foto

Jiří Malásek

  • nar. 27.8.1927
    Brno, Československo
  • zem. 27.9.1983 (56 let)
    Teplice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Malásek se narodil 7. srpna 1927 v Brně. V roce 1946 odmaturoval na brněnském gymnáziu a nedokončil studia práv. Soukromě studoval hru na klavír u Karla Vinkláta, harmonii a kontrapunkt. Už od okupace jako klavírista vystupoval, doprovázel (např. Mílu Spazierovou – Hezkou) a byl členem různých orchestrů a těles (Stomp Club, Continental, Karel Vlach, Dalibor Brázda).

Od roku 1957 byl s kolegou Jiřím Maláskem členem Pražského klavírního dua, které vzniklo v Československém rozhlasu a působilo v rozhlase, v televizi, na gramofonových deskách a v zahraničí. Od roku 1956 pracoval jako dramaturg zábavné hudby a jako vedoucí dramaturg hudebního vysílání v Československé televizi.

Zároveň byl od roku 1970 šéfredaktorem gramoredakce vydavatelství Panton. Jako skladatel a klavírista se věnoval především klavírní hudbě, kde získal svůj osobitý výraz (tzv. romantický klavír) zakotvený ve swingových melodiích, s prvky improvizace, s expresivně vedenými melodiemi a s úspornou stylizací.

Skládal populární písně („Cyklista“, „Potkala jsem malíře“), klavírní skladby („Cesta zářivých dní“, „Duha v dešti“, „Tanec v dešti“), muzikálovou („Světla metropole“, „Zlatovlasá Maud“, „Angličan na rožni“ nebo „Bláznivá neděle v lázních“), spartakiádní (1980 a 1985) a scénickou hudbu (tř. „Hrátky s čertem“, „Pěší ptáci“, „Matka“, „Strakonický dudák“) pro četná divadla, hudbu pro rozhlas („Vše pro firmu“), film i televizi.

Jeho synem byl hudební skladatel a klavírista Petr Malásek (*1964). Své sólové nahrávky vydával na nosičích „Romantický klavír 1 – 3“ (1976 a 1977), „Nostalgický klavír“ (1981), „Secesní klavír“ (1982) a „Život je bílý dům“ (1984). Sám, s Jiřím Maláskem a nebo s Vlastimilem Hálou skládal hlavně filmovou hudbu.

V 60. letech pracoval pro Ladislava Rychmana (DAŇ Z POHODLÍ, STARCI NA CHMELU, ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE, DÁMA NA KOLEJÍCH, ŠEST ČERNÝCH DÍVEK ANEB PROČ ZMIZEL ZAJÍC?), Stanislava Strnada (ZÁMEK PRO BARBORKU), Františka Filipa (HRDINA MÁ STRACH, UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA, ODVÁŽNÁ SLEČNA), Evu Sadkovou (5 MILIONŮ SVĚDKŮ) a Jindřicha Poláka (PAN TAU A SAMÁ VODA a PAN TAU JDE DO ŠKOLY).

V 70. a 80. letech Malásek znova pracoval se svými spolupracovníky a tvořil hudbu pro Jindřicha Poláka (PAN TAU PŘICHÁZÍ, PAN TAU A CLAUDIE, PAN TAU A NEDĚLE, PAN TAU NA HORÁCH, PAN TAU NADĚLUJE, PAN TAU A CESTA KOLEM SVĚTA, HLEDÁ SE PAN TAU, PAN TAU A TAXIKÁŘ, PAN TAU TO ZAŘÍDÍ, PAN TAU A TISÍC KOUZEL, PAN TAU V CIRKUSU, POPLACH V OBLACÍCH, OD ZÍTŘKA NEČARUJI i PAN TAU), opět pro Stanislava Strnada (MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU, BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE), Ladislava Rychmana (JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ, PÍSEŇ O STROMU A RŮŽI, ZLATÁ SLEPICE, LÁSKA NA DRUHÝ POHLED) a nově pro režiséra Jiřího Hanibala (VÍKEND BEZ RODIČŮ, LEVÉ KŘÍDLO).

Skládal rovněž hudbu pro krátké a animované filmy (mj. DOROTKA A PAPOUŠEK). Nahrál hudbu pro film (opět s Jiřím Bažantem) KLAUN FERDINAND A RAKETA (1962) a režisér Ivo Novák mu ve svém filmu NA LANĚ (1962) svěřil jedinou filmovou roli, pro něho však typickou, klavíristy. Jejich píseň „Svět je krásný“ byla využita v KALAMITĚ (1980) Věry Chytilové.

Tvořil hudbu i pro televizní filmy, inscenace (např. SMUTNÝ PŮVAB, GRAMO VON BALET, KAT NEPOČKÁ, BOHOUŠŮV SYN, PODNÁJEMNÍCI, EGYPTOLOGOVÉ, HAMOUN, IKARŮV PÁD, OTEC NEBO BRATR, NEZRALÉ MALINY atd.) a seriály (př. DNES V JEDNOM DOMĚ, VE ZNAMENÍ MERKURA). Byl hudební TV dramaturg (tř. pro seriál F. L. VĚK).

Malásek se též angažoval v rozličných funkcích, komisích, poradních orgánech, porotách na seminářích, konferencích, u ministerstva kultury, v SSM, ve SČSP a nebo ve Svazu českých skladatelů. Za své dílo získal Vyznamenání Za vynikající práci (1968, 1980), Zlatý štít Pantonu (1977), Stříbrnou medaili (1977) za zásluhy a rozvoj výroby hudebních nástrojů a titul Zasloužilého umělce (1980).

Dále s Jiřím Bažantem a s Vlastimilem Hálou Zvláštní uznání (1965) za funkční využití písní ve filmu STARCI NA CHMELU na II. soutěži o hudební dílo vytvořené pro film v roce 1964, Čestné uznání (1967) za hudbu k filmu DÁMA NA KOLEJÍCH na IV. soutěži o hudební dílo vytvořené pro film v roce 1966 a s Jiřím Bažantem Cenu za hudbu (1979) k filmu PÍSEŇ O STROMU A RŮŽI na XVII. FČSF Hradec Králové. Hudební skladatel a klavírista Jiří Malásek zemřel 27. září 1983 v Praze (některé zdroje uvádějí Teplice) ve věku pouhých šestapadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Skladatelská filmografie

Filmy

1989 Pan Tau
1985 Matka (divadelní záznam)
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
Kouřová clona (TV film)
Levé křídlo
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Cesta do Rokycan (TV film)
Láska na druhý pohled
Víkend bez rodičů
1980 Dopis psaný španělsky (TV film)
Muž s puškou (TV film)
Nezralé maliny (TV film)
Snídaně v pánském pyžamu (TV film)
Vzorná tchyně (TV film)
Zlatá slepice
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Od zítřka nečaruji
Poplach v oblacích
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
Upír ve věžáku (TV film)
Život je tvrdolín (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Otec nebo bratr (TV film)
Pracka v láhvi (TV film)
Píseň o stromu a růži
Sázka pro dva (TV film)
Vondráčkovo pozdní odpoledne (TV film)
Zlodějská komedie (TV film)
1977 Co je platno kárat, co je platno kázat (TV film)
Ikarův pád (TV film)
Jen ho nechte, ať se bojí
1976 Mokrá pohádka
Podnájemníci (TV film)
Svědek (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Magnetická luneta (TV film)
Můj brácha má prima bráchu
Pro nemoc zavřeno
1974 Egyptologové (TV film)
1973 Citáty
Klobouk plný deště (TV film)
Malý blesk
Volání o pomoc (TV film)
1972 Bližní na tapetě: Hračičkové (TV film)
Hříšníci (TV film)
Jsem přece šofér..! (TV film)
1971 Kat nepočká (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Muž v domácnosti (TV film)
Bližní na tapetě: Obchodník (TV film)
Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Honba za filmovým námětem (TV film)
1969 Moc osudu
Nehoupat!
Odvážná slečna
Utrpení mladého Boháčka
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
1968 Korálková pohádka
Kosmodrom r. 1999
1967 Pomocníci
Pučálkovic Amina (TV film)
Přírodopis v cylindru
Studie jednoho strachu (TV film)
1966 Dáma na kolejích
Gramo von balet (TV film)
Utrpení pana Tenkráta
1965 5 milionů svědků
Dezertér
Hrdina má strach
Pension pro svobodné pány (TV film)
Zločin v dívčí škole
1964 Starci na chmelu
1963 Domácí víno (TV film)
Smutný půvab (TV film)
Tak na to?
Tři veteráni (TV film)
1962 Zámek pro Barborku
1961 Daň z pohodlí
1960 Závada není na vašem přijímači

TV seriály

1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Radost (E07)
Pokora (E06)
Lítost (E05)
další epizody (7)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
Obtíže sicilské obrany (E08)
Chybujícím neodpouštěti (E07)
další epizody (9)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
Stopa stříbrných draků (E04)
Případ živého muže (E03)
další epizody (5)
O Dorotce (TV seriál)
Dorotka a abeceda (E06)
1977 O Dorotce (TV seriál)
Dorotka a hvězda (E03)
1976 Borůvka a Kvítko (TV seriál)
1975 O Dorotce (TV seriál)
Dorotka a zpěvák (E07)
Dorotka a hodiny (E04)
Dorotka a ježibaba (E02)
1971 Pan Tau (TV seriál)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Staročeši proti Mladočechům (E09)
Živelní pohroma (E08)
Utopenec (E07)
další epizody (9)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

Dokumentární

1970 Muž, který rozdával smích

Hudební videoklipy

1964 Karel Gott a Jana Petrů: Den je krásný (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

1980 Xena (TV film)
1974 Když hvězdy vyplovou (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Příživník (TV film)
1963 Na laně

TV pořady

1978 Romantický klavír Jiřího Maláska (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(40)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace