Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vcelku špinavě drsný historický příběh s lehkou mysteriózní zápletkou, ze kterého jsem měl jako dítě vždycky hrozně nahnáno. Televizní formát se nezapře, i když na něj je to i na tehdejší dobu velmi slušná práce, se zástupem dnes už z velké části nežijících herců. Snad jediný případ, ve kterém mi vůbec nevadí Michaela Kudláčková, která mi vždycky byla hrozně nesympatická, až protivná. Tady je naopak až skvělá. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně se jedná spíše o takový drsnější napůl pohádkový příběh, který je však založen na skutečných událostech po hrůzovládě Rudolfa pomateného II. Příběh o malé Magdaléně, zoufalém muzikantovi o opravdu neposedném pytli peněz, kouzelné lahvičce s neznámou kapalinou, lidské slabosti, mamonu a nespravedlnosti. Určitě výborné prostředí a atmosféra začátku 17tého století. Za to rozhodně hvězdička navíc. Hra v kostky s katem o život a dary od ďábla, to jsou faktory, ovlivňující život a smrt lidí v tomto příběhu. Ke konci je film rozhodně zajímavější. A jak už to v pohádkách bývá, vše nakonec dobře dopadne. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, jak mi tohle mohlo uniknout. Respektive z drobných střípků jsem si vybavoval, že jsem to už dříve někdy v dětství viděl. Utkvěl mi hlavně ten kat a Boží soud prostřednictvím házení vrchcáb. Atmoška tohohle filmu je fakt dokonalá. Ve filmu hraje naše tehdejší herecká elita a je to sakra znát. Sikitu Vyskočila jsem nikdy jako herce moc nemusel, ale tohle je alespoň pro mne jedna z jeho životních rolí. Musela to být šílená doba. Cestovat z Prahy do Krumlova (a to ještě s koňmi a povozem) nejen že zabralo několik dní po šílených cestách. Už jen to samo o sobě muselo být dost edvenčr. Cestou vás v poho mohl vpohodě napadnout medvěd, vlci a jiná tehdy v našich lesích hojně se vyskytující divá zviřátka. Do toho různí lapkové nebo vojáci všelikých armád. Pro prostý lid bylo jedno zda k nim do chalupy přišel přítel či nepřítel, brali všichni.  Škoda, že takovýchto filmů nevzniklo více. Moc se mi to líbilo. Dávám za 4 krejcary za diavolo lahvičku! * * * * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poslední propadne peklu je připomínkou časů, kdy filmové studio Barrandov fungovalo díky státním subvencím jako plnohodnotné filmové studio s leckdy docela ambiciózní žánrovou produkcí. Jakkoliv se v jeho případě trošku na mém vztahu ke snímku projevuje nostalgie, film snese přísná měřítka kladená na dobovou žánrovku. Tyhle projekty nikdy nepatřily mezi levnou záležitost a tohle nevypadá lacině. Řekněme si upřímně, kolik srovnatelné žánrové produkce u nás vzniklo od rozpadu produkčních skupin a privatizace Barrandova. Docela temná, dobrodružná podívaná z doby těsně předcházející třicetileté válce s talentovanou Michaelou Kudláčkovou v hlavní roli. Celkový dojem: 80 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po delší době velice příjemné překvápko na poli českého filmu. Drsný dobrodružný film s lehkým nádechem fantasy a velice přitažlivým dějem. Atmosféra předvečera třicetileté války z filmu přímo sálá a film se nebojí ukázat nějakou brutálnější scénu či jemný nádech erotiky. Na čistého klaďase zde nenarazíš, všichni jsou na stejné lodi a myslí jen a pouze na sebe. Zkrátka a dobře "Maso a krev" po Česku (a navíc o 4 roky dříve). 95%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Ludvík Ráža pozval Michaelu Kudláčkovú (Magdaléna) na kamerové skúšky preto, lebo ho zaujala vo filme Veronika, prostě Nika (1980) a Barrandov jej najal počas natáčania aj súkromnú učiteľku. (Raccoon.city)
  • Strunný nástroj vihuela, na kterou hraje/drnká Matouš Psík (Ivan Vyskočil), pochází ze Španělska a byla hojně používaná v Itálii v 15. a 16. století. Jde o předchůdkyni barokní kytary. Filmaři splnili autentičnost muzikanta, který ji na počátku 17. století mohl opravdu používat, na rozdíl od naší známé kytary, která přišla později. (horskejvlk)

Reklama

Reklama