Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí, jejíž scénář byl napsán pro Luďka Sobotu a jeho spolupracovníky z divadla Semafor, je příběhem hudebního skladatele Aleše Brabce, který pro tvorbu zdánlivě potřebuje zvláštní atmosféru vyvolanou šokem... (Bontonfilm)

Recenze (169)

feryk 

všechny recenze uživatele

Plejáda známých herců ještě nezaručuje dobrý film. Bohužel tento je jeden z těch nepodařených. Tento film jsem viděl snad dvacetkrát za svůj život a přesto dodnes nějak nevím, o čem to má být... vlastně mi ani moc zajímavých věcí neutkvělo v paměti, takové nesourodé, natož vtipné, což je škoda. Podprůměr. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prumernej ceskej film, kterej neurazi, ale ani nijak nenadchne. Hodnoceni tohohle filmu zalezi na tom, jak moc muzete Ludka Sobotu a jelikoz me nevadi, tak se mi film celkem libil. Sice to jeho koktani je misty uz otravny, ale vetsinou ma dobry hlasky. Ostatni tu jsou vice mene proto, aby Ludkovi nahravali, ale treba takova Vondrackova tu jeste neni otravna. Co se tyce pribehu, tak neni podstatnej a je hodne jednoduchej, ale pisnicky nejsou uplne nejhorsi. Proste prumer. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám české komedie rád, už jsem to párkrát psal a ještě párkrát napíšu. Osobně chápu, že má komedie nízké hodnocení. Jsou v naší historii lepší. Například H. Vondráčková podala i kvalitnější výkony než zde. Také Miloslav Šimek zkrátka není bůhvíjakým hercem. Naopak Vladimír Menšík opět potěší. Písničky jsou slabší, ale o tom přece film není. Písně píše hlavní hrdina a celý snímek je komedie, takže i songy mohou být slabší a je to vinou děje ne toho, že by je tak slabo napsali autoři schválně. Alespoň myslím. Já ale dávám uvedené hodnocení z několika důvodů. Tak za prvé, vtipných scén a momentů jsem tam našel dost a ne že ne. Druhý důvod je jasný: Vladimír Menšík. Nedá se zapomenout na jednu z jeho mistrovských ukázek herectví, ve kterých zase exceloval. Byla to chvíle, kdy si ho Šimek a Nárožný vzali stranou a Šimek se ho ptal, zda by snad mamince nepodal kapky, kdyby je potřebovala. „No dovolte...co si o mě myslíte? Copak jsem nelida, abych nedal mamince kapky?" Při téhle větě a tomu, jak to zahrál skoro pláču...ale smíchy. V úvodu jsem si stěžoval na Šimkovo herectví. Ale je třeba ho i Nárožného chválit. Všimněte si, jak v jedné ze závěrečných scén hledají oba okno, kterým by vylezli ven. V tu samou chvíli ale hasiči do obou oken stříkají vodu. A dvojice je proudem zasažena. Oba padají, znovu se zvedají a zase padají. A u toho doslova brblají zdánlivě neslyšitelné větičky. Je to umění improvizace a nápaditosti, co v těch několika vteřinách předvádějí. A já se zase usmíval. Takže ne, neřekl bych, že je to tak špatná komedie. Zkrátka jen není tak dobrá. ()

Avantgarda 

všechny recenze uživatele

Pěkná československá komedie, kde exceluje Luděk Sobota v hlavní roli a opět nás okouzluje svou roztomilou ostýchavostí, roztržitostí a koktavou mluvou, po boku se svými věrnými kolegy Šimkem a Nárožným, kteří dokonale dokreslují komickou atmosféru filmu. Jediné, co mě vyloženě rozčiluje je Helenka Vondráčková. Nemohu říci, že bych k ní chovala odpor, ale v tomto filmu mě zcela jednoznačně irituje a dle mého soudu, kdyby se do filmu obsadila místo této zpěvačky nějaká herečka, byl by mnohem úspěšnější. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Scénáristický nápad vytvořit příběh o hudebním skladateli, který píše hity jen v okamžiku, kdy je k smrti vyděšen, je zábavný a netradiční. Obsazení Luďka Soboty a Heleny Vondráčkové do hlavních rolí působí na první dojem dost nesourodě, ale nakonec nevadí, i proto, že Vondráčková je docela slušná herečka a Sobotovu sterilně koktavou nesmělost vyvažuje drsnost a vtipnost tria Nárožný, Šimek, Menšík. Co je však na hranici snesitelnosti, to jsou samotné písně, které hudebník pod nátlakem skládá. To se fakt nedá poslouchat a úsměv pobavený se rychle mění v útrpný. Samohrajková primitivní hudba je navíc doplněna ještě tupějšími texty (nejstrašnější je asi ta, v níž hnije chmel, či co). Scéna, která pobavila: Mydloch (Nárožný) si sype z okna uhlí do svého kabrioletu, poté, co ho strčil cvičící Sobota:-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (26)

  • Současný Mezinárodní hudební festival Český Krumlov byl založen až v roce 1992. (NinadeL)
  • Název filmu Jen ho nechte,ať se bojí vysloví Petr Nárožný (Mydloch) ve 39. minutě filmu. (M.B)

Reklama

Reklama