Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Paity 

všechny recenze uživatele

Vlna veksláckých filmů, která zachvátila konec 80. let československý film byla nepřéhlednutelná. Jedním z nejznámnějších počinů byl Kamarád do deště. Chcete se podívat, jak se v republice šmelilo se vším? Jak vydělávaly na svoje podnikatelské začátky naše současné elity a jak se rozkrádal majetek v socialistickém vlastnictví? Mrkněte na tento film. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

A já bláhová jsem si doteď myslela, že "Dávej, ber" je další hitovka Michala Davida... tady už není Vaculík ten roztomilý lamač dívčích srdcí, s Tofim ale vytvořili sympatickou dvojku mladíků, kteří byli podvedeni a se svými protivníky dokázali parádně zatočit. Nejlepší byly scény kolem pana kunsthistorika a jeho nábytku :). ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Jaroslav Soukup, rok potom čo natočil disco-shitovú teenagerskú komédiu "Diskopríbeh", prichádza s novým socialistickým kinohitom pre mládež. Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík v stupid-krimi komédii "Kamarát do dažďa". Rozgajdaný róm a vyfešákovaný blonďáčik. Nikdy sa mi táto dvojka nepozdávala. Objavili sa spolu v troch filmoch. V tomto, potom v ďalšom jeho pokračovaní a ešte v snímku "Vítr v kapse". Nikdy to podľa mňa za moc nestálo, ale ak by som mal vybrať ten kde im to najviac vzájomne funguje, tak to bude asi tento, "Kamarát do dažďa". ** ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík vytvořili na plátně nejednou skutečné raubířské přátelství, aby za znění písní Michala Davida, pod režijní taktovkou ještě svéprávného Soukupa doháněli davy socialistických diváků k smíchu i k pláči. První díl Kamaráda do deště nezestárl a i přes jisté úsměvné situace vyplývající spíše z nostalgie na dobu téměř před dvěma desítkama let minulou jde stále o skvělou zábavu. Porevoluční druhý díl již naopak trpí všemi „tesnoporevolučními„ nešvary. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při ukládání tržby do banky je Michal (Sagvan Tofi) okraden - a jelikož má strach, že bude nařčen z krádeže peněz, rozhodne se nic nehlásit ale sehnat peníze jinak. Za pomoci svého kamaráda (do deště) Tomáše (Lukáš Vaculík), seženou prachy od místního mafióza Adamce - ale ani ten se nespokojí jen se slibem, že mu je časem vrátí. A tak musí Michal s Tomášem zapojit svoji fantazii (a spoustu přátel), aby sehnali peníze pro Adamce, ale také potrestali Michalova šéfa Kadlece (Karel Augusta), který má na svědomí Michalovo přepadení ... Z dnešního pohledu už film působí tak trochu směšně (jak klukům všechno vychází - všichni jsou přesně tam kde mají být, všechno klape jak po drátku), ale ve své době byl tento film ikonou doby - a vystřelil Tofiho i Vaculíka do hereckých výšin (Tofiho i do hudebních - nejedna dospívající slečna měla právě Tofiho plakát ve svém pokojíku). Být film natočen dneska, tak už si jen klepu na čelo - ale takhle, pro připomenutí dob minulých (už jen vozový park použitý ve filmu je legendou) - proč ne.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Adamcova vila stojí na adrese Bratří Čapků 155/32, tedy přímo vedle vily bratří Čapků v Praze. (rakovnik)
  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "V roku 1986, keď som dokončil Discopríbeh, som zavolal scenáristovi Mirkovi Vaicovi, že by som chcel natočiť film s Lukášom Vaculíkom (Tomáš) a Sagvanom Tofim (Michal). Mal som v hlave určitú predstavu o námete, ktorý by mal byť akčný a štýlom vychádzať z Lásky z pasáže. Takže sme si začiatkom roku 1987 s Mirkom sadli a začali pracovať na príbehu. Scenár bol písaný priamo na telo Lukášovi, Sagvanovi a tiež Karlovi Augustovi, ktorý hral podvodníka Kadleca. Po niekoľkých mesiacoch začalo v Prahe natáčanie. Celý príbeh je vymyslený, nie je v ňom nič, čo by bolo inšpirované skutočnosťou." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama