Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

A zrodila se hvězda. I přesto, že Clint už v té době měl za sebou hodně úspěšné filmy (především westerny s Leonem) tak stejně byl pro něj Dirty Harry přesně ten typ role, který z něj udělal drsňáka první kategorie. Clint zde stvořil kultovní postavu (speciálně v USA je tohle bez nadsázky kultovní film, který zná prakticky každý) v jejímž stínu (v dobrém slova smyslu, Clint měl ještě řadu skvělých a jiných rolí) se pohybuje prakticky dodnes. Tohle je skvělý a opravdu drsný film, jehož závěrečná scéna je opravdu silná. Úplně z ní sála to rozčarování a pachuť 70. let minulého století. Film, který je po právu legendou. 100 %. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Drsnej Harry. Polda, kterej nejdřív střílí a až teprv pak se ptá. Autorita je pro něj absolutně neznámý slovo, takže je mu šum a fuk, pokud se komukoliv z nadřízenejch nelíbí jeho pistolnický umění. Ale rozhodně ho dokáže vytočit, když grázly, který se mu připletou do cesty a maj to štěstí, že neputujou rovnou na pitevnu, někdo pustí z basy na svobodu. To se v něm pak krve nedořezá a stane se z něj pověstná osina v p*deli, která už jen čeká na vhodnou chvilku vytáhnout na světlo boží svůj Magnum, aby si s ním trošku pohrál .. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci početné filmografie Clinta Eastwooda je Drsný Harry považován za jeden ze zásadních filmů, které určovaly jeho kariéru a role tvrdého detektiva Harryho patří k jeho kultovním. Co naplat, při kritickém pohledu nejen na tenhle film, ale na celou sérii s titulním hrdinou, která následovala, se neubráním dojmu, že jde o docela průměrnou dobovou kriminálku, kde kdyby nefungoval charismatický chlapácký Eastwood, by po těchto filmech už nebyla poptávka. Celá zápletka je postavená nedůsledně a nedůvěryhodně tak, aby vynikla role a postoje hlavního hrdiny, který kritizuje systém, takže jak nadřízení, tak zejména političtí představitelé se chovají jako stádo tupců. Stejně tak psychologie padoucha je odbytá a jeho chování nelogické. Ve své době byl film a jeho hrdina předmětem rozsáhlé diskuze a kritiky jak filmových kritiků, tak i publicistů, kteří kritizovali jeho politické postoje jako silácké a ve stylu soudce Lynche, Harry byl dokonce pasován na fašistu, jednalo se holt o aktivistická 70. léta, která následovala těsně po bouřlivém osmašedesátém. S odstupem doby mi přijde Harry jako nevinný sympaťák, to už takoví policajti Belmondových kriminálek ze 70. a 80. let, kteří na potkání odstřelují gangstery na ulicích a mlátí je do choulostivých tělních partií, protože nejlépe ví, kde je vina, a k trestu nepotřebují rozsudek, byť to dělají s okouzlujícím šarmem a hláškami, mi přijdou mnohem problematičtější. Nemluvě o filmech José Padilhy, které mi přijdou jako promyšlený útok na liberální stát a liberální hodnoty uměleckými zbraněmi. Celkový dojem: 60 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s C. Eastwoodom, ktorú som si po rokoch opäť rád pripomenul. San Francisco je nutné vyčistiť a k tomu je potrebný presne tento typ policajta-drsňáka s veľkou búchačkou. "Viem o čom premýšľaš..Vystrelil som päť či šesť krát. Vieš, v tom zmätku som spanikáril aj ja a úprimne neviem. Mal by si sa skôr spýtať, budem mať šťastie? ". 80% ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Město se filmem natolik nadchlo, že pro natočení scén se starostou dokonce dovolilo štábu používat skutečnou kancelář tehdejšího starosty Aliota. (ClintEastwood)
  • Titulní roli měl původně hrát Frank Sinatra, poté John Wayne, ale odmítl. Pak přišla nabídka Paulu Newmanovi, ten ji také odmítl, ale doporučil Clinta Eastwooda. (Kulmon)
  • San Francisco se s filmem ztotožnilo a štáb dokonce mohl točit ve starostově kanceláři. Zvláštní poctu také poskytl stadionu Kezar sanfranciského týmu „49“, jenž byl určen k demolici. Eastwood se dohodl se Siegelem a na travnatou plochu umístnili druhé střetnutí Callahana a Škorpióna. (ČSFD)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama