Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

cross 

všechny recenze uživatele

Velmi vlahý rozjezd, který díl od dílu gradoval směrem až k téměř perfektnímu konspiračnímu politickému thrilleru - což je událost v rámci našich seriálů více než nevídaná. Sedláčkovi korupční tématika jde, Sever je dostatečně napínavý, spletitý a až na výjimky dobře herecky obsazený. Trochu mě iritovala hudba a závěr je bohužel z morálního pohledu vysloveným zklamáním - zploštění do šesti dílů neumožnilo dovést do konce slibně se rozvíjející příběh, kterému by klidně slušel i pompézní obrat k soudnímu dramatu. Asi rozumím, že to takto Sedláček nejspíš z nějakého důvodu chtěl, ale ta výhra zla nad dobrem smáznutá jen náznaky dalších kroků postav je vysloveně iritující a bez ohledu na realitu (o které sice nemám až tak valné představy) zase jen podpoří nedůvěru hluboce zarytou v duši našeho národa, protože každý si jen povzdechne – „…a takto to u nás milý Pepíčku opravdu chodí“ – což je ale, věřme:), pravda jen částečně… I tak, přes veškeré výtky, bezva „krimi“ seriál na podzimní večery, ČT opět nezklamala! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilá pochmurná věc s poměrně uvěřitelnou zápletkou. Poměrně. Typická trojhvězdičkovka. Seriál osloví asi každého, Mádl se noří do sratschek, trpí jeho rodina, dítě ve škole, stává se nechvalnou mediální hvězdou. A dobro nakonec nezvítězí, protože dva černý superby parkují tam, kam nějakej vergl škoda 120 nemůže. Konec mě potěšil - my obyčejní lidičkové jsme mravenci a nevidíme nad trávu, co tam dělají dvounozí tvorové s nepříjemně těžkými botami. A tak to má skončit :-) ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na tuhle seversky přesně potemnělou kriminálku jsem se dost těšil, přeci jen Jirku Mádla poněkud intenzivně sleduju již od jeho začátků v Rafťácích. Počátek byl prapodivný, jen postava Martina Havelky, coby správného slizouna, již od startu signalizovala, že nedostaneme šanci si jej oblíbit. Od poloviny se příběh pořádně rozjel a dokonce jsem se jednou těšil i na týden následující. Korupce se řádně rozlezla a mít Sever víc dílů, tak se mohlo této linky hezky využít. Potřeba ovšem najednou rychle rozjetý vlak prudce zabrzdit donesla tak neuspokojivý konec, že se mi bohužel bude na tenhle projekt ČT vzpomínat jako na jeden z těch slabších jedinců. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin, a to především díky námětu, který těží ze stále živých dozvuků věcí nedávno minulých s dotykem záležitostí v českém prostředí stále aktuálních, a také díky konečnému vyústění, které má bohužel k realitě všedního dne asi opravdu hodně blízko. Neškodilo by samozřejmě malinko hlubší zabřednutí do událostí, z nichž děj vychází, a lepší vykreslení postav s jejich motivacemi, ale to by vyžadovalo vyšší časovou alokaci. Využít rezervy naopak bylo možné v hereckém podání, kdy jsem měl v určitých momentech trochu problém uvěřit některým protagonistům, a to včetně hlavního hrdiny, jejich role. 70 % ()

JuveIt 

všechny recenze uživatele

Rozjezd měl tento seriál velmi pomalý. Od třetí epizody začala kvalita Severu gradovat a její vyvrcholení přišlo v páté epizodě. Finální díl byl hodně slabý. A nemám na mysli závěr, ten dle mého odpovídá realitě. Přesto všechno lze seriál hodnotit kladně. Na české poměry se jedná o nadprůměrnou tvorbu. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • „Přiznám se, že hlavní role obsadil producent. Kromě filmu o Palachovi byl seriál Sever mým prvním střetem s takto mladou generací,“ uvádí Robert Sedláček. (SONY_)
  • Součástí filmového štábu byl i bývalý kriminalista, podle kterého vznikl celý seriál. (MaxAlfred)
  • Hokejový tým, který se objevuje v seriálu, je skutečný tým HC Draci Bílina, který v době natáčení i vysílání seriálu působil v třetí nejvyšší hokejové lize. Konkrétně šlo o II. ligu skupiny „Sever“. (vyfuk)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama