Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (320)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lowery cílí v Middle English na high art. Tak moc se tomu snaží vtisknout charisma a tvář, až selhává v obojím (jedno herecké pojítko s Kurzelovým Macbethem jako by potměšile naznačovalo, že ne všichni takhle dopadnou). A teď k významu, který se v rámci autorské licence a společenské poptávky od básně ze 14. století mírně liší. Je to o cti a lidské dobrotě, které mají stát nad snahou zanechat odkaz? O odpoutání se od matky a postavení se na vlastní nohy v dospělosti? O konfliktu mezi člověkem a přírodou, který má i v rámci symboliky zelené barvy vždy jen jediného vítěze? O síle žen přebírajících vládu nad slabými muži (viz. scéna na konci titulků)? Ale kdepak, nehledejme za tím nic komplikovaného. To jen Zelený rytíř zatoužil po sličném sirovi z Artušova dvora a vlákal jej do sexuální pasti. V téhle trojfázové hře však získal jen polibek (a to ještě vlastní aktivitou), handjob mu byl z neznámých důvodů odepřen a jeho sázka na to, že Gawain podlehne hradní paní a on pak dojde ke slasti mezi mechem a kmeny cesmíny, nevyšla vůbec. Se nedivím, že pak musely padat hlavy. A teď mi to zkuste vyvrátit.. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších filmov roku 2021. David Lowery patrí k najosobitejším režisérom. Jeho obľuba v civilných príbehoch s dôrazom na atmosféru ma strašne baví. Jeho Ghost Story považujem za jeden z najlepších artových filmov a The Green Knight je v tesnom závese. Netradičné fantasy sa môže hrdiť pomalou atmosférou, krásnou kamerou, komplexným soundtrackom a artovou nejednoznačnosťou, vďaka ktorej film plynule prechádza z nepríjemných scén s až hororovým nádychom k tým rozprávkovejším a čarovnejším. Dev Patel výborný. Rovnako aj Alicia. Soundtrack je povinnosťou. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Těch 130 minut uteklo dřív než jsem se nadál - audiovizuální pochoutka, která mne do sebe dokázala vtáhnout nejen působivým formálním zpracování, jemuž dominuje vynalézavá kamera a nadmíru zdařilá hudba, ale i osobitým převyprávěním známé pověsti z artušovského cyklu, byť divák této látky neznalý bude nejspíš příběhem a zejména jeho poslední třetinou poněkud zmaten. Zvláštní zmínku si zaslouží solidní herecké výkony, především ten v hlavní roli. Obsazení úlohy sira Gawaina ve mne budilo jisté rozpaky, jakkoliv mám jeho představitele rád, ale jak se ukázalo, veškeré obavy byly zbytečné a Dev Patel se svého úkolu zhostil se ctí, přinejmenším takovou, jaká jeho postavě právem náleží. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Krásne nasnímané s priam dychberúcimi zábermi a fantastickou dobovou hudbou, ale v tomto prípade u Davida Loweryho jednoznačne vyhrala forma nad (akýmkoľvek) obsahom. Deštrukcia mýtu o stredovekom hrdinovi je síce dobrý základ, ale tam kde základná myšlienka v predošlom filme režiséra - A Ghost Story - slúžila k rozvíjaniu ďalších myšlienok, úvah a emócií, The Green Knight sa počas celej stopáže nikam neposunie a nedopracuje. Celé putovanie titulného hrdinu je tak skôr iba sled síce dychberúcich, ale vo výsledku len obyčajných fantasy scénok neprepojených žiadnou spoločnou ideou. A aj samotné emočné zaangažovanie s hrdinom sa dostaví až v posledných 15 minútach filmu, i keď aj tu sa obávam, že to bolo skôr vhodne zvolenou piesňou, než čímkoľvek iným. Vo výsledku, tak po natešení z trailerov jednoznačné sklamanie. Formou je síce The Green Knight za plný počet, obsahovo (myšliekami, metaforami) dosť prázdnota. A komu nesadli predošlé filmy od Davida Loweryho (The Old Man and the Gun, A Ghost Story, Ain't Them Body Saints, The Yellow Birds), tak s The Green Knightom to bude skúšať zbytočne, tu sa toho dejovo deje ešte menej, než v predošlých filmoch od tohto režiséra. CELKOVO: 6/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opojná variace na Artušovské legendy...velmi suverénně podaný svět dávných mýtů...originální autorská filmová adaptace známé stejnojmenné básně - rytířského románu... David Lowery ve svých předchozích filmech vytvořil řadu příslibů a velkých očekávání, Zelený rytíř je ovšem jeho vstup do světa velkého filmového umění... PS: Po zhlédnutí Zeleného rytíře mi na mysli vytanul jeden ryze subjektivní sen - osobně bych si velmi přál, aby David Lowery jednou adaptoval i podmanivý román Pohřbený obr nobelisty Kazuo Ishigury zasazený do postartušovské Anglie, knihu těžko uchopitelnou, ale podobně podmanivou a magickou, jako je tato mistrná filmová adaptace jedné z Artušovských legend... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama