Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Absolutně režijně bezradná záležitost.. Co může, to to krade od Lynche a když dojde na scény které se Lynchovi do oficiální verze nevešly, tam to prostě jen zoufale přeříkává text a scénu-jako takovou-převést na obrazovku nedokáže (asi proto, že Herbert není popisný a režisér tak nedostal doslovný návod.).. Casting funguje tak nějak napůl (to nemluvím o tom, že většina herců jsou naprostá dřeva).. Především české xichty (Kříž, Táborský) jsou fail (teda K.Dobrý se vcelku povedl, i když srovnání se Sydowem nesnese..) Charakter, motivace a vývoj některých postav jsou dost zásadně a nesmyslně změněny.. Stejně nesmyslně je popřehazováno pořadí některých událostí.. Jedinou odvážnější složkou jsou kostýmy (potažmo stavba/výprava) ale tady za sebe nemůžu říct, že by se mi to (až na pár vyjímek) trefilo do vkusu.. O Lynchově verzi si asi můžeme myslet ledasco (a něco jiného si zase můžeme myslet o neoficiální tříhodinové verzi), je zkratkovitá, Lynch nezvládá akční scény a některé efekty vypadaly zoufale už v době svého vzniku (tady je nutno přiznat, že Duna 2000 má-navzdory své nízkorozpočtovosti-mnohem lepší vizualizaci osobních štítů).. ale v jádru mám pocit, že Lynch nad tím textem dokázal přemýšlet (umělecky i prakticky) a adaptovat ho tak aby zachytil ducha knihy.. To tady o téhle tv sérii říct nemůžu.. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Perfektní televizní minisérie, která je velice věrná knižní předloze (oproti verzi od Davida Lynche). Sci-fi série má sice slabší vizuální efekty, ale naopak překvapí v architektonickém zpracování a v kostýmech dle Theodora Pištěka. Výběr herců je též na dobré úrovni. Poněvadž se snímek natáčel v Praze, tak několik českých herců dokonce dostalo větší prostor, což je takový milý bonus na závěr. Slabších 5 hvězd. Kniha je fenomenální, také doporučuji! ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, místama nudné, místama trikově zcela nezvládnuté, ale víte, v tomhle případě mi to vůbec nevadí. Vzhledem k faktu, že celý film vznikal na Barrandově a že všechny scény z pouště vznikaly v jedné místnosti, mé ta triková nedokonalost svůj půvab. Často vidíte, jak herci předstírají chůzi po poušti a bezprostředně za nimi vidíte pověšené plátno s namalovanými dunami atd. Takových momentů je tam spousta a už jenom vychytávat tyhle nedokonalosti je velmi zábavné. Navzdory tomu jsem byl vtažen do příběhu, protože Duna sama o sobě je parádní román a tahle verze se jí dost věrně drží. Herecky to bylo často dost toporné, ale potěší hojná účast našich herců, z nichž Karel Dobrý má nečekaně velký prostor. Párádní jsou ovšem kostýmy pana Pištěka, což se ovšem dalo čekat. Ale jak už jsem řekl, nejzábavnější na celém filmu jsou ty roztomile nedokonalé triky z dílny našich trikových specialistů.___ PS: Po diváckém repete po dlouhých letech a přečtení knihy musím jenom konstatovat, že asi takhle nějak - pietně k předloze - měla vypadat Lynchova verze. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Velice solidní televizní produkt. Srovnání s Lynchovou Dunou se prostě nedá vyhnout... Nicméně obě Duny jsou jiné. K mému překvapení se ve všech třech dílech objevilo několik pozoruhodných okamžiků - vynikající baronův ocelový vějíř, loutky Forman brothers a hlavně poměrně slušnén herecké výkony - stabilně vedle Williama Hurta se mi líbila Saskia Reeves a Ian McNeice. Myslim, že docela slušné... No... ()

demented 

všechny recenze uživatele

Film natočený podla geniálneho románu. Bohužial s filmovým spracovaním je to horšie. Mamutia dĺžka takmer 4,5 hodiny dávala dostatočný priestor na rozvrhnutie všetkých dejových línií. Síce sa tak nestalo, ale to mi ani tak nevadí. Čo ma žerie, sú nové dejové linky, ktoré si scénaristi do už tak komplexného diela pridali. Tieto celkový dej iba zbytočne zdržujú a robia film v niektorých miestach neskutočne zdĺhavým a nudným. Pripomienky by som mal aj k výberu niektroých hercov (napr. nikdy som si nepredstavoval imperátora Shadama Corrina ako senilného dedka, ktorý je všetkým na smiech - mne aspoň bol :) ), práci pána Pišteka (sorry, ale sci-fi a hamletovské pančuchové kostýmy mi nejako nejdu dokopy - ale to je vec vkusu). Nemôžem si pomôcť, ale Lynchova verzia sa mi páčila viac. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)
  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama