Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Když muž v pozadí říká, že neexistuje muž v pozadí, že je to jen systém, může si být naivně nedůvtipný policajt jistý, že jím je právě on. Je ale otázkou, zda to policajt zjistí a zda to zjistí včas. Bavilo mě to dost a popravdě i párkrát překvapilo (druhý díl - obě události v Technickém muzeu), takže se brzy určitě podívám znovu. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl na ČT 1 v r. 2020/premiéra/, znova v repríze v lednu 2023 /1.díl: pondělí 2.ledna ve 21.15, 2.díl: úterý 3.ledna ve 21.05/. Jojo, co se divák všechno nedozví ze závěrečných titulků : 1) zvláštní poděkování režiséra J.Svobody (bývalému policej.plukovníkovi) Robertu Šlachtovi - po odchodu od policie založil stranu Přísaha, která na podzim 2021 získala asi 4,5 % ve sněmovních volbách, takže se do české Poslanecké sněmovny nedostala jen těsně : hranice je 5 %). 2) poděkování ved.produkce příslušníkům 15.ženijního pluku naší české armády. Obsazení : zkušení herci a herečky, známí jak z tv-filmů, tak i z celovečerních pro kina : 1)R.Krajčo (hlav.hrdina,policej.podplukovník Tomáš Krása), 2)M.Donutil (JuDr.Zdeněk Morávek-předs.opoziční Liberál.konzervativní strany), 3)A.Jastraban (policej.plukovník Heřman), 4)M.Finger(policej.plukovník Smrček-nadřízený T.Krásy), 5)L.Veselý (policej.plukovník Tauber), 6)P.Motloch (ing.Werner,zástupce ředitele magistrátu), 7)T.Topfer (Macháček,tchán hlav.hrdiny T.Krásy), 8)V.Arichteva,manželka režiséra Bisera Arichteva (Irena,manželka hlav.hrdiny T.Krásy). Mimochodem, vedlejší roli Jolany Brabcové,manažerky Key Capital Ltd.z Lichtenštejnska si "střihla" režisérka+scénáristka Karin Babinská, manželka herce R.Krajča (hlavní hrdina - policejní podpl. Tomáš Krása). Kurýra, který měl na začátku 1.dílu dopravní nehodu, hrál T.Dastlík, známý hlavně z tv-filmů a tv-seriálů jak ČT (Vodník, Živé terče, Sever, Špunti na cestě atd.), tak i komerčních tv-stanic. Roli investigativní novinářky Simony Burešové,milenky T.Krásy hrála Anna Fixová. Loni /2022/ hrála např. v tv-detektivce Dům na samotě. A hackera Samira,zásobujícího informacemi hlav.hrdinu hrál Ivan Franěk. No a majitelku thajského masáž.salónu zase Ha Thanh Špetlíková - mj.hrála v krimi-filmu Miss Hanoi. Další : J.Dulava(advokát Čejka,bývalý vojen.prokurátor), Kajetán Písařovic (policej.generál Loucký), vloni hrál v tv-detektivce Vražedné stíny, taky od J.Svobody. O.Vetchý (Židlický z vojenské rozvědky), K.Frejová(vrchní stát.zástupkyně Bínová), P.Štěpán(finanční poradce Karel Henig), L.Hampl - známý např.ze seriálu Vyprávěj(Radek,part´ák T.Krásy), J.Kolařík, známý herec brněnského Divadla Husa na provázku(ministr vnitra Lubomír Janda). Ve 2.dílu zase P.Stach(policej.plukovník ing.Karel Prchal), R.Nebřenský(důstojník GIBS), Nevím to jistě, ale v 2.dílu se asi v roličce notářky JUDr.Elišky Týblové mihla L.Novotná(před lety hrála v komediálním seriálu ČT Ranč U zelené sedmy) . Výborně obsazený 2-dílný film . Jasně 4,5 - 5 * a 72 % . ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Temné vody advokacie, temné vody politiky, temné vody policie, temné vody médií...jenom u mek dondy za 80 na hodinu se může člověk vztekat maximálně kvůli přepálenýmu oleji. Morálka a slušnost jsou handicapy a v dnešní době se za ně tvrdě platí. Tenhle biják to zatím podává dostatečně srozumitelně. Po prvním dílu nehodnotím, zatím ale převládá spokojenost. Jenom ten barevnej filtr mi nelahodí./// Po druhém dílu říkám narozdíl od všemu a všem loajální recenzentky Mirky Spáčilové, která tomu udělila 45%, že ANO, tohle mělo hlavu a patu a stálo za to se do něčeho podobného pustit. Jasně, bylo to přepálený, všichni jsou tady cool zrovna jako ve filmu, agenti mají dokonale vypucovaný káry, protože v myčce podle všeho snad i bydlej, na investigativu mají v ČT Marka Wollnera, kterej už 15 let nevytáhl paty z kanclu, kamery tajných složek máme všichni snad i v konečníku, ale nic z toho nedeklasuje hlavní message, totiž že žijeme v kleptokracii, kde bohatší pes mrdá všechno a všechny. A komu se to nelíbí, ten ať se nediví vůbec ničemu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už pár dní přemýšlím, jestli Jiří Svoboda, sám v devadesátých letech v politice, dal do filmu ze sebe víc, anebo se snažil udržet si odstup. Snímek se také snaží dokázat, že podobnost se skutečností je náhodná a na druhé straně vypráví o kufřících s penězi, zobrazuje úporné státní zástupkyně krátkého hnědého střihu vlasů a v obsazení najdeme skutečného i bývalého senátora (Oberfalzer a Töpfer) a také Richarda Krajča, který se kdysi o veřejné věci dost zajímal, pak si dělal legraci z toho, že podporuje jednoho z největších dojičů kapitalismu a pak se stáhl do ústraní. To jsou paradoxy, přitom mu to hraje téměř ze všech nejlíp. Možná proto, že je Vysoká hra filmem a la Česko - vizuál v pohodě, hudba moderní, téma atraktivní, ale za ty banální fráze, co v druhé části z postav padaly, bych vykrákal za uši i scénáristu-začátečníka. To, jak lidé nahlíží na socialismus i současnost, nechám na, ehm, uvážení každého z vás, ale tenhle snímek se bohužel utopil v moři na první pohled sofistikovanějších příspěvků z Novinek.cz a očekávávaných konců. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Další z filmových příspěvků o tom, že česká politika je prohnilá až běda. Trvá poměrně dlouho, než se jako divák trochu zorientujete v množství jmen a motivů. Také jsem si nebyla jistá realističností některých situací - napíchnuté mobily všech postav, sledování snad úplně všech kamer v pražských ulicích atd. Oba díly jsou ale na velmi dobré technické úrovni a herci rovněž nezklamali. "Malý skok pro člověka, velký skok pro naši politiku." ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy, románu „Advokát“, Václav Láska, od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. Od roku 2004 se věnoval právní praxi v advokátní kanceláři. V roce 2014 úspěšně kandidoval do Senátu PČR. V roce 2020 mu byla vydána nová kniha „Senátor“, která je pokračováním osudů Tomáše Krásy z románu „Advokát“ a opět řeší problémy ve vysokých politických kruzích. (bearmeedek)
  • Jako inspirace k thrillerové minisérii Vysoká hra posloužily zkušenosti reálného policisty Václava Lásky, který byl součástí elitního vyšetřovacího útvaru a na základě své praxe napsal román. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)
  • „Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů korun. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ řekl režisér Jiří Svoboda. (SONY_)

Reklama

Reklama