foto

Miroslav Zounar

  • nar. 15.6.1932
    Osečnice, Československo
  • zem. 28.3.1998 (65 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Zounar pochází z východních Čech, za gymnaziálních studií v Rychnově nad Kněžnou se věnoval recitaci a také hrál ochotnické divadlo. Po maturitě pak nastoupil na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1955. Poté byl členem Státní zájezdové divadelní scény (1955-1957), následně hrál v divadle v Příbrami (1957-1963) a v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (1963-1975). Až v 70. letech pak přišel do Prahy, krátce byl členem Činoherního klubu (1975-1977) a nakonec se stal členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov, kde pak působil až do svého předčasného odchodu do důchodu v roce 1991.

Před filmovou kameru se Zounar postavil ještě za studií, několik rolí si pak zahrál krátce po absolutoriu, ale stejně jako u jiných herců oblastních divadel mnoho příležitostí nedostával, takže jeho filmografie z 50. a 60. let je nepočetná. Více začal hrát až po svém definitivním příchodu do Prahy v polovině 70. let, navíc byl politicky angažován, což mu přineslo role především v propagandistických snímcích a seriálech (TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE, 1975; VÍTĚZNÝ LID, 1977), dvakrát hrál například Klementa Gottwalda (DVACÁTÝ DEVÁTÝ, 1974; POÉMA O SVĚDOMÍ, 1978), jinak jsou jeho úlohy vesměs plejádou příslušníků VB nebo důstojníků, a to i v komediích, vesměs ovšem zapomenutých. Díky častému reprízování si ale Miroslava Zounara můžeme připomínat jako svérázného předsedu JZD v dodnes velmi populárních komediích SLUNCE, SENO, JAHODY (1983), SLUNCE, SENO A PÁR FACEK (1989) a SLUNCE, SENO, EROTIKA (1991). V pozdějším věku hrál také několikrát se svým synem Martinem (otce a syna hráli například v seriálu CHLAPCI A CHLAPI, 1988). Před kamerou se Miroslav Zounar objevil naposledy v epizodní roli kapelníka v pohádce PRINCEZNA ZE MLEJNA (1994).

I jako stálý herec barrandovského filmového studia se Zounar nadále věnoval divadlu, hostoval na několika scénách, uváděl také literární pásma, pro děti napsal knihu veršů Zatoulaná slovíčka, jako spisovatel se věnoval i epickému žánru, v televizi často recitoval v Nedělních chvilkách poezie, uplatnil se i v rozhlase. Za svou uměleckou činnost, ale také za práci pro Komunistickou stranu a herecké odbory byl odměněn titulem Zasloužilý umělec.

Jeho manželkou byla lékařka Marta Zounarová, jejich syn Martin Zounar (*1967) je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1994 Princezna ze mlejna
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1991 Slunce, seno, erotika
1990 Chybná diagnóza (TV film)
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
1989 Slunce, seno a pár facek
1988 Jen ty a já (TV film)
1987 O lesním království (TV film)
1986 Cena medu
Kus života (TV film)
1985 Já nejsem já
Výjimečná situace
Zátah
1984 Atomová katedrála
Křižovatka (TV film)
Posel, který se nevrátil
Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Oblouk světla (TV film)
Slunce, seno, jahody
Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
Zrelá mladosť
1982 Poslední vlak
Smrt talentovaného ševce
Sny o Zambezi
Vyhnanství (TV film)
Zelená vlna
1981 A na konci je začátek (TV film)
Hodina života
Neříkej mi majore!
Opera ve vinici
Písemky (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
Víkend bez rodičů
Zločin v chalupě (TV film)
Zralé víno
Zrození domova (TV film)
Řetěz
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Jak napálit advokáta
Karline manželstvá
Kluci z bronzu
Poeta (studentský film)
Příliš mladí na lásku (TV film)
Signum laudis
Svítalo celou noc
Výhoda (TV film)
1979 Drsná Planina
Hastrmanská povídačka (TV film)
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Paragraf 224
Signál (TV film)
Vysokofrekvenční píšťaly (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Cesta domů (TV film)
Hrozba
Poéma o svedomí I., II.
Silnější než strach
Stíhán a podezřelý
Trasa
1977 Dům na konci města (TV film)
Na rohu kousek od metra (TV film)
Tichý Američan v Praze
Vítězný lid
1976 Běž, ať ti neuteče
Paleta lásky
Půjčka (TV film)
Čas lásky a naděje
1975 Osvobození Prahy
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Dvacátý devátý
Kdo hledá, najde (TV film)
Noc oranžových ohňů
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
1967 Dům ztracených duší
1965 Škola hříšníků
1961 Chvíle rozhodnutí (TV film)
1959 Partyzánská stezka
1958 Zatoulané dělo
1957 Bomba
Padělek
Přítel lhář
1956 Dědeček automobil
Vina Vladimíra Olmera
Váhavý střelec
Ztracená posice (studentský film)
1954 Muzikanti (studentský film)

TV seriály

1994 Princezna ze mlejna (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
Požár (E02)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 1 (E01)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Prověrky (E11)
Řádná dovolená (E10)
Trápení (E09)
další epizody (6)
Rodáci (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Píseň pro májovou Prahu (E05)
Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
1985 Třetí patro (TV seriál)
Mistr (E06)
Patent (E04)
Civil (E01)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Výbuch (E03)
Pihulka a Kaňka (TV seriál)
Povstalecká história (TV seriál)
Augustové dni (E05)
Vel'ký projekt (E03)
Obrat (E02)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
další epizody (9)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Narozeniny (E01)
Tři spory (TV seriál)
Spor dramaturga Stroupežnického (E03)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Dožínky (E07)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Studna (S03E06)

Dokumentární

1984 Zvláštní úkol

TV pořady

1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace