Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trúfam si povedať že film by mal úspech aj bez Clinta Eastwooda, hoci mal za sebou westernovky tak z neho hviezda stále ešte nebola. Pretože tu nejde ani tak o herecké výkony ako skôr o príbeh, v tom čase musel naháňať obrovský strach a veľké pobúrenie. Vôbec sa nečudujem, že vo svojej dobe bola postava v podaní charizmatického a sympatického Clinta Eastwooda tak populárna. Dokonca si vyslúžila ďalšie pokračovanie série. Veľkou zaujímavosťou je, že takmer od začiatku poznáme vrahovu podobu. To vo filmoch tohto typu nebýva tak často. Na to, že tomuto snímku je už veľa rokov, nestratil takmer nič zo svojej údernosti a pokojne sa na neho bez väčších výhrad dá pozerať aj dnes. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tento film mě kdysi blíže přivedl k Eastwoodovi, takže mu nepochybně náleží pět hvězd, mé veliké uznání a čestné místo v osobní síni slávy. Clint, v černých brýlích, jako namyšlený superpolicajt, který žvýká hot dog a jen tak si při tom postřílí několik negrů (to natočit dnes?!), přesně tak ho mám nejradši. I díky jeho suchým hláškám. Drsný Harry je kriminální old-school thriller ze začátku 70. let, který byl ve své době považován za velmi brutální a násilný, ale přesto se dočkal ještě čtyřech kvalitních pokračování. V neposlední řadě je důležité zmínit, že Harry učinil prvotřídní filmovou hvězdu z Clinta Eastwooda a ovlivnil spoustu akčních či kriminálních snímků natočených poté. A co víc, čerpá se z něho prakticky dodnes. Nehynoucí krimi klasika. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Pomník jedné éry. Dnešní generace už skoro nedohlédne za bicepsy Arnieho a Slye, ale ještě před nimi tu byl Harry Callahan. Hláškoval tak, že vám naskakovala husí kůže, měl bouchačku s takovým kalibrem, že by jedním výstřelem zbořila Empire State Building a narozdíl od jiných akčních archetypů byl polda každým coulem a kromě likvidace padouchů mu to dokonce i myslelo. Taková kombinace se napříč dekádami hledá těžko, zvlášť pokud jí má někdo brát vážně. A věřte mi, že Clinta Eastwooda brát vážně budete. Bez ohledu na to, kolik mu zbylo nábojů. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Když na fotbalovém stadionu šlápne Harry (Clint Eastwood) na Scorpiovu zraněnou nohu, je vidět, jak Harryho vlasy a sako lítají od větru z vrtulníku, ze kterého byla scéna zabírána. (Fenk)
  • Původně se mělo natáčet v Seattlu, ale Eastwood a Siegel se nakonec rozhodli pro San Francisco. Natáčelo se od 20. dubna do 18. června 1971. (Kulmon)
  • Clint Eastwood poté pro časopis Playboy prohlásil, že: „Harry není fašista. Je to jen frustrovaný policajt v zoufalé situaci jednoho konkrétního případu." (ClintEastwood)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama