foto

Randy Newman

  • nar. 28.11.1943 (73 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký textař, písničkář, pianista, skladatel Randall Stuart Newman se narodil 28. listopadu 1943 v Los Angeles do rozvětvené muzikantské rodiny. Matka Adele byla sekretářkou, otec Irving George byl hollywoodským lékařem. Rodina se po jeho narození odstěhovala do New Orleansu, ale po 11 letech se vrátila do L.A. Randy vystudoval kompozici na Univerzity High School, a poté navštěvoval University of California. Profesionální kariéru začal v 17 letech psaním textů pro pop zpěváky. Čerpá především z americké hudební tradice (blues, country, jazz). Přitom od konce 70. let často pracuje i se syntezátory. Jako úspěšný zpěvák a pianista se stal inspirací pro mnohé hudebníky. Upravené verze jeho písní se objevily v repertoáru takových hvězd jako Joe Cocker, Tom Jones, Paul Simon, Ray Charles nebo Three Dog Night. Dlouhodobý profesionální vztah navázal s osobním přítelem producentem Warner Bros. Records Lenny Waronkerem.

Do filmového světa vstoupil v 80. letech komedií COLD TURKEY (1971). O deset let později představil své hudební umění ve filmu Miloše Formana RAGTIME. Jedna z nejznámějších a nejrozpoznatelných ústředních písní mistra zní v dramatu ČAS PROBUZENÍ (1990). Nejvíc mu ovšem učaroval animovaný svět studií Disney a Pixar. Domov mu zdobí dva „Plešouni“ za původní songy If I Didn't Have You v animáku PŘÍŠERKY S.R.O. (2001) a We Belong Together v TOY STORY 3 (2010). V děkovné řeči svůj podíl skromně nazval nepatrným, naopak upřednostnil kolegy interprety. Proměnil tak dvě z dvaceti oscarových nominací. Mimoto je nositelem nespočtu nominací a výher ocenění Emmy, Grammy, Zlatý Glóbus, Annie Award, BAFTA aj.

Sám se jako interpret prosadil albem Sail Away (1972). Úspěch zaznamenalo také album Little Criminals (1977), na kterém se podíleli i John Lennon a členové kapely Eagles. V roce 1978 vznikl vlastní hit Short People. Zajímaví hosté se objevili na desce Trouble In Paradise (1983) – Paul Simon, Bob Seger, Don Henley, Lindsay Buckingham. Album Land Of Dreams (1988) spoluprodukovali Mark Knopfler a Jeff Lynne. Kromě několika alb vytvořil řadu kompilací, hudbu pro muzikály a revue, scénickou hudbu. Píseň I Love L. A. se hraje u každého vítězství baseballového klubu Los Angeles Dodgers, úryvek z písně s názvem You'll Love It! převzala načas televize ABC jako svou promo znělku.

Randy Newman, přezdívaný Nový muž, byl ženatý s Roswithou Schmale v letech 1967-1985, mají spolu tři děti. Se současnou ženou Gretchen Preece žije od roku 1990 a mají dvě děti. Jeho tvorba má silný satirický a experimentální ráz, stejně otevřeně se aktivně vyjadřuje k nepříznivé politické situaci. Umělecký svět si jeho zásluh nicméně cení, v roce 2002 byl uveden do Síně slávy skladatelů, v roce 2007 byl poctěn čestným titulem Disney Legends. Dne 2. června 2010 získal svou hvězdu na proslulém Hollywoodském chodníku slávy. Osobní citát: „Moje hudba má vysoce dráždivý faktor. Pokaždé chci něco sdělit. Excentrické texty o extravagantních lidech. Často to byl vtip. Měl bych se vinit za to, že dávám přednost výstřednosti před plytkostí?“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2009 Princezna a žabák
2008 Tvrdé palice
1986 Tři amigos

TV seriály

1997 Ally McBealová (TV seriál)
1996 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1985 Tall Tales and Legends (TV seriál)
1981 Private Schulz (TV seriál)

Dokumentární

2017 Joe Cocker: Mad Dog with Soul
King Cake: A Big Easy Story
2016 Montage: Great Film Composers and the Piano
SCORE: A Film Music Documentary
2014 Natural: The Best There Ever Was, The
2010 Klaus Voormann
Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talkin' About Him?)
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
2007 Příběh Pixaru
2000 Story Behind 'Toy Story', The
1987 Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (TV film)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
2013 Rokenrolová síň slávy 2013 (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
The Colbert Report (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Sunday Night (TV pořad)
1985 Hamburg Journal (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Marty Feldman Comedy Machine, The (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(134)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace