foto

Jiří Bažant

  • nar. 27.9.1924
    Semily, Československo
  • zem. 26.11.2011 (87 let)
    Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Bažant po druhé světové válce vystudoval obchodní školu, souběžně se jako samouk vzdělával v oboru hudební skladby, v letech 1948-1958 působil jako klavírista v různých orchestrech v Praze, absolvoval také četné zahraniční zájezdy, od roku 1958 byl pak jako hudební skladatel ve svobodném povolání. Sám, případně ve spolupráci s Vlastimilem Hálou nebo Jiřím Maláskem napsal desítky písní pro četné české zpěváky populární hudby (Karel Gott, Václav Neckář, Milan Chladil), věnoval se také hudebním aranžím, komponování v oblasti tzv. vyššího populáru a působil také jako pedaog. Je také autorem několika spartakiádních skladeb, v letech 1973 a 1975 získal se svými písněmi stříbrnou Děčínskou kotvu.

Významný podíl má v Bažantově tvorbě hudba pro film, televizi a také divadlo. Poprvé komponoval pro film Zámek pro Barborku (1962), dodnes známé hity pak pocházejí ze dvou stěžejních muzikálů poloviny 60. let (Starci na chmelu, 1964; Dáma na kolejích, 1966). Hudba má také výraznou úlohu v komedii Šest černých dívek aneb kam zmizel Zajíc (1969). Dále pak můžeme Bažantovu hudbu zaznamenat v seriálu Pan Tau (1971), ve veselohrách Můj brácha má prima bráchu (1975), Brácha za všechny peníze (1978) nebo Od zítřka nečaruji (1979). Spolu s Jiřím Maláskem pak Bažant vybavil hudbou další muzikál režiséra Ladislava Rychmana Jen ho nechte, ať se bojí (1978) za herecké účasti Heleny Vondráčkové (film ani hudba z něj však nedosáhly ohlasu muzikálů ze 60. let). Celková tvorba Jiřího Bažanta pro média tvoří hudební doprovod ke 13 filmům, 9 seriálům, zhruba 130 televizním inscenacím, dále také k řadě krátkých filmů a divadelních her.

Jiří Bažant byl dvakrát ženatý, od konce 80. let žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1989 Pan Tau
Útěk s Cézarem
1986 Blankytná pohádka (TV film)
Území strachu (TV film)
1985 Matka (divadelní záznam)
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
Kouřová clona (TV film)
Levé křídlo
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Cesta do Rokycan (TV film)
Láska na druhý pohled
Víkend bez rodičů
1980 Dopis psaný španělsky (TV film)
Muž s puškou (TV film)
Nezralé maliny (TV film)
Snídaně v pánském pyžamu (TV film)
Vzorná tchyně (TV film)
Zlatá slepice
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Od zítřka nečaruji
Poplach v oblacích
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
Upír ve věžáku (TV film)
Život je tvrdolín (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Otec nebo bratr (TV film)
Pracka v láhvi (TV film)
Píseň o stromu a růži
Sázka pro dva (TV film)
Vondráčkovo pozdní odpoledne (TV film)
Zlodějská komedie (TV film)
1977 Co je platno kárat, co je platno kázat (TV film)
Ikarův pád (TV film)
Jen ho nechte, ať se bojí
1976 Mokrá pohádka
Podnájemníci (TV film)
Svědek (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Magnetická luneta (TV film)
Můj brácha má prima bráchu
Pro nemoc zavřeno
1974 Egyptologové (TV film)
1973 Citáty
Klobouk plný deště (TV film)
Malý blesk
Volání o pomoc (TV film)
1972 Bližní na tapetě: Hračičkové (TV film)
Hříšníci (TV film)
Jsem přece šofér..! (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Muž v domácnosti (TV film)
Bližní na tapetě: Obchodník (TV film)
Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Honba za filmovým námětem (TV film)
1969 Moc osudu
Nehoupat!
Odvážná slečna
Utrpení mladého Boháčka
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
1968 Korálková pohádka
Kosmodrom r. 1999
1967 Pomocníci
Pučálkovic Amina (TV film)
Přírodopis v cylindru
Studie jednoho strachu (TV film)
1966 Dáma na kolejích
Gramo von balet (TV film)
Utrpení pana Tenkráta
1965 5 milionů svědků
Dezertér
Hrdina má strach
Pension pro svobodné pány (TV film)
Zločin v dívčí škole
1964 Starci na chmelu
1963 Domácí víno (TV film)
Smutný půvab (TV film)
Tak na to?
1962 Blecha
Zámek pro Barborku
1961 Daň z pohodlí
1960 Závada není na vašem přijímači

TV seriály

1987 Strom pohádek (TV seriál)
O bílé laňce (E01)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
Špalek (E12)
Podmínka (E11)
další epizody (13)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Radost (E07)
Pokora (E06)
Lítost (E05)
další epizody (7)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
Obtíže sicilské obrany (E08)
Chybujícím neodpouštěti (E07)
další epizody (9)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
Stopa stříbrných draků (E04)
Případ živého muže (E03)
další epizody (5)
O Dorotce (TV seriál)
Dorotka a abeceda (E06)
1977 O Dorotce (TV seriál)
Dorotka a hvězda (E03)
1976 Borůvka a Kvítko (TV seriál)
1975 O Dorotce (TV seriál)
Dorotka a zpěvák (E07)
Dorotka a hodiny (E04)
Dorotka a ježibaba (E02)
1971 Pan Tau (TV seriál)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Staročeši proti Mladočechům (E09)
Živelní pohroma (E08)
Utopenec (E07)
další epizody (9)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

Dokumentární

1970 Muž, který rozdával smích

Hudební videoklipy

1964 Karel Gott a Jana Petrů: Den je krásný (hudební videoklip)
Karel Gott: Má oči šedé (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

1980 Xena (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Příživník (TV film)
1968 Bylo čtvrt a bude půl
1965 Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)

TV pořady

2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Filmy

1963 Tři veteráni (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace