Reklama

Reklama

Děti planety Duna

(seriál)
  • Česko Děti Duny (více)
všechny plakáty
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Už dvanáct let uplynulo od doby, kdy na planetě Duna, jejíž povrch pokrývá poušť, zhatil princ Paul Atreides spiknutí, které bylo namířeno proti jeho rodině, a převzal vládu nad celou planetou. Z někdejší císařské moci sice už téměř nic nezbylo, ale princovi skrytí nepřátelé i nadále usilují o získání Koření, tajného elixíru života planety zvané Duna. V pokračování příběhu o Duně od Franka Herberta se chopí vlády nad planetou Paulův syn Muad-dib. Avšak skutečnost, že se dostal k moci, má za následek sérii nečekaných a zároveň ohromných hrozeb, které opět znamenají nesmírné nebezpečí z hlediska stability Atreidesovy dynastie. (TV Spektrum)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Z knižní série jsem četl jen originální první Dunu od Franka Herberta a po zbytku ani nijak netoužím. Tohle zpracování je ovšem lepší, než předchozí minisérie, takže možná i samotné knihy by mohly být lepší, ale to jen má domněnka. O filmu to ale platí stoprocentně. Děti Duny jsou mnohem výpravnější, dějově bohatší, s lepšími efekty a taky mnohem lepší zápletkou, která je prostě luxusní. Jak mi přišla první minisérie místy trochu dlouhá, tady to neplatí, užíval jsem si každou minutu a ani chvíli se nenudil. Navrch je tady i luxusní obsazení v čele s excelující Susan Sarandon, která, jak je jejím zvykem, vládne celému prostoru, a poměrně velké role mají i Pavel Kříž a Vašut. A James McAvoy, který hraje syna hlavního hrdiny prvního příběhu, dokazuje, že byl talent už "zamlada". Děti Duny jsou prvotřídní sci-fi špičkové kvality, které jsou pro fanouška prostě absolutní povinnost. A ještě musím zmínit jednu věc . Hudba je naprosto luxusní, přesně taková, jako si výborná sci-fi zaslouží. Místy mi připomínala Babylon 5, což je neskutečná pochvala. První část, adaptace Spaistele, byl sice trošku slabší, ale od druhého dílu se rozjede zběsilý děj a už se nezastaví. 95%. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Sága Duny pokračuje a můžeme se hádat, zda jsou jisté věci chybou filmařů nebo Herberta samotného, když nezůstal jen u jedné knihy. V případě Herberta mi rozhodně nevadí, že na první Dunu navázal, třebaže žádný z následujících svazků o Duně už u mě nevyvolal ani stín toho rozechvění, s nímž jsem kdysi pročítala první knihu. Děti Duny jsou celkem věrným zachycením dalších dvou dílů - obsahově tenčího Spasitele Duny a Dětí Duny přímo. Ale právě v tom "celkem věrným" je háček. V knize byli Leto a Ghanima dětmi, jsou zde téměř dospělými mladými lidmi, což příběh posunuje o dost jinam. Susan Sarandonová je výborná, ale fakt, že hraje sestru podstatně mladší Julie Coxové (a to má být ještě její mladší sestrou), budí poněkud rozpaky. Příběh, který už v Duně klade na pokusy o filmové zpracování obrovské nároky díky své propracovanosti a složitosti, je v případě dalších dílů série už natolik rozkošatělý, že zachytit to všechno a ještě srozumitelně začíná být nadlidský úkol. Divákovi tak nejsou pohnutky a jednání postav (zvlášť se to týká přímo otce, syna a ducha, pardon, jen otce a syna, tedy Paula a Leta) bez znalosti předlohy příliš jasné a nechápe, oč jim oběma vlastně jde a jaký je mezi tím rozdíl, o pasáži s "náboženstvím a modlářstvím" Duny ani nemluvě, ačkoli Daniela Amavia a Edward Atterton se rolí Alie a Duncana zhostili se ctí. A spíš úsměv než co jiného vyvolá "typický fremen" v podání Pavla Kříže. Nicméně v rámci současné televizní a sci-fi tvorby jde pořád o dílko, které si nezaslouží zatracení. Přinejmenším kvůli několika opravdu povedeným pasážím, podbarvovaným strhující hudbou Briana Tylera. ()

Reklama

char_t 

všechny recenze uživatele

Nad castingem se tu moc nepřemýšlelo - šestnáctiletou Aliu hraje 37-letá herečka, devítileté Atreidovy děti čtyřiadvacetiletí herci, příběh pak vyzní hodně jinak, což je škoda. Zamrzí taky přeobsazení části postav (Stilgar, Duncan, Jessica...), některé důležité role navíc dostali herci, kteří v jedničce hráli role jiné (a výrazné), což je amaterismus nejhorší úrovně. Jinak se jedná o obstojné zpracování, jehož kvalita odpovídá rozpočtu a televiznímu určení. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po oslobodení Arrakisu od Harkonnenov nenastal happyend, ale tvrdý boj o vládnutie a aj niektorí Atreidovci začali robiť chyby, pretože sa opili mocou. Prvý diel tejto novej minisérie mi ale vôbec nesedel. Pôsobilo to strašne uponáhlane a hlavne dialógy boli rovnako strojové jak v pokračovaniach Matrixu. Z postáv sa stali len figúrky na komplikovanej šachovnici, ktoré nepoháňala nejaká uveriteľná motivácia, ale len snaha scenáristov. Nenadchlo ma aj preobsadenie niektorých postáv menej sympatickými hercami. Na druhej strane mi vadilo, že sa tu znova objavili tí istí českí herci v iných úlohách jak v prvej minisérii. Našťastie druhý a tretí diel pôsobí znova prirodzene a postavy tam fungujú ako v prvej minisérii. Vidno, že prvý a druhý s tretím dielom majú rozdielne predlohy. Možno keby aj dej prvého dielu rozviedli do dvoch častí, tak by to fungovalo lepšie. V druhom a treťom diely sledujeme snahu Arrakisu oslobodiť sa od náboženského vplyvu, ktorá sa snáď do určitej miery podarila. Rozhodne záver pôsobí nádejnejšie jak v minulej trilógii. Z postáv ma najviac bavil mladý Leto a šialená Alia. Po prekvapivej absencii v minulej sérii si to tentoraz vynahradil do sýtosti Marek Vašut. Triky nie sú ne lepšej úrovni ako minule, ale rozhodne pôsobia krajšie. Arrakis vyzerá celkovo veľkolepejšie. Ubudlo ale akcie, ktorej to veľa nie je. A aj rating sa znížil, takže žiadna poriadna krv alebo nahotinky sa nekonajú. Ale celkovo toto pokračovanie rozhodne stojí za pozretie. Je len o trochu horšie ako prvá miniséria.  6,5/10. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem se podival na titulky, na obsazeni a na fakt, ze se hodla pokracovat v Lynchove Dune, tak jsem tehle "provarene" koprodukci neveril. No a spatne jsem smyslel. Pribeh, hudba a nakonec i obsazeni (McAvoy, Vasut:-)) Me presvedcili, ze i pokracovani muze byt lepsi nez puvodni film. No a kdo by cekal ze Muad’Diba nakonec zabije sam Zdenek Maryska?? Ze hlavnim ochrancem S. Sarandon bude Marek Vasut? No uz tohle musi byt lakadlo pro ceskeho divaka vetsi, nez napis Pilsner Urqel v irskem baru. A pisen Inama Nushif - je jedna z nejdokonalejsich melodii, ktere znam - slamáček dolu pred Brianem Tylerem ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Alice Krigeová byla první volbou režiséra Johna Harrisona už při obsazování Duny (2000), ale roli nakonec dostala Saskia Reevesová. Když se Reevesová posléze nemohla zúčastnit natáčení pokračování, kvůli těhotenství, role Jessici byla okamžitě nabídnuta Krigeové, která ji přijala. (.Zmolda.)
  • Na konci přichází Leto (James McAvoy) za Stilgarem a po krátkém rozhovoru zase odchází. Při širším záběru je vidět, že Leto po sobě zanechává stopy v písku, ale nejsou tam žádné stopy, které by zanechal při příchodu. (Thommy91)
  • Oproti minisérii Duna se toto pokračování natáčelo pouze v České republice, přesněji ve filmových ateliérech na Barrandově v Praze. (Yardak)

Reklama

Reklama