Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Vendula Brabcová je ve škole považována za zanedbalé a zaostalé dítě. Její matka zcela propadla alkoholu a tak se Vendula nyní musí starat o tři mladší nevlastní sourozence a chodit za matku uklízet už v brzkých ranních hodinách... (oficiální text distributora)

Recenze (97)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné, depresivní, bezvýchodné, s malinkou jiskřičkou naděje nakonec. Vynikající Evelyna Steimarová v roli matky alkoholičky i její předčasně dospělá dcera Dita Kaplanová. Obdiv k autorům, že v době, kdy film vznikl, nesklouzli k pokrytectví nebo populismu a snažili se vykreslit celý příběh realisticky. Jen si nejsem jista, zda mohu věřit vstřícnosti a velkorysosti sociální pracovnice (Dana Medřická) a ředitelky dětského domova (Emma Černá) a vůbec podmínkám, v jakých tam děti žily. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu silný príbeh o matke - alkoholičke dáva hneď otázku - ako je možné, že silný socialistický systém "splodil" i takú osobnosť, ktorá nezapadá do škatuliek komunistickej strany ... Celkový dojem trošku kazia niektoré prehrávané výkony hercov. Avšak Vendula Brabcová to zahral na jednotku ! ()

Reklama

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Příběh třináctleté dívky, který se musí dotknout každého, kdo ho viděl. Vendulka Brabcová, dívka která dospěla podstatně dřív než měla. Neví co je to hrát si s kamarády, mít hračky, dívat se na televizi nebo se jen obyčejně a v klidu učit. Matka alkoholička, která bez okolků prodává její věci (dárky od otce), aby měla na "flašku", místo bytu špinavá špelunka a "na krku" tři sourozenci. Ráno vstává a chodí pomáhat matce uklízet (pokud se jí ovšem podaří probudit pomocí panáka rumu), ve škole usíná únavou a po příchodu domů se stará o "rodinu". Sociální pracovnice si u nich "podávají dveře" a ona ani na okamžik neuvažuje o přijetí otcovi nabídky, přestěhovat se k jeho nové rodině a začít normálně žít. Působivý film z děsivého prostředí. Ze světa, kde děti nemají právo na dětsví ani rodičovskou lásku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný sociální příběh. Řekl bych, že jeden z těch drsnějších, co jsem zatím v rámci Československé kinematografie viděl. Každopádně uživatel dobytek to shrnul hodně dobře. V tomhle filmu je totiž celá řada nesmyslů, které ale v rámci příběhu jako takového jsem schopný přejít. Proto ty čtyři hvězdičky. Každopádně ta scéna na haranti, jak si hází peníze do forbesu, ta mě fakt rozesmála. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film vzbuzující depku tehdy i dnes. 1) Hlavní postava dívka s mušlí Vendulka trochu připomíná matku Terezu v teenagerovské inkarnaci. Ale i tak je snímek docela působivý._____ 2) 15letá Dita Kaplanová (Vendulka) zahrála svou životní filmovou roli._____ 3) Ještě jsem si všiml Petra Bosáka (bratr Jeník, akční flétnista)._____ 4) Výstižný koment: DoneyGal*****. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Objekt dětského domova je ve skutečnosti zámek Peruc. (Stejšn)
  • Ve filmu byla Dita Kaplanová předabovaná Sylvou Sequensovou, protože se autorům nelíbil její brněnský přízvuk. (zla.ovce)

Reklama

Reklama