Reklama

Reklama

John Wick: Kapitola 4

  • USA John Wick: Chapter 4 (více)
Trailer 3

John Wick (Keanu Reeves) odhalí cestu, jak porazit Nejvyšší radu. Než se mu však podaří získat svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě. Bude to o to težší, že nová spojenectví mění staré přátele v nepřátele... (Vertical Entertainment)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (832)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Stále perfektné a odzbrojujúce ako predošlé diely. Možno dokonca ešte aj o chlp lepšie. Neviem ako to Keanu Reeves a Chad Stahelski dokázali, ale po troch dieloch som si myslel, že som videl všetko v rámci dobrej akcie vo filmoch. No tu v John Wick: Chapter 4 mi ukázali, že sa dá zájsť ešte ďalej. Stručne a jasné to zhrniem v troch bodoch. Prvý bod prečo je toto štvrté pokračovanie vynikajúce sú pochopiteľne akcie, ktoré sú naozaj lahodne na pohlaď. Kamera a choreografia znova ponúkne niečo čo sme ešte nevideli (pohlaď zhora alebo takmer hodinové akčné finále, ktoré ide na plne grády nonstop až do záverečných tituliek!). Druhý bod sú postavy a herci. V každom diely sa mihol vždy niekto známi, no tento diel ma rozhodne najlepších hercov. Je tu japonský sympaťák Hirojuki Sanada (Sunshine), ktorý vládne v Osaka Contintenal a ktorý rád pomôže kamošovi v núdzi. Na druhej strane je tu Bill Skarsgård, ktorý mi svojim démonickým prejavom trochu pripomínal Jokera. No a aby dostal Johna, tak ma na pomoc zabijakov ako Marko Zaror (Neporaziteľný III) alebo Donnie Yen (Ip Man), ktorý je mimochodom fantastický. Navyše po Wickovi ma asi najviac priestoru na plátne a kludne by som sa ho nebál označiť za najlepšiu vedľajšiu postavu v sérii. A aby toho nebolo málo Keanu si to rozdá aj s tlstým Scottom Adkinsom (Neporaziteľný), ktorý sa tu zmení na nepoznanie, no jeho scény sú tiež výborné. Tretí a posledný bod je príbeh. Príbeh je síce s veľkej časti podobný, ale dostali sme veľmi pekný záver, ktorý sa mi ľúbil a zároveň ma milo prekvapil. Audio-vizuálna stránka je takmer identická s predošlými dielmi, takže nádherné lokácie a hudba, ktorá bičuje film v pred nechýbajú ani tu. Čo však identické nie je, je dĺžka filmu. Každý diel je dlhší ako ten predošlý a nie tomu inak ani tu. Osobne si myslím, že niekomu nebude pochuti sledovať ako John zabije takmer 140 ľudí v extrémne dlhých akčných scénach. No fanúšik akčných filmov sa podľa mňa určite poteší a kto už neocení toto, tak už neviem, čo si predstavuje pod pojmom kvalitne natočená akcia. Film roka! P.S.: počkajte si na scénu za titulkami. 95% - 5* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Akční filmový svět by byl bez Johna Wicka z(a)tracen. Elegantně nemytý a hygienou nezabírající muž v černém se vydává na své (téměř) rozlučkové turné po Japonsku, Německu a Francii. V cestě za vytouženou svobodou mu stojí hordy zabijáků a nově i bohatý markýz (Bill Skarsgard). John Wick je i tentokrát absolutně nezlomný. Nezná únavu, kulky se mu zázračně vyhýbají, údery protivníků mu leští obličej a pády z velkých výšek a ze schodů mu rovnají páteř. Bitky i pády jsou opravdu mimo realitu. Nejvíce bych čtyřku přirovnal k akční parodii. Jak jinak vnímat účast (maskéry) ztloustlého Scotta Adkinse, kterého zdobí stříbrný chrup a má na na našeho hrdinu taktéž spadeno. Do stejné kategorie spadá i účast slepce, který je nepřekonatelným mistrem bojového umění, v podání Donnieho Yena, jen s tím rozdílem, že jeho postava působí důstojně a nadbytečně. Film příliš na dějovosti nestaví. Když se o to pokouší, působí to hrozně nudně a táhle. Jakmile se vše přemostí k akci, je hned veseleji. Má to ale i své ALE. Většina stěžejních akčních scén je natočena za tmy. Takže si nelze z diváckého hlediska vychutnat všechny choreografické a technicky provedené detaily a finesy. Nevím, co režiséra Chada Stahelskiho k takovému kroku vedlo. Je to přece precizní režisér, tak nebylo nutné uchýlit se k tmavým uličkám a interiérům, které by měly odvést diváckou pozornost od případných technických nedostatků. Určitě by to byl velký nářez mlátit se a střílet po sobě ve dne. Keanu Reeves je se svojí  rolí, která mu obnovila upadlou hereckou kariéru, maximálně sžitý. Na mě ale zvolený vizuál nepůsobil vůbec optimálně. A další problém představuje repetitivní vyznění celé série. Což o to, inovace se najdou, chlapci jdou na to postaru a v závěru si střihli pistolnický souboj. Působilo to sice debilně směšně, vůbec to do celkového konceptu adekvátně nezapadlo, ovšem to málo pomohlo vymanit se filmu z jeho kolovrátkového klapotu. Finále filmu je přímo monstrózní. Automobilové honičky a bitky v noční Paříži jsou opravdu vrcholně pojaté. Jenže mě film celkově nestrhl. A to je podstatné. V konečné sumarizaci vlastně další akční trampoty na jedno brdo s nepřemožitelným hrdinou už vlastně ani nepotřebuji. 6/10 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„POZABÍJÍM JE VŠECHNY!“…  Kapitola 4 je lepší než „trojka“. V tom mám jasno. A asi nejen kvůli scénáři. Mám dojem, že akční scény jsou důvtipnější  - třeba ta Berlínská baví od samýho začátku. Rád jsem viděl Hirojukiho Sanadu, bavila jeho dcera Akira, bojující jako „Elfka“. Trošku zamrzí, že padouchem je (zrovna) Donnie Yen, nebo že v tý „Berlínský“ části nehrajou Ramštajni (když už Scott Adkins vypadá jako postavička z jejich videoklipu) – ale jinak nemá cenu si na soundtrack stěžovat, páč parádně doplňuje dění na plátně. Spousta viděnýho se zapíše do vlhkýho snu nekritickýho akčního fandy. I díky hrátkám s kamerou (třebas ta 2D akce), nebo kevlarovýmu kvádru. Stahelsky je magor. A stejně tak my, kteří neřešíme, jestli to může mít něco společnýho s realitou. A vlastně proč?     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci vzdát (poslední) hold Lanci Reddickovi. 2.) Všichni kolem mě serou.  ///  Thx za titule „Anna Karenina“.                 PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  *****  NAPĚTÍ  ** ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jak mi udělala radost trojka, tak tady jsem seděl bez reakce. Je to opět stylová akce na stejný ražení, jenže tentokrát obsahově prázdná, studená a monotónní, bez vzrušivých postav (Scott Adkins budiž výjimkou) a lidsky smysluplných řečí. Ve finále příliš úmorný, vlastně mi to přišlo jako komplet vygenerovaný umělou inteligencí - příhodně pro aktuální OpenAI dění… ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Ještě si tady odložím slovní hodnocení o den později  po shlédnutí:) S dalším dílem jsem nadmíru spokojen, akce opět perfektní, hlavně na diskotéce v Berlíně (tak nějak si představuji Berghain) a v hotelu v Osace. Adkinse jsem skoro nepoznal, chvíli mi to trvalo. Donnie Yen mě neskutečně potěšil, jeden z mých nejoblíbenějších herců, jeho postava mi přisla naprosto boží a spin off by byl super. Stopáž mohla být kratší, to je opravda. A samotný Wick byl zase nelítostný, tak jak ho máme rádi. Již se těším na spin offy. [Flora] ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Producent Chad Stahelski o japonsko-britskej modelke a speváčke Rina Sawayama nikdy nepočul. Náhodne na ňu narazil na YouTube a napadlo mu, že keďže je popová hviezda a dobre tancuje, perfektne by zapadla do jeho filmu. Do 24 hodín jej zatelefonoval a ponúkol jej rolu Akiri. (Arsenal83)

Související novinky

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

08.03.2024

Tuhle kombinaci by nejspíš čekal málokdo. Keanu Reeves (The Matrix Resurrections), herec téměř univerzálně milovaný napříč všemi cílovými skupinami, však už loni přislíbil svou účast na nadcházejícím… (více)

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

22.02.2024

Fanoušci zabijáka Johna Wicka a herečky Any de Armas budou muset zatlačit slzu zklamání, na jejich společné akční dobrodružství si budou nakonec muset počkat výrazně déle. Dlouho připravovaný a mimo… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Keanu Reeves si přál ve Wickovi definitivní smrt

Keanu Reeves si přál ve Wickovi definitivní smrt

19.09.2023

Jak poznáte, že už má herec nějaké role plné zuby? Tak třeba tak, že při natáčení na kolenou prosí režiséra, aby ho zabil. Tedy alespoň ve filmu. Přesně to byl údajně případ Keanu Reevese (Matrix,… (více)

Reklama

Reklama