Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je 2. polovina 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám. Ale veze si s sebou i řadu svých všedních lidských starostí a radostí. (NFA)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (348)

HAL 

všechny recenze uživatele

Dobré sci-fi natočené čechy a v čechách - to není jen sci-fi, ale může to být i realita... minimálně tedy před 45ti lety byla. Ikarie podle knihy jednoho z nejlepších evropských sf spisovatelů Stanislawa Lema je i přes výborně použité černobílé zpracování film viditelně starý, s kulisami vypadajícími jako ve filmech Eda Wooda a dikcí hereckých projevů které od dob prvorepublikových filmů až tak daleko nepokročily, ale taky s příběhem který dokáže být napínavý a k tomu staromilským způsobem milý a vtipný zároveň... a vůbec nepůsobí směšně nebo nereálně. A já se ptám na jediné - proč tu KURVA nikdo nedokáže natočit film s podobně dobrým scénářem a pekelně hustou atmosférou dnes?! 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem očekával malinko víc v oblasti příběhu, avšak celkově vzato mohu tento snímek velice pochválit a postesknout si, že dnes už se u nás podobné filmy netočí. Hned na začátku mě zaujala perfektní kamera, ale i prostředí, úžasná hudba Zdeňka Lišky a samozřejmě nelze nezmínit skvostné herecké výkony legend české, resp. československé kinematografie. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Star Trek? Star Wars? Pche, houby, Ikarie XB 1, to byla první čistokrevná plnotučná filmová sci-fi, kterou jsem kdysi dávno viděl... Let mezihvězdným prostorem, zešílevší kosmonaut, robot, laserová pistole, to vše mě jako kluka mocně fascinovalo. Po letech jsem si to nedávno pustil znovu a nestačil se divit, jak skvělý film to dodnes je! Ta zneklidňující hudba, ta tíživá, těžkomyslná atmosféra, nejspíš po vzoru podobně laděných sovětských sci-fi filmů... Delikatesní lahůdka. Možná trochu škoda, že není v barvě, ale ta černobílá má přece jenom své nezpochybnitelné kouzlo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem čekal trošku myšlenkově a dějově ucelenější dílo, protože tohle vyznělo spíše jako takové eskapády a dobrodružství posádky Ikarie na cestě odněkd někam. Na druhou stranu jde asi opravdu o nejlepší a žánrově nejvyhraněnější Československé(potažmo České či Slovenské)Sci-Fi. Rozhodně palec nahoru. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ve své době inteligentní sci-fi na světové úrovni, s ucházejícími triky a navrch okořeněné českou hereckou elitou. Více než poklidný děj zaujme pedantská práce s kamerou a její vztah k okolnímu uzavřenému prostředí, který v mnohém evokuje i novější Vesmírnou odyseu a navozuje místy mnohem čistší žánrovost než celá řada jeho následovníků. Neškodilo by sice trochu více pesimismu a napětí, ale stále se je na co dívat, degradace stárnutím hrozí Ikarii a její sympatické posádce jen minimálně... 75% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (44)

  • Spoločenský tanec budúcnosti hostia filmového festivalu v Terste pomenovali „kozmický twist“. (Raccoon.city)
  • Do rolí menej dôležitých členov posádky boli vyberané modelky a zaujímaví, pohľadní ľudia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama