Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Delší stopáž znamená větší možnost věrnosti originálu, což samozřejmě potěší. Potěší i William Hurt, jehož Leto je skutečně tím sympatickým vládcem z knihy, náležitě odporní představitelé Harkonnenů i ansámbl z českých luhů a hájů, z nichž bych vyzvedla především Miroslava Táborského. Barbara Kodetová se na roli drsné fremenky rozhodně hodí lépe než okouzlující, ale křehká Sean Youngová z původní verze a Giannini podává svého Shaddama s náležitou arogantní slizkostí. Píseční červi postrádají sice majestátnost, zato ale působí opravdu nebezpečně. To všechno jsou dobré zprávy. K těm špatným patří, že u snímku by člověk vzhledem k době vzniku čekal přece jen slušnější technické zázemí, český kompars je sice fajn v případě imperátorských poddaných a vojáků, ale u fremenů, takto vysušených a tvrdých pouštních bojovníků, působí ta buclatá česká dítka přece jen trochu divně, a hlavně velmi podivné pojetí postavy princezny Irulán. V knize se s ní nesetkáme až do samotného konce, zde ale zřejmě tvůrci chytli "Arwenin syndrom" a mocí mermo prali do děje postavu, která sice má hrát podstatnější roli v budoucí sérii, ale sem naprosto nepatří. Tam, kde Arwen čekalo sloučení s Glorfindelem, je Irulán smíchána dohromady s postavou Margot Fenrigové a stejně jako u Arwen je tady zaděláno na logický lapsus, protože Margot a Irulán jsou zcela odlišné a není možné díky tomu vytvořit mezi Paulem a Irulán vztah, který zcela odporuje tomu, jaký spolu mají mít v budoucnu. A co je nejdůležitější - Lynchově verzi se dá sice vytknout leccos, ale mysteriózní atmosféru jí nikdo upřít nemůže. Seriálové Duně bohužel ano. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to trikově strašné zpracování, místy opravdu hrozné na dnešní dobu, a nemyslím proto, že jsou zde použity i klasické triky, ale proto, že jsou provedeny prostě špatně. Jenže pořád je to "Duna" a její příběh je zachycen poměrně věrně. Problém je v tom, že to nemá žádný přesah, který má kniha, ale je zde prostě jen vyprávěn nějaký ten příběh. Přítomnost českých herců je fajn, nejvíc mě samozřejmě uchvátila Barbora Kodetová, a to i proto, že postavu Chani jsem si zamiloval už v knize. Slabé, ale stejně se mi to líbilo víc než Lynchovo pojetí, i když i to má své silné stránky. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Perfektní televizní minisérie, která je velice věrná knižní předloze (oproti verzi od Davida Lynche). Sci-fi série má sice slabší vizuální efekty, ale naopak překvapí v architektonickém zpracování a v kostýmech dle Theodora Pištěka. Výběr herců je též na dobré úrovni. Poněvadž se snímek natáčel v Praze, tak několik českých herců dokonce dostalo větší prostor, což je takový milý bonus na závěr. Slabších 5 hvězd. Kniha je fenomenální, také doporučuji! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Lynche jsem neviděl a kniha mně nijak moc nenadchla, není příliš úžasná. Ale tohle bylo velmi, velmi dobré. Výborné sci-fi s parádním obsazením, kromě Báry Kodetové, která má jednu z hlavních rolí, mně potěšil i poměrně velký prostor pro Jana Vlasáka (i když jen v prvním díle), pro Mirka Táborského a pro Karla Dobrého. Ze zahraničních hvězd pak jednoznačně vede Ian McNeice. Výprava je občas dost béčková, ale právě to Duně docela sluší. Já jsem za tři díly nenudil skoro vůbec, děj parádně odsýpá, pořád se tam něco děje a navíc je to díl od dílu lepší. A tak to má být. Tahle adaptace je prostě parádní, velice fajn sci-fi minisérie, která je (alespoň podle mého ne tak skromného názoru) mnohem lepší, než nezáživná a průměrná předloha. 85%, k dokonalosti fakt chybí jen málo. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

No osobne nevim. Zanr sci fi mam rad ale tohle mi prislo neskutecne zdlouhave na to ze se tam vlastne tak moc veci nestalo. V jistych chvilich jsem mel pocit jakoby se sceny porad opakovaly coz neskutecne natahovalo kazdy dil.Uplne spatne to neni ale od sci fi bych ocekaval trosku vetsi dynamicnost. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama