Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (192)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z filmu vypreparovala ta příšerná hudba Michala Davida, která dnes jako tehdy je a byla neskutečný škvár, Soukupův film by vlastně nebyl až tak strašný - mainstreamový generační snímek dospívajících v šedi a bezčasí 80. let. Ta doba je tam jakž takž zakonzervovaná. Ostatní filmy ústřední dvojice už jsou naplno umělohmotné... ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Duo Vaculík a Tofi mě dokážou pobavit v jakékoli době. I když atmosféra 80. l. nebyla příznivá, museli to kluci nějak přežít. Jejich vtípky, lotroviny a rádoby rebelie byly spontánní, stejně jako sny a touhy. Mysleli srdcem a to se mi na nich líbilo. Místy mi připadali jako nejlepší kamarádi, místy jako pouzí známí. Film si zaslouží vyšší hodnocení, protože si zde zahráli slušní herci a celkové ladění filmu bylo jako ze života. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladí a neklidní. Tací jsou Ondřej a Cyril - čerstvě dostudovaní středoškoláci, kteří si myslí, že složením maturity skončily povinnosti a konečně mohou začít uskutečňovat své velké plány. Cyril chce navštívit své příbuzné v Paříži a Ondřej by rád pracoval na zaoceánské lodi. Zatím ale oba tvrdě zařezávají v místní fabrice. Ale i zde dokážou, že jsou sehraná dvojka ... Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík - asi nejznámější dvojka konce dvacátého století. Kdo by neznal jejich Kamaráda do deště a nebo právě Vítr v kapse (i když Vítr je jen slabý odvar Kamaráda do deště). Když se to vezme kolem a dokola, tak je to film bez nějakého děje, zaměřujíce se pouze na kousky, kterými oba vyvádějí své kolegy z míry. Kdybych film hodnotil před dvaceti lety, tak se budu rozmýšlet mezi jednou a dvěma hvězdičkami (= film o ničem), ale dneska v něm vidím náhled na onu dobu pozdního socialismu.... ()

alenka 

všechny recenze uživatele

asi sem mela slabou chvilku, ale mne to prislo neuveritelne zabavny a dosr realisticky. samozrejme nektere momenty zobrazujici dospivani byly az prilis okate, jako teba prichod bruneta a blondacka do fabriky, mlada krev nahrazujici sagvana a lukase atd. ale poprve sem si vsimla, ze lukas vaculik je dobry herec, ze asi chudak nemuze za to, ze vzdycky vyfasoval stejny role. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Průměrně, ale příjemně zpracovaný příběh o přicházející dospělosti a zkouškách, jež s sebou přináší, který z průměru vytahuje Lukáš Vaculík, který byl za mlada prostě nehorázně fešný. Navíc ty jeho krásné oči, ve kterých jakoby se zračilo jakési prázdno, stejně jako hloubka a krása. Nevím, proč mi připomíná Kurta Cobaina. Tím výrazem, očima... Rovněž skvělý soundtrack a zejména píseň "Já chci žít non-stop," která sem perfektně zapadla. Film má dýchající nostalgickou atmosféru časů, kdy se prodávaly sodovky, jezdily trabanty, doba nebyla přetechnizovaná moderními zbytečnostmi, vznikala pořádná hudba a polovina lidí v dopravních prostředcích neměla na uších sluchátka, ani netrávili dobu "nezbytným" lupáním po drahých mobilech. Ale to už bych mohla napsat celou úvahu o kontrastu tehdejší a dnešní společnosti:) "Na světě je krásně." - "Myslíte?" - "Mně se tu líbí, tobě ne?" - "Ne." ()

Galerie (25)

Zajímavosti (34)

  • Vo filme môžeme vidieť ako Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) a Cyril Čech (Sagvan Tofi) sledujú vlak do Paríža, ktorým sa chystá Cyril odísť k tete na návštevu. Tento vlak v skutočnosti jazdil a volal sa Západní expres (Praha – Frankfurt – Paríž). Vlak bol prevádzkovaný do roku 1993, počas celej éry komunistického Československa bol jedným z mála vlakov, ktoré pretínali Železnú oponu. Neskôr české dráhy obnovili jazdu tohto vlaku. Priamy vlak Praha – Paríž išiel naposledy v roku 2002, dnes je možné vlakom z Prahy do Paríža cestovať s dvoma prestupmi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama