Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatím moc nechápu souvislosti, některé postavy a jejich návaznost na dění a jiné postavy, ale možná to tak má být vyprávěno. Jinak všechna čest panu Svobodovi, přesně takhle si totiž od roku 1990 představuji to, čemu se tady říká demokracie, strach z toho jít proti mocným, protože kriminál z totality nahradil vyhazov z práce, kompro a další špína. Do roku 1989 nám tu šefovali vrazi se srpem a kladivem a od roku 1990 nám tu šéfují mafianské organizace s různým názvem, ale všeobecně říkající si "politické strany" . Pokud si tohle sepne s příběhem, nebudu problém jít s hodnocením vysoko, hudba správně konspirační, úsporný dialogy, sympatický casting i když je škoda, že Karin B místo režie svých filmů začala vyhazovat mobily z auta. Ten cynický závěr se povedl, jinak spousty bot a otázek na který mě seriál nedal odpověď, ovšem to Palermo, který tady od 1990 tzv demokrati - demokratický blok z gaunerama v ústraní, to bylo ukázano velmi věrohodně. Jen doufám, že jednou lidem dojde, že chozením k volbám tohle všechno podporujou bez ohledu na to, jestli volej "demokraty" , ano, komouše a další je to úplně fuk, tenhle seriál je z jejich světa. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Richard Krajčo jako neúplatný policista, který jde proti všemocnému zkorumpovanému systému. Začnu tedy pozitivy - technicky dobré, fajn temná atmosféra, výborné obsazení, vyprávěno svižně a napínavě. Kriminalista jako jeden jediný čestný proti všem - sorry tomu jsem vůbec neuvěřil, neuvěřil jsem tomu, že celá česká policie jde po krku jednomu borcovi, který kazí jednu velkou cinknutou zakázku s nasazením sci-fi technologie, jako kdyby pašoval plutonium pro Irán. Asi jsem alergický na vidění světa, jak jaké je to tady beznadějné Palermo/ Matrix , jednak mám pocit, že v divokých devadesátkách to bylo divočejší ( včetně mrtvol ) a po miléniu, kdy byli na vrcholu lobisti, z kterých se stali miliardáři je dnešní doba z hlediska korupce ještě zlatá ( čemuž pomáhá, že tomu tady šéfuje jenom jeden boss a ten vytváří trochu jiný druh problémů než obálky pod stolem) a není to tady jako v Bulharsku, nedejbože Rusku. Režisér Svoboda umí kvalitní věci a tento tv film není špatný, ale jestli si na něco vzpomenu z tohoto díla za týden, tak jen na hysterického Vetchého, oblíbenkyni Ha Than jako thajskou masérku a Annu Fixovou alias Moniku Farskou z Ulice ve sprše. Nic víc. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Politický mix thrilleru a krimi, na takový subžánr fakt nejsem v našich končinách zvyklý, i proto musím smeknout před režisérem Svobodou, že se toho nebál a během těch tří hodinek natočil snímek, jenž se svým zpracováním blíží tvorbě ze západu. Jasně, na akční scény rozpočet nestačil (a buďme rádi, vím, jak katastrofálně většinou nějaké přestřelky v českých filmech končí), ale to vůbec nevadí. Richard Krajčo nesmírně sympatický. Možná v tom hraje roli to, že ho na obrazovkách jako herce nevídám, ale se svou rolí policisty z protikorupčního se popasoval na jedničku s hvězdičkou. Vetchý jako vždy brilantní, stejné měřítko si zaslouží i dokonalý Donutil ve vedlejší roli. Ten zvolený závěr byl jen logickým vyústěním všeho, co se předtím na obrazovce událo. I hudební podkres musím pochválit....Suma sumárum...Na výtvor z tuzemska až překvapivě kvalitní. 7/10 P.S. Jediné, co mě trochu trklo do očí, byly ty všudypřítomné nastrčené kamery. To mi osobně přišlo malinko přestřelené...Ale třeba to tak funguje :D ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Autorem předlohy Advokát je bývalý vyšetřovatel Úřadu finanční kriminality a ochrany státu V. Láska a v titulcích je mezi poradci jmenován bývalý ředitel ÚOOZ R. Šlachta. A i když jde o román a následný dvoudílný film určitě lze říci, že ho sepsal člověk, který měl o práci Policie ČR a o problematických kauzách určité ponětí. Román je samozřejmě něco jiného než realita, ale film byl napínavý, význam jednotlivých postav byl nakonec objasněn a herecké výkony slušné. Z uniklých reálných odposlechů v nejrůznějších politicko hospodářských kauzách víme, že v reálu je slovník dotyčných směšný až tragikomicky úsměvný, ale to bychom se spíše dostali k Ivánku, kamaráde, než k vážnějšímu politicko kriminálnímu thrilleru. Proto jsou ony cool postavy v naleštěných vozech s bodyguardy přijatelné, byť realita připomíná spíše třetí cenovou. Krajča bych už nechal spát, Agrofertu se zřekl a za ty roky tady hrál kde kdo kde komu... 3.5* ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč takové filmy sleduji. Je mi z nich smutno, protože zdejší fiktivní příběh je realitou nejen dnešních dnů, ale posledních 25 let. Sice Krajčo si ve své roli až moc rukou prohrabuje vlasy, ale možná to tak měl ve scénáři. Hlavní hrdina má nějaké své chyby a je celkem urputný, ale nakonec by polevil jenže... Hláška o tom, že investigativní novináři odhalí jen málo milionové podvody, které jim "systém" dovolí bude nejspíš pravdivá, ale s tím "systémem" nemůžu souhlasit, neboť jej tvoří lidé. Kdo má rád takový druh filmů, tak musí být spokojen - když se na vás zaměří jste neustále pod dohledem a nepomůže vám vůbec nic: buď budeš poslouchat nebo zemřeš, jiná možnost není. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Dal Vám tchán na cestu minci pod jazyk jako odměnu pro převozníka přes řeku Léthé?“ ptá se profesor Abrahám (Jiří Oberfalzer) policisty Krásy (Richard Krajčo). Převozník Charón ovšem převážel zemřelé přes řeku Styx, poté mrtvé duše doputovaly k řece zapomnění Léthé, z níž se napily a zapomněly na svou pozemskou pouť. (ČSFD)
  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)

Reklama

Reklama