foto

Evelyna Steimarová

  • nar. 5.6.1945 (72 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Evelyna Steimarová sa narodila do hereckej rodiny. Jej matkou bola herečka Jiřina Steimarová, nevlastným bratom herec Jiří Kodet. Na rozdiel od svojich predkov sa vôbec netúžila stať herečkou, ale detskou lekárkou. Bohužiaľ, kádrový profil jej začiatkom 60. rokov neumožnil štúdium na vysokej škole.

Cesta Evelyny k herectvu viedla veľmi kľukatou cestou, najprv vyskúšala povolania ako zubná inštrumentárka alebo dokonca čašníčka na horskej chate. Medzitým si ju režisěr Ivo Novák vybral na konkurze do svojho filmu NA LANĚ.

Neskôr prešla niekoľkými oblastnými divadlami ako napríklad v Šumperku či v Pardubiciach, a dočasne bola členkou pražského Činoherního klubu, kde si mohla vychutnať ojedinelé stretnutie so svojím bratom Jířím vo Voltairovom Candidovi.

Vypracovala sa však hlavne na filmovú herečku, napríklad role vo filmoch SOUKROMÁ VICHŘICE, PETROLEJOVÉ LAMPY, ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, FEŠÁK HUBERT , TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH, či ZÁNIK SAMOTY BERHOF. Z tých novších filmov sa nám vryla do mysle ako servírka Mária z Hrabalovho NĚŽNÉHO BARBARA.

Herecké skúsenosti má už aj dcéra Evelyny Steimarové a Bolka Polívky, ktorá nosí meno Anna Polívková, narodená z ich vášnivého vzťahu, ktorý vzbĺkol pri natáčaní BALADY PRO BANDITU. Evelyna dodnes schovává fotografie z tej doby, kde je na nich zachytená spolu s Bolkom a z ich tvárí sála zamilovanosť.

Z neskoršieho vzťahu sa jej narodila ešte jedna dcéra, je šťastná, že ich má, ale tajne dúfala, že neprepadnú herectvu. To by ovšem nemohli mať gény po slávnych predkoch...

Martina "huhulienka" Sakáčová

Herecká filmografie

Filmy

2014 Modelky s.r.o.
2004 Bolero
2002 Waterloo po česku
2001 Takový slušný člověk (TV film)
1999 Sponzor (TV film)
1993 Zmrazený Vasil (TV film)
1990 Věčný tulák (TV film)
1989 Něžný barbar
Skrznaskrz (TV film)
Skřivánčí ticho
1988 Anděl svádí ďábla
Dobří holubi se vracejí
Prokletí domu Hajnů
Temná aréna (TV film)
1987 Bitva na kopci (TV film)
Sedmé nebe
Svět nic neví
1986 Hry pro mírně pokročilé
Jsi falešný hráč
Otázka cti (TV film)
Pěsti ve tmě
1984 Fešák Hubert
1983 Anděl s ďáblem v těle
Eso (TV film)
Evo, vdej se!
Síť na bludičku (TV film)
Zánik samoty Berhof
1982 Jehla (TV film)
Malý velký hokejista
Od vraždy jenom krok ke lži
1981 Matěji, proč tě holky nechtějí?
Tajemství hradu v Karpatech
1980 Dívka s mušlí
V hlavní roli Oldřich Nový
Zabijačka (TV film)
1979 Modrá planeta
1978 Balada pro banditu
Vdovcovy intimní večery (TV film)
1977 Jak se budí princezny
Štipku soli (TV film)
1976 Hra o jablko
Koncert pre pozostalých
1975 Město nic neví
1974 Černá horečka (TV film)
1971 Kam slunce nechodí... (TV film)
Petrolejové lampy
1969 Směšný pán
1967 Soukromá vichřice
1966 Hotel pro cizince
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Neobyčejná třída
1963 Máte doma lva?
Melouch (TV film)
Na laně
Smutný půvab (TV film)

TV seriály

2017 Madame (TV seriál)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Omyl v lázních (E02)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Muž, který nesměl domů (E06)
Ukradený ženich (E05)
Fantóm podniku (E04)
další epizody (5)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
1985 Ďáblovy peníze (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Třetí patro (TV seriál)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Černý Petr (E03)
Výstava (E01)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Špion přijede v sedm (E12)

Dokumentární

2014 Tajemství Jiřího Kodeta (TV film)
2006 Předčasná úmrtí: Já si ten život sním syrovej (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace