hlavne svoju rodinu na palube. Ale ako som spomínal, na celkové dianie nemá až taký vplyv, pre teroristov nepredstavuje veľkú hrozbu a dej sa venuje hlavne im a vonkajšiemu svetu. A toto je dobre zvládnuté, takže film aj pri nadpriemernej žánrovej dĺžke nenudí, drží si slušné tempo, v pravidelných intervaloch prichádzajú nejaké zaujímavejšie sekvencie a hlavne ponúka skvelú dávku patriotizmu presne v štýle, ktorý mám veľmi rád. Práve toto je asi hlavný klad filmu, celý ten prístup ostatných, že za nich bojuje prezident a tak sa neváhajú aj obetovať sa mi veľmi páčil a hlavne finále som si nadmieru užil. Obsadenie je skvelé, Harrison Ford nie je žiadny akčný hrdina, ale táto úloha mu skvelo sadla, tu sa mu nedá nefandiť, perfektný záporák Gary Oldman a plno výborných vedľajších postáv ako viceprezidentka Glenn Close a iní. Celkom spokojný som aj po akčnej stránke, ako som spomínal, tej klasickej tu zase až tak moc nie je, ale aj tak nechýba nejaký ten súboj, prestrelka alebo efektná likvidácia, napríklad také obsadenie ietadla sa vydarilo, ale prednosť majú práve tie doplnkové veľkolepejšie sekvencie, ako časť s tankovacím lietadlo alebo finále so štíhačkami a tie sa mi páčili. Režijne je to výborná práca, niektoré efekty už síce trochu zaostávajú, ale inak je to vizuálne veľmi dobre zvládnuté, režisér dokázal ideálne zvládnuť úroveň patriotizmu, čo sa málokedy podarí a celkovo mi to sedí. Takže Air Force One pre mňa určite nie je taká klasika, ako spomínané filmy, ale stále je to solídna žánrovka, ktorú si raz za pár rokov pozriem. 72% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Niekto môže povedať, že je to obyčajný akčný film, čo sa snaží prebudiť americký patriotizmus, ale tieto filmy, som sa už celkom naučil brať s nadhľadom. Toto je film pre večerný oddych plný napätia. Gary Oldmen s rolami záporákov nemá problémy a dokáže ich vyšvihnúť rovnako dobre, ako postavy kladné. Vynikajúce herecké výkony a napätie robia z tohto filmu skvost medzi thrillermi, pravda, ľahko zapadnuteľný, ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Že by se jednalo o perlu mezi akčními thrillery to zase ne, ale koukat se na to dá. Nebýt toho strašně vyzdvihovaného amerického vlastenectví, tak bych asi neváhal dát vyšší hodnocení. Ale i další pasáže by snesly drobné úpravy. Herecké obsazení je silnou stránkou filmu. Harrison Ford se své nezvyklé role prezidenta zhostil velmi dobře. Příjemným zpestřením byla i Glenn Close jako víceprezidentka. Thrilleru by nenělo chybět napětí, akce, překvapení. A těchto prvků je Air Force One plná. Pak ale záleží taky na tom jak jsou zapracované prvky pro diváka uvěřitelné. S tím to bylo v tomto případě o něco horší, ale i tak je to koukatelné a pro milovníky Harrisona Forda pravděpodobně nepostradatelné... ()

Galerie (70)

Zajímavosti (32)

  • Hudobný editor Ken Hall spomína na výmenu skladateľov na poslednú chvíľu takto: Jerry Goldsmith dostal ponuku nahradiť Newmana v lete roku 1997, keď s rodinou dovolenkoval v Európe, kde nastúpil na luxusnú plavbu po Stredozemnom mori. Počas dohody o podmienkach spolupráce si vyjednal, že štúdio zaplatí za jeho dovolenku, ktorú kvôli práci opustí a znova ho zabookuje, keď hudbu dokončí. Jerry Goldsmith zložil novú hudbu za 12 dní, ktorou bola produkcia nadšená. Za mesiac po tom, čo dostal ponuku pokračoval v dovolenke ktorú predtým prerušil na útraty štúdia. Goldsmith sa zaprisahal, že taký šibeničný termín už nikdy neprijme. (Tvrdolín Veliký)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

28.02.2021

Scenárista Ben Ripley (Zdrojový kód) před necelými deseti lety zaujal širší publikum svým originálním sci-fi s Jakem Gyllenhaalem a časovou smyčkou, od té doby se občas někde objeví spekulace o… (více)

Reklama

Reklama