Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Četu jsem viděl poprvé na premiéře ještě v době totáče koncem 80. let. Oliver Stone jako známý levičák a protiválečný aktivista byl považován za garanta ideové nezávislosti filmu, takže jinak bdělá cenzura tentokrát zaspala a možná šlo i o naschvál překladatele, který zkoušel meze možného v dobách perestrojky. Uprostřed promítání jinak vážného válečného dramatu se sálem začal ozývat ohlušující smích diváků. Zazněla totiž památná věta po obsazení opuštěného vietnamského bunkru, kdy americký mariňák hlásí: "Nic tu není, jen čtyři československé kulomety." Dnes to zní jak banalita, tehdy byl fakt, že v přepočtu na počet obyvatel a HDP patříme dlouhodobě k největším výrobcům a vývozcům zbraní, přísné společenské tabu. Stone měl s vietnamským konfliktem sice jen krátkodobou nicméně přece jen osobní zkušenost a narozdíl od svých kolegů se umělecky krotil a šlo mu o to podat co nejautentičtější zprávu o vietnamském konfliktu. Svůj herecký tým nechal běhat 3 týdny s plnou polní v tropické džungli na tichomořském ostrově pod vedením veterána z vietnamské války, který si ostatně ve filmu také střihl menší roli. Stoneovi šlo o maximálně plastické zobrazení konfliktu a v rámci téhle snahy potlačil hlavní význam téhle postavy. Idealistický nováček sice prochází bojovým křestem a během času stráveného s jednotkou lidsky dozrává, ale skutečným kolektivním hrdinou se stává jeho četa. Její temnější rozměr představuje seržant Barnes, řemeslný válečník, a jeho vlastenecký humanistický protipól seržant Elias. Snímek nemá lineárně prožívaný příběh, je rozdělen na několik válečných epizod s bojovými střety a pochody. Stone střídá tempo, pomalé namáhavé přesuny a stresující hlídkování uprostřed noční džungle se v mžiku mění v krvavou noční bitvu. Stone ukazuje, jak tenká může být hranice mezi hrdinstvím a válečnými zločiny, jak ve vyhrocené atmosféře berou za své ideály a jak snadno se šíří drogová epidemie. Pro mě jeden z nejlepších válečných filmů, ke kterému se kdykoli rád vracím. Celkový dojem: 95 %. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vietnamská válka nepodaná tak filozoficky a existencionálně jako v Apokalypse, ale skrze neméně působivě a dramaticky ztvárněné postavy se skvělou ukázkou proměny člověka v zeleném pekle...u Charlieho Sheena vidíte jak to začíná a u Willema Dafoea a Toma Berengera jak to může skončit, záleží jen na síle vaší vůle...spojte si tyhle dílky skádačky dohromady se skvělou režií a kamerou, patřičně realistickými efekty a atmosférickou hudbou a nemůžete získat nic jiného než šestihvězdičkovou výpověď o šílenství, kterého jsou schopni jenom lidé... ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Ako dôveryhodne zobrazíme peklo, ak ho neprežijeme na vlastnej koži? Oliver Stone prežil vlastné útrapy, aby nám o tom mohol podávať svedectvá, skrz svoje vlastné zážitky nám predostiera príbeh človeka, ktorý vstupoval do vojny s akousi detskou naivitou a splnením si snov a infantilných predstáv o národných hrdinoch, ktorých peklo posilňuje a vracajú sa ako víťazi... dívame sa dve hodiny na film, pri ktorom nám je jasné, že v tej vojne sa nikto nestáva hrdinom, nikto nezomiera hrdinsky a za vlasť, ale ako úbožiak, ktorý musel prežiť svoju vlastnú vnútornú vojnu, aby sa vrátil do normálneho sveta čoby psychicky zmrzačená troska. Imponuje mi nepriame režisérove zobrazenie vonkajšieho pekla a konfliktov politických velikánov, ktoré sa prelínajú s utrpením človeka a prinášajú bytostné následky. Nádherná hudba, nádherné herecké výkony, nádherný filmový epos...... a ako píše Kleopatra, k nebesiam pozdvihnuté ruky sú tou najúchvatnejšou a najkrutejšou scénou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel APOKALYPSU a OLOVENÚ VESTU, možno by som dal 80%. Ale zdá sa, že môj neobľúbený Oliver Stone sa v ČATE stratil. Tak sa mi zdá, že tento (proti)vojnový film za štyroch Oscarov doplatil na to, že vznikal v príliš úzkej spolupráci s hollywoodskym macho producentom Arnoldom Kopelsonom, ktorý po realite zrejme príliš netúži. Herci, s výnimkou Willema Dafoea, nestíhajú a detinské dialógy snímku kopú do bosej nohy. Stone je možno skúsený režisér, ale o jeho pisateľských schopnostiach (k ČATE napísal scenár) pochybujem. Tým najlepším, čo snímka ponúka, je vzťah veliacich dôstojníkov (Tom Berenger & Willem Dafoe)... ktorému je bohužiaľ venovaný maličký priestor. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Četa je jeden z největších filmů, které jsem měl možnost vidět, díky výborné režii Olivera Stonea, střihu a kameře, protože tím film působí realističtěji. _ Po skončení jsem si dával pauzu, než půjdu napsat komentář, protože jsem se cítil strašně bezbraně styděl se za svět, jaký byl - je - bude. Protože Stone si tím vším prošel, tak věřím, že Platoon NENÍ preceňovaná a podle lidí neobjektivní válečná podívaná! ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • Tímto filmem se Oliver Stone stal prvním veteránem války ve Vietnamu, který o svých zážitcích natočil celovečerní film. V té době již byl prvním veteránem z Vietnamu, který vyhrál Oscara, a to za scénář k filmu Půlnoční expres (1978) a brzy k němu připojil i Oscara za režii. A i v roce 2010 byl jediným válečným veteránem, který vlastní Oscara za režii. Clint Eastwood sice sošku za režii měl a během Korejské války sloužil u armády, nikdy však v Korei nebojoval. (Beer Ceps)
  • Filmový plakát ukazující Eliase (Willem Dafoe) s rukama nad hlavou je vzpomínkou na snímek válečného fotografa Arta Greenspona z roku 1968. (džanik)
  • Běžní vojáci jsou ozbrojeni puškou M-16A1 rifle, pouze seržant Elias (Willem Dafoe) a štábní seržant Barnes (Tom Berenger) mají M-16A2. Verze A1 pálí plnou dávkou a vojáci tak plýtvají střelivem, zatímco pozdější verze A2 tento problém řešila možností přepnout zbraň do režimu krátkých dávek o třech nábojích. (Beer Ceps)

Reklama

Reklama