Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

jahol 

všechny recenze uživatele

Tak jsem tohohle hrdého nástupce Starců na chmelu konečně zřel a měl jsem hodně, opravdu hodně, práce, abych ho bez velmi přímočarých projevů mořské nemoci pozřel. To, co je filmové, je v tomto filmu provařeně kýčovité, jak již bylo napsáno v jednom hezkém předchozím hodnocení, a to, co je hudební, je o dost lepší (na filmu vlastně jediné dobré), jenže zkrátka kradené! Scénář, to je vlastně neskutečný obrazový blábol, míchající a rovněž vykrádající všechno možný, převalující se od scén, které by mohly vcelku vyváženě zprznit Prci, prci, prcičky k variacím na Holky to chtějí taky, s povinnou příměsí politické agitky (aby bylo jasný, že to za toho socialismu moc jásavý nebylo). Vrcholem vše spojující a mořskou nemoc vyvolávající je celková kompozice ve stylu retro, vyvolávající desítky pocitů, z nichž ale ani jeden nepamatuji ani při prožívání oné doby (a o tom by retro snad mělo trochu být, ne?), ani při sledování jiných, zdařilejších retro kousků. Vlastně nevím, proč tuhle nemotornou lež nestrčím do odpadu, asi tak trochu chápu, že tenhle mladý tým, který film točil, má jisté právo na pochybení, když má s onou dobou tak málo společného... Probůh, jak mohl Filip Renč spáchat něco takovýho.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Film mal byť komediálny muzikál? Zráža ho k zemi seriózna časť filmu. Film mal byť retro-drámou? Zráža ho k zemi šialená muzikálová vizuálna stránka. Film mal byť inteligentnou komédiou? Zráža ho k zemi humor, ktorý mal osloviť najmladšiu generáciu (Kamasútra a pod.). Mix žánrov, ale na jedno pozretie to nezaškodí. A Zuzana Norisová ... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Musím vám poŠŠŠeptat, že jedině Gina, tedy vlastně Tereza, ví, kde ty kytky jsou, protože Oliverovi Twistovi se líbí Bob a já jezdím bez nehod, neboť jsem ve stínu katedrál zahlédl hvězdu na vrbě. Já mám zkrátka rád písničky z šedesátých let, jsem nadšený z tehdejších dívčích účesů a kýčovitě pestrobarevná klipová stylizace je lahůdkou pro mé oči. Jen ten nejúžasnější a nejkrásnější hezoun Šimon mi přišel příliš umělý na to, abych nefandil úlisnému kariéristovi Hedánkovi, který však zapomíná odmocňovat, takže ani on není pro Terezu ten pravý. V takovou mi nezbývá než nabídnout svou mužnou náruč, ve které by se Tereza ztratila před těmito dvěma pitomci a spolu bychom si mohli vyzkoušet ono sportovně akrobatické cvičení zvané Kámasútra. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

ojojoj... Dryáčnická estetika, přitrouble pubertální humor a pro mě velmi něšťastná stylizovaná taneční čísla. Ubohý scénář, prachbídná režie a žalostné herecké výkony. Tušil jsem, že se s tímhle filmem míjíme obloukem. Taky jsem se mu docela úspěšně dost dlouho vyhýbal. Nicméně profesně-pedagogický závazek zapříčinil, že jsem ho musel shlédnout. Ale bolelo to! A ta jedna hvězdička je za pár scén těsně před koncem filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rebelové svojim dobovým zasadením a tým pádom aj celkovou atmosférou mi pripomenuli viac muzikály Jacquesa Demyho, ako napríklad v našich kinách v tom čase konkurenčného Moulin Rouge, alebo aj československé muzikály, na ktorých popularitu naväzuje, alebo sa snaží naviazať. Ja ich priaznivcom nie som, Rebelov som ale bez problémov prežil a aj si ich celkom užil. Ale nepocítil som v nich ľahkosť, ktorá by im slušela viac, ako násilne a tendenčne narúbovaná politika. Ten rok 68 si fakt nemusíme pripomínať každým dobovým filmom, respektíve prostredníctvom filmu, ktorý má v popise žánrového zaradenia predovšetkým baviť. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Ve scéně, kdy kluci naskakují do "projíždějícího" nákladního vlaku, je vidět, že jede z koleje obsazené nákladními vagony. Nádraží Zubrnice-Týniště, kde se scéna natáčela, bylo v době natáčení už koncové, takže jím vlak projíždět nemůže. (Neklan)
  • Filip Renč a Jan Svěrák se ve svých filmech navzájem dosazují do malých roliček. Jan Svěrák tak ve snímku objevil v závěru filmu coby celník. (šerminator)
  • V šedesátých letech se na gymnáziu studovalo tři roky, a ne čtyři, jak je tomu ve filmu. (chleba24)

Reklama

Reklama