Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

MickeyStuma odpad!

všechny recenze uživatele

Česká porevoluční kinematografie plodila jednu zrůdnost za druhou. Všichni chtěli být světový a hlavně na tom vydělat. Ale ono to nějak prostě nešlo. Literární předlohu tohoto snímku jsem nečetl, ale co jsem slyšel, tak jedině samou chválu. A tak nechápu, co vedlo k tak velkolepému prznění celého námětu. Zřejmě chtěli navázat na úspěšný film Víta Olmera 'Bony a klid'. K této myšlence mě svádí fakt, že je tu inspirace hodně viditelná. Martina Zounara v té době ještě hřála popularita ze seriálu 'Chlapci a chlapi' a tak tu byla sázka na jistotu. Jenže nakonec bylo vše jinak. Jeden patos střídal druhý. Nelogičnosti a absolutně špatná režie sráží veškeré snažení do kolen. Zounarova drsnost byla spíše k smíchu. A Lucie Benešová? Nevím jestli to bylo v její roli, ale taková najivka je opravdu na zabití. Prý se chystalo pokračování, ale nesehnali se peníze. Není divu. Do takové hrůzy už prostě nikdo investovat nechtěl. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

To se nám zas protrh pytel s odpadem asi. Nevim, co špatnýho sežrali k večeři všichni ti, co z toho tady mají vosypky, ale já to dokoukala celkem v klidu až do konce, s ironickým úšklebkem, ale rozhodně né znechucená (neherce Zounara byla přece lekrace sledovat!). Už jen za kozy Benešové by pánská hetero část měla dát minimálně 2. (skoro bych ty 2,5* dala naschvál nahoru) ()

Reklama

andy60 

všechny recenze uživatele

Frýbortovu knižní předlohu jsem četl a film se jí celkem věrně drží. Tvůrci se snažili vykreslit tehdejší dobu a s tím spojené způsoby, jak přijít snadno k penězům. Proto nechápu zdejší mizerné hodnocení. Film samotný špatný není, myslím, že ho nejvíc sráží "herecký" ansámbl. Vyjma Labudy je to vážně katastrofa a Zounar - ten spíš než veksláka zahrál vidláka. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Naprosto strašidelná píčovina kopírující Bony a klid. Režisér svoji práci naprosto neovládal, autor scénáře musel být vzdělán pouze základní školou a kameraman byl idiot. Zounar trapný stejně jako v Chlapech a chlapcích, ještě mu dát svazáckou košili a vařečku do ruky. Jedna * za pana Třísku, který zde sehrál skvělého řezníka toužícího jet do Japonska. Moc jsem mu to přál.... ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem čekal něco mohem horšího podle místních hodnocení. Rozhodně to není dobrý film, ale je na něm pár aspektů, ketré byly oukej. Děj byl docela zajímavý a proměna protagonisty z nesmělého kluka na zločince byla celkem věrohodná. Martin Zounar se ale moc nepředvedl, jeho herecký výkon byl nejslabší z celého filmu, ostatní nebyli skvělí, ale byli výrazně lepší než Zounar. Prezentace je nevýrazná a hudba taky nebyla ničím zajímavá. Film jako celek vlastně není ničím výrazný, což je právě jeho největší chyba. Kdyby vyšel o deset let dřív, tak by měl možná větší úpěch. 3/10 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci připravovali volné pokračování, ale z finančních důvodů z něj sešlo. (hippyman)
  • Film se odehrává ve druhé polovině 80. let, ale ve výčepu hospody, kde hospodský (Ladislav Potměšil) čepuje pivo, je na zdi plakát týmu AC Sparty Praha z roku 1993. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama