Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celý je to hodně přitažený za vlasy. Film v podstatě stojí na tom, že Peterbilt 351 (nebo 281, ve filmu se údajně používaly 2 auta) bez problémů vyvine rychlost nějakých 90 mil/hod a touto rychlostí trvale jét, což je samozřejmě nesmysl. A navíc i kdyby touhle rychlostí jel, tak se mu hodně rychle uškvaří pneumatiky. Jinak je to docela zajímavej film, kterej nepostrádá napětí, ale užiju si ho jedině v případě, že nebudu používat mozek. Pro mě je to celkově spíš průměr a tak vysoký hodnocení ostatních mě docela překvapuje. Navíc je na filmu hodně znát nízkej rozpočet. Kdyby to nebylo od Spielberga, tak po tom nejspíš nikdo ani neflusne. Nicméně já nějak pozdějšim filmům od Spielberga nemůžu přijít na chuť, takže pro mě je to jeden z jeho nejlepších výtvorů. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takže - Spielbergovy filmy jsou super, protože to všichni říkají. Takže tenhle film taky měl být super, s dusivou atmosférou a napětím a vůbec....takže kde se stala chyba kvůli které jsem to nepostřehnul??? A která cisterna z počátku sedmdesátých let drží na silnici jako přilepená i ve stopadesátce??? Asi mám nějakou poruchu vnímání, že mě ta napjatá atmosféra dálnice táhnoucí se vyprahlou pouští minula, ale výsledkem je, že jsem se hodinu a půl nudil... ()

Reklama

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu oceňuji především jeho jednoduchost (neplést s povrchností či triviálností). Dvě auta, "dobrý" a "zlý" řidič, arizonská poušť, několik kilometrů silnice. Dominujícím prvkem je všepřítomný archetypální strach z něčeho, co nás neustále pronásleduje a co nemůžeme nikdy zlikvidovat (něco podobného se objevuje o 20 let později ve druhém Terminátorovi). Celkovou atmosférou, herectvím hlavního hrdiny a také hudbou připomíná Duel velmi nápadně díla Alfreda Hitchcocka. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Volný pád, až na dno čistého šílenství. Vyprahlá Arizona, kterou vede rozpálený asfalt. A na něm se odehrává strhující, precizně natočený a sestříhaný souboj nervů. Spielberg, tehdy ve svých teprve pětadvaceti letech, ukazuje světu své filmové nadání a natáčí napínavý televizní snímek, který se po letech dočkal i uvedení v kinech a může tak být považován za regulérní Stevenův debut. Nejvíc se mi líbí (krom senzačních kamerových vychytávek) scéna v bistru, kde hlavní hrdina vede vnitřní monolog a snaží se odhalit pachatele, jenž mu dělá ze života peklo. Pokud vám nevadí se přes hodinu dívat, jak se na dálnici zběsile předjíždí dvě auta, bude se vám Duel líbit. Mě okouzlil i na čtvrtý pokus. Skvělý atmosférický počin s vynikající columbovskou hudbou Billyho Goldenberga. Velmi originální dílo. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Minimalismus, který dokonale funguje a současně jasné vítězství formy nad obsahem. Napětí "na každom kilometri" z filmu sálá urputněji než pouštní slunce, a koncert pro jednoho cesťáka a démonický kamión je natolik virtuózní, že člověka ani nenapadne sledovat po cestě všechny ty drobné lapsy, kterými je vykoupena neuvěřitelně hutná atmosféra a gradujcí napětí. Bez příběhu, bez vývoje, přesto parádní a fungovalo to i po letech. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Maximální rychlost kamionu Peterbilt 281 je 152 km/h, rychlost osobáku Plymouth 1970 je 196 km/h. Což je největší úskalí věrohodnosti snímku. Schopnost manévrovat s návěsem, plus s plným návěsem, dává jasnou výhodu pro Plymouth. (sator)
  • Cisterny byly celkem tři, dvě Peterbilt 281 (1956 a 1960) a jedna Peterbilt 351 (1964). Jeden 281 byl zničen v závěrečné scéně filmu. 351 byl vyřazen a sešrotován několik let po dokončení filmu. Druhý 281 byl nějakou dobu normálně v provozu, objevil se pak i v několika videoklipech a ve filmu Torque: Ohnivá kola. Většinu času ale chátral opuštěný a zapomenutý. V roce 2005 ho koupil nadšenec a uvedl ho do stavu, v jakém se objevil ve filmu Duel s tím, že veškerá rez je umně provedená lakovaná imitace a auto se těší výbornému stavu. (Stejšn)
  • Bar Chuck´s Café, ve kterém se Mann (Dennis Weaver) ve filmu zastavil, existoval pod jiným názvem ještě 40 let po natočení filmu. (Cherish)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama