Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď Redford mi nikdy veľmi nesadol, v tomto snímku to z jeho strany nebolo vôbec zlé. Prekrásne prírodné scenérie Coloráda, príjemný hudobný podmas, obstojne spracované charaktery postáv a romantika nepoznanej krajiny, v ktorej nie je nič dopredu jasné. A hlavne dobrodružnosť, číhajúca takmer zo všetkých strán. Možno mal ale príbeh byť viac ucelenejší. Ale aj tak to má svoje čaro. A divochov počas zasneženej zimy mám rád. Hodnotenie: 75% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, či bol Jeremiah Johnson historickou postavou, legendou, alebo výplodom scenáristovej fantázie. Na niekoho legendárneho mi príbeh pripadal trochu tuctový. Pollack natočil melancholický western s melancholickými pesničkami, minimalistickým pojatím a minimalistickým (zato výborným) Redfordom. Mňa ale trochu minimalisticky aj nudil. Nič iné mu nemôžem vyčítať, ale ak porovnám jeho zábavnosť s inými legendárnymi westernami 70tych rokov, ako tu spomenuté PG a BK, alebo rovnako revizionistický Malý veľký muž a iné, ktoré som videl a dal som im 4 hviezdy, tak bol z nich najmenej záživný a preto mu dávam slabšie hodnotenie. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý zálesácký western, který táhne skvělý Robert Redford a krásná americká příroda. Jeden z těch westernů, jenž se zaměřuje na meditativní přístup a především na symbiózu člověka a přírody. Jen velká škoda, že Pollack nezvládl tolik akčnější souboje. Zajímavý netradiční western, jenž není (bohužel) moc známý... Lepší 4 hvězdy. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Panenská příroda Skalistých hor. Civilizací nedotčená. Všemocná matka příroda, která má moc nad životem a smrtí. V místech, kde sníh leží většinu roku, kde řeky jsou plné ryb. V místech, kde zvěř je divoká a krásná. V těch místech se musí i člověk sklonit před touto posvátnou silou a stát se její součástí. Teprve tam leží ona duševní harmonie. Posvátný klid, který mnoho lidí hledá, ale nikdy ho nenajde. Jeremiah Johnson byl šťastný člověk. Šťastnější než většina z nás. 73% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není typ westernu, na který by byl divák zvyklý. Je to western úžasný. Jeremiah Johnson utekl ze společnosti prožít zbytek života touláním se v lese, kde pozná 2 kamarády, kteří měli kdysi stejný nápad. Především v lese najde smysl života a po jisté situaci, kterou si nechám pro sebe, i náplň života. Western mi přijde dosti syrový, což vítám. Robert Redford je úžasný a ostatní mu zdárně sekundují. Vše doprovází dokonale sedící soundtrack a já prostě nemám moc co vytknout. Slabší 4*. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Film vychází z osudů skutečného trapera jménem John Johnston, přezdívaného "Zabíječ Vran“ (Pozn. Vraních indiánů čili Absaroke) a "Játrožrout Johnston", kvůli jeho zálibě v pojídání jater indiánů, které zabil. (džanik)
  • Když se Johnston mstil za smrt svojí ženy, verboval ve skutečnosti i další zálesáky, stejně jako indiány (konkrétně Čikasawy). Nešlo tedy o pouhé individuální akce. (džanik)

Reklama

Reklama