Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Přestanu číst komentáře u neviděných filmů! Na Cinemaxu včera běžel Maratonec. Říkám si, docela známej film s Hoffmanem, co na něj asi říkaj na CSFD? Hmm, 86% to je slušný! Přečetl jsem si pár komentářů, které kromě různých chvalozpěvů všechny do jednoho vyzvedávají zubařskou scénu! To asi bude brutál! Tak sedím, koukám, docela zajímavej film, ten začátek se dvěma dědkama v autech byl špičkovej, už se těšim na tu zubařskou scénu! Hele, už je to tady….co? To je jako všechno? Trošku mi z toho zatrnulo, nechtěl bych být na Hoffmanově místě, ale že by to byl takový vrchol aby se o tom museli všichni komentující zmiňovat? Nakonec docela slušný film! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepríjemný, temný, napínavý...no menej dynamický a v pár miestach logiku postrádajúci triler. Kultový status je u mňa diskutabilný, ale o klasiku sa jedná bezpochyby...len škoda že záver nebol viac dotiahnutý, dôraznejší! To pozitívne jednoznačne prevažuje a ja mám na staré dobré old-school krimi/trilery skrátka slabosť:) Marathon Man stojí za pozretie, "je to bezpečné":))) ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Neviem koľkí z komentujúcich čítali aj predlohu, ja som mal to šťastie si ju dať niekoľkokrát a je omnoho sugestívnejšia a brutálnejšia než film. Ten trestuhodne vynechal debatu Babe - Szell na tému "nie ste pre mňa tak celkom človek, milý Žid" a niektoré veci pozmenil preto, aby vyzerali dramatickejšie. Plusom je poctivo budovaná atmosféra štvanice a relatívna vernosť predlohe. 9/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Obyčejný sportující student se dostává do soukolí smrtící partie tajných služeb a bohatého fašistického zubaře. Hodně pomalý rozjezd s příliš mnoha tématy, postupně však houstnoucí noir atmosféra a chápání souvislostí, výtečně vypointovaný konec a výjimečné herecké výkony Dustina Hoffmana a Roy Scheidera. "Je to bezpečné?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OK26KtN99R4 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Když člověk očekává moc, je to naškodu. Maratónce předchází ohromná pověst kultovního a napínavého díla. Pravda thriller to je, ale bohužel už ne solidní drama. I přes dějové kličky a odbočky na počátku, se mi podařilo odhadnou jednání a motivy postav velmi rychle, vlastně mě to jednání přišlo trochu připitomělé, a když už bylo nadmíru jasné, že se jedná "jenom o diamanty" a neexistuje zde žádný nadčasový přesah či myšlenka, tak mě to přestalo bavit zcela. Rozhodně však nechci ubírat na umu Johna Schlesingera, který zvládá s grácií automobilové honičky, běhající lidičky, nervydrásající scény i kýčovité podzimní výjevy. Dustin, Laurence i Roy se snaží, nejspíš to i funguje, ale jako diváka mě to nezasáhlo. Bezhudbové, syrové, thrillerové sedmdesátky ... Tři dny kondora jsou dle mého lepší. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)
  • Filmová hláška - "Je to bezpečné?" - byla zvolena jako 70. nejlepší filmová hláška přímo Americkým filmovým institutem. (Javert)
  • Ačkoliv se film odehrává v New Yorku minimálně dvě scény jsou prokazatelně natočeny v Los Angeles. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama