Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je 2. polovina 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám. Ale veze si s sebou i řadu svých všedních lidských starostí a radostí. (NFA)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (347)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Kdysi byli bojovníky, aneb parafráze názvu jednoho z mých oblíbených nezávysláků se sem celkem hodí. Ikarii se nemůže upřít že ve své době byla jednim z nejlepších seriozních sci-fi ve světovem měřítku a hlavně určitě musela v českých filmových vodách působit jako zjevení. Jenže od doby vzniku uplynulo zhruba 40 let a tento fakt je hodně znát. Stejně jako většina ostatních starších filmů i Ikarie hodně zestárla. Očima nezaujatého, nostalgií nezatíženého, diváka musím konstatovat že má na dnešní dobu pomalé tempo a spíš už nudí. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Co napsati, aby se to nezvrhlo v milostný dopis? Lemův námět je dostatečně nosný (a který taky není?!), byť se jím nakonec Polák s Juráčkem (naštěstí?) inspirovali jen v hrubých obrysech. Je to (krom Konce srpna v hotelu Ozon) náš jediný (jak zde správně píší i ostatní) SF film, který není komedie. Nic proti Vorlíčkovi a spol., ale občas mě napadne, proč si pořád z toho vážného žánru muselo většina cs režisérů, dělati furt legraci? Někdy mě to rozčiluje. Já vím, politické klima, poptávka... etc., ale stejně... Pro mě je vrchol celého filmu (na můj vkus až moc krátkého, 75min. čistého děje, přátelé) prozkoumávání staré pozemské lodi, jejíž atmosféra podpořená/vytvořená neskutečně kulervoucí (pardon za ten výraz) Liškovou hudbou, se hravě vyrovná všemu, co amíci natočili od r.63...do teď. Ne, to není vtip. Á propos, jedno z nejgeniálnějších ost v dějinách filmu, vyšlo! v únoru, léta páně roku a sice tohoto v UK. Na vinylu. Má to sice jen 23min. ( a při jeho včerejším objevení jsem nevěříčně zíral na monitor 5min.) a poněkud prapodivně řešený přední cover, ale aspoň tohle. Další (dle mého) ostuda mezinárodního významu, kde v cizích zemích vycházejí soundtracky z našich vlastních filmů! Tohle mi hlava nebere a nikdy nebude. Hl., že jsou prachy na písničky ze Snowboarďáků apod. ubohostí. Bravo! To též něco vypovídá u kulturnosti tohoto (odmítám napsati národa) stáda. Zpět k filmu...obsazení-100% hudba-900% režie-100% výprava-100% kamera-100% etc., etc. P.s. nenechte se zmásti špatnými údaji o roku či době děje. Nejedná se tu (jak je ve starších článcích mylně uváděno, 25 apod. st.), leč o rok 2163. Což je 2 roky po založení UFP tj. Spojené federace Planet, haha!:) A to mi připomíná jeden můj osobní postřeh a sice ten, že chodby Ikarie se až podezřele podobají chodbám jisté lodi Enterprise...přesněji, jejím pozdějším verzím. A jelikož je tento film rok před 1.pilotem ke Star Treku, tak je jasné (když uvážíte, že Ikarie byla prodána následně do 55 zemí), kdo od koho kopíroval. To jen tak pro zasmání. Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=eGsogm4RKV0 ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

neskutečně nudná hodina a půl, ve které se ani za pomocí všudypřítomné gravitace vlastně skoro nic nestane, přičemž tempo-nabírající konec je uměle prvoplánovitě utnutý a vše důležité by šlo sestříhat do pětinové stopáže... tak aspoň dvě hvězdy za dmsn velmi nadhodnocovanou odvahu a snahu čechoslováků prolomit tehdejší scifiledy. 40% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Do Kubrickova mistrovského díla 2001 bylo tehdy ještě daleko, ke Scottově Vetřelci ještě dál a tak si režisér Jindřich Polák natočil vlastní sci-fi, které se vymyká jakémukoliv jinému českému filmu a v rámci žánru zůstává v domácí tvorbě dodnes ojedinělé. Naprostá klasika, doprovozená uhrančivě skvostnou hudbou Zdeňka Lišky, působivými triky a skvělým hereckým obsazením. V roli vědců, putujících vesmírem k nečekanému objevu, se představí takové legendy českého filmu jako - Zdeněk Štěpánek, František Smolík, Radovan Lukavský, Rudolf Deyl ml. či Otto Lackovič. Ikarie XB 1, je dodnes opomíjeným a polozapomenutým snímkem, což je věčná škoda, protože má rozhodně co nabídnout i dnešním divákům. Film už nám trošičku zestárnul, ale jeho tíživá atmosféra stále trvá. Hodně pochmurný příspěvek pana Poláka. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Žánr sci-fi je v české, potažmo československé kinematografii zastoupen tak řídce, že přídomek "první a nejlepší" by mohl budit dojem, že v nepatrné konkurenci být nejlepší není tak těžké. Jenže on je to opravdu vynikající film, pravé hardcore sci-fi, jakých se dnes moc netočí, podle mě plně na úrovni takových děl jako 2001 nebo Solaris. Dílem se na tom podílí pochopitelně inspirace Lemovou předlohou, ale jen na tom kvalita filmu nespočívá. V zásadě šlo o jeden z prvních filmů žánru, který nestavěl na béčkové zápletce s příšerou unášející nevinné pozemské krasotinky, ale na skutečném zkoumání neznámého. Zároveň film nevytvořil budoucnost plnou šedivých lidí bez emocí, ale naopak stavěl na lidských charakterech, psychice, únavě, ponorkové nemoci, reakcích na nebezpečí. Přitom zůstává optimistickým, neboť zdůrazňuje myšlenku, že pevná vůle, spolupráce a přátelství dokážou člověka přenést přes nebezpečí a útrapy k poznání. Toho si osobně cením, snad proto, jak je právě tohle dnes v "umění" řídké. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (44)

  • Kameraman a špecialista na triky Vladimír Novotný odmietol spolupracovať, lebo nebol dostatočne oboznámený s technológiou farebného filmu, navyše už aj širokouhlého. (Raccoon.city)
  • Film stál 6 miliónov Kčs a scenár zverili mladíkovi, ktorý bol vtedy ešte na škole - Pavlovi Juráčekovi. Vo svojom povestnom denníku sa potom Juráček sťažoval, ako ho na honorároch okradol starší a skúsenejší režisér Jindřich Polák. (Raccoon.city)
  • Film sa mal pôvodne natáčať na farebný materiál, ale pre CinemaScope vhodný Kodak bol tak drahý, že by jeho nákup ešte viac navýšil už beztak vtedy vysoký rozpočet 6 miliónov Kčs. Farebná Agfa, kameramanmi prezývaná Aqua (podľa typického azúrového nádychu), zas kvôli veľkému zrnu a farebnej nestálosti pre CinemaScope vhodná nebola. Preto nakoniec natočili snímku na čiernobiely materiál. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama