Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (95)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Ptáci v trní jsou poněkud sladkobolně točeny. A zdůrazňuji točeny, protože původní knižní předloha Colleen McCullough má sice typické atributy romantického románu, ale ve spoustě věcí je zcela objektivní a dotýká se skutečného života obyvatel Austrálie, kteří hospodařili na farmách a obrovských plochách zemědělské půdy. A jejich denním chlebem byla drsnost a práce do úmoru. A právě v tomhle je obrovský nedostatek seriálu - bere si z knihy jen to hlavní - romantickou linku a odstřihává hlubší líčení obyčejného života a celou plejádu sourozenců Meggie (počínaje nejmladšími sourozenci - dvojčaty - skrze niž - jakožto povinné brance - byla vystižena nálada Australanů v době druhé světové války), atd. Bohužel to ubírá seriálu na důvěryhodnosti a celkové reálnosti. A možná právě proto, že romantická linka není ničím odlehčena jeví se poněkud rozvlekle. Ač seriál co do kvality má, do dnes již kultovní románové předlohy, hodně daleko a podává poněkud zkreslený pohled, přesto je důstojnou adaptací a může se pochlubit vynikajícími hereckými výkony. 70% ()

Violet. 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem všechny díly před 10 lety, to mi bylo asi 10, a kupodivu jsem si to docela dobře pamatovala, což o něčem také svědčí. Podruhé jsem zvládla všechny 4 v průběhu 48 hodin a je to docela dobrý postup, nedělat si mezitím dlouhé pauzy. Všechno pak splyne v jeden pěkný příběh. Meggie mi bohužel moc sympatická nebyla, ale Ralph byl skvělý, pokud máte tu správnou náladu, rozhodně doporučuji. ()

Reklama

Markussis 

všechny recenze uživatele

Tato sága je již bezesporu klasika. Vynikající a slavní herci, nádherná hudba od Henryho Manciniho a okouzlující australská příroda, především tedy ukázky Queenslandu. Zkrátka podle mého názoru velmi věrohodným způsobem zfilmováná knižní předloha. Důvod zdejšího nízkého hodnocení spatřuji hlavně v tom, že tento seriál a vůbec příběh je věcí vkusu, tedy pro někoho to může být vyloženě kýč. Ovšem při zachování objektivity musím uznat, že v rámci svého žánru je to perfektně odvedená práce a hodnocení tím pádem snižovat nehodlám. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Hodnocení mě docela zarazilo. Kniha je považována za jednu z nejlepších rodinných ság a pro mne je toto i nejlepší televizní minisérie. Příběh rodiny Clearyových, kterým se do života připlete jeden ambiciozní kněz. Možná právě proto, že Chamberlain v mládí skrýval svou homosexualitu, dovedl tak dobře zahrát kněze, který tají svou lásku k Maggie. Všechno krásně dokresleno Manciniho melancholickou melodií. ()

javirgo 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí mě seriál již tolik nezaujal a snižuji své hodnocení. Zdlouhavé části, kde se řeší co je víc, zda láska k bohu nebo k ženě, mě tentokrát spíše nudily. Přibližně ve stejné době, kdy tento seriál vznikl, byly natočeny i jiné a lepší seriály, které by stály za zopakování. Na příklad Kořeny, Co přináší řeka, Sever a jih … ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Príbeh sa odohráva na austrálskej ovčej veľkofarme Drogheda, ale pritom skutočná Drogheda je v Írsku a natáčanie prebiehalo v Kalifornii. (Raccoon.city)
  • Barbara Stanwyck, která hrála roli Mary Carson, se při natáčení nadýchala kouře ze speciálních efektů a rozvinul se u ní chronický zánět průdušek. Situaci byla o to horší, že byla od svých devíti let vášnivou kuřačkou. (Mol)

Reklama

Reklama