Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Matty 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka z omlazené staré školy. Clint Eastwood jako ten nejnekompromisnější policejní důstojník pod sluncem se zarputilostí sobě vlastní loví nebezpečného psychopata, který si z obyvatel San Francisca udělal živé terče. Drsný Harry stojí někde mezi akčním Bullitovým případem a realistickou Francouzskou spojkou, ve výsledku je však ještě lepší než oba jmenované. Je přímý jak rána z Harryho Magnumu 44, neřeší osobní život hlavního hrdiny (-vaši ženu to neničí? -ne -to znamená, že si zvykla? -nikdy si nezvykla -a co tedy? -zemřela) a má vynikající soundtrack. A ještě jedna věc mi na filmu byla sympatická – upřímně a zcela nelítostně pohřbívá veškeré ideály o práci amerických poldů. Jenom poslední třetina působí příliš roubovaně a násilně, to, co nám chce sdělit nemuselo být tolik rozmělňováno. Méně doslovnosti má obvykle větší údernost. Ideologicky se mi reaganovsky reakcionářské pravičáctví Drsného Harryho příčí, ale jeho styl je zkrátka cool. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Visáč, B!shop, jondzavid ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trúfam si povedať že film by mal úspech aj bez Clinta Eastwooda, hoci mal za sebou westernovky tak z neho hviezda stále ešte nebola. Pretože tu nejde ani tak o herecké výkony ako skôr o príbeh, v tom čase musel naháňať obrovský strach a veľké pobúrenie. Vôbec sa nečudujem, že vo svojej dobe bola postava v podaní charizmatického a sympatického Clinta Eastwooda tak populárna. Dokonca si vyslúžila ďalšie pokračovanie série. Veľkou zaujímavosťou je, že takmer od začiatku poznáme vrahovu podobu. To vo filmoch tohto typu nebýva tak často. Na to, že tomuto snímku je už veľa rokov, nestratil takmer nič zo svojej údernosti a pokojne sa na neho bez väčších výhrad dá pozerať aj dnes. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Obří účes, obří bouchačka, obří charizma. A zrodila se legenda. Sedmdesátková kriminálka, která zásadně ovlivnila rodící se akční žánr a dala mu jednu z jeho prvních hvězd. Clint hláškuje, kamera prodává San Francisko (luxusní je až hororový odlétající záběr na nočním stadióně) a vychytralý psychotický záporák je v podání Andrew Robinsona správně znepokojivý a odporný. Robinson a Reni Santoni (Harryho parťák) si v 80. letech symbolicky zahráli i ve velmi podobně laděné Cobře se Slyem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než Harry Callahan dožvýká své sousto hot dogu, stane se žalobcem, porotou i soudcem a prostřednictvím stříkačky Magnum .44 (o pěti až šesti ránách, dle potřeby), vynese rozsudek. Toliko úvodní likvidace afroamerických bankovních lupičů, která stála u zrodu legendy (a snad i žánru) o xenofóbním poldovi na špinavou práci, jenž pohrdá autoritami, trousí hlášky a obsluhuje kanón, co by skrz tři za sebou stojící slony sestřelil pohublého moskyta. Naprosto chápu, že neliberální potírání zločinu, kdy jediné právo padoucha je zemřít, najde svou popularitu ve filmu, protože skutečnost takovému počínání nepřeje, ale pokud je příběh nepříliš sofistikovaný, ba místy až stupidní, nemohu Death Wish s policejním odznakem ohodnotit jinak i kdyby byl sebekultovnější. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Don Siegel byl rychlý a rozhodný režisér a byl známý tím, že nenatáčel více materiálu, než bylo potřeba a s natáčením byl vždy v předstihu. Když zavítal na natáčení manažer studia, tak se divil, proč režisér natočil pouze jednu verzi Scorpiova útěku po střechách. "Když se na to podívá, okamžitě ví, jestli se mu natočená scéna líbí nebo ne" - vysvětlil tehdy manažerovi Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood všechny scény sehrál sám, nenechal se dublovat ani v těch nejnebezpečnějších. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. prosince 1971 v San Franciscu. (Varan)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama