Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Němi 

všechny recenze uživatele

Hrušínský naposledy jako Kalaš... Za těch deset let uplynulých od "Stop krve" se výrazně změnila podoba filmů i společnost (soudě tedy jen podle těch filmů) a sotva šlo styl udržet v podobě, jakou měly předešlé. Z depresivní detektivky se tak přešlo na běžnou krimi (na čemž má velkou zásluhu i kamera - z ponurého černobílého cinemascopu do televizní barevnosti v 4:3), což je sice škoda, režisér ale pořád své řemeslo ovládá jako málokdo a výsledek je po všech stránkách nad standardní úrovní. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

1979. Ta doba byla dobrá aspoň v tom ohledu, že Miloš Zeman tehdá nedělal nic horšího, než že psal ekonomické zprávy a prognózy pro Ústřední výbor. Zeman tenkrát díky perfektně zvládnuté malé násobilce vypočítal, že jsme zaostalejší než Západ. Nekecám. Několik cyklostylovaných kopií putovalo do českých vědeckých knihoven a tam jsem jednu z nich tehdá našel. Říká to hodně o úrovni ÚV i Zemana. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Formálně i co do atmosféry už je Diagnóza smrti jen slušně odvedené, takové standardní, československé řemeslo.    Onu sychravou či řekněme živočišnou a nejistou atmosféru šedesátek se tu snaží nahradit těžkotonážní psychologie plná deprese a pocitu osamění, lépe možná prázdnoty. Jako obrázek normalizační a ploché šedi sedmdesátých let zdařilé, ale pro mě osobně jen zvenku. Zatímco předchozí snímky, tedy především Vrah skrývá tvář a Po stopách krve, mne doslova pohltily, tady jsem zůstal jen tím, a docela nezúčastněným, divákem. Poslední "kalašovku" jsem navíc  poprvé "vyšetřil" dříve než pan major, což mi na zážitku taky nepřidalo. Šedivá trojka. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Běžel mi mráz po zádech. České detektivky mají něco do sebe, tato byla taková zaprášená a ponurá. Smutná od začátku do konce. Zejména ten boj o život u ženy, díky jejíž smrti by mohla být transplantována ledvina jejímu milenci. Řešil se zde etický problém smrti pro záchranu života druhého a pochybení zdravotnického personálu. Manželka raněného se dozvěděla o potenciální dárkyni a tuze si přála její smrt, která však pro jejího manžela nebyla kýženým vysvobozením, neboť ledvina nebyla pro jejího příjemce vhodná. Rudolf Hrušínský st. mi hodně připomínal pana Kopfrkingla. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Veškeré kouzlo, prvních třech dílů, atmosféra, filmařský um je nenávratně pryč. Diagnóza smrti jasně dokazuje jak se dá vše natočit jinak (rozuměj hůře) i když mám stejné podmínky a herce. Už jen režisér ví co se stalo. Už jen posun do formátu barvy a do obrazu 1,70:1 dokazuje hodně. Ačkoliv je příběh silný, jeho zpracování a herecké výkony, ho nemilosrdně posílají ke dnu a do bedny s nápisem průměrně až podprůměrně šedivé. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Kromě Mostu a Prahy-Řeporyjí se natáčelo na Příbramsku, konkrétně v lokalitách Nové Dvory, Krámy a Lipiny. Na stěně služebny VB visí také mapa okresu Příbram. (rakovnik)
  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)
  • Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995). (Martin_L)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama