Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi : "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Jarda - Standův bratr ho učí jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu kde Olinka bydlí - každá poznala ten okamžik trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkáníVšichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z Brněnské televizní inscenace z úvodu filmu "V Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží" nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.

Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Překvapení od dvou divadelních hvězd (Vladimír Morávek a Jan Budař) je to opravdu velké. Samotný scénář šlape jako hodinky (spousta hlášek, rohlíkové znaky a pod.) a ani režie nezůstává pozadu. Herci jedou bez problému, až na Pavla Lišku, který tu hodně připomíná svou postavu ztvárněnou ve filmu Pupendo. Nuda v Brně je inteligentní komedie, která dokáže být vtipná, aniž by ztrácela svou důstojnost. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Vyjímka, potvrzující pravidlo. Nečekala jsem, že o sexu se dá natočit krásný film bez vulgarismů a tisíců odporných scén. Tento příběh o několika lidech a jejich sexuálním životě mě natolik upoutal, že jsem zejména hlavní dvojici (Olinka - Standa) usilovně fandila, aby to už konečně vyšlo. Absence barev dodá filmu trochu víc na uměleckém vzhledu, což vůbec nevadí, ba naopak. Bylo by hezké, kdyby si tvůrci vvzali z takového filmu příklad a napříště nás oprostili od prcičkovitých teenagerských sračiček, jakými jsou naše kina zahlcena. Je mi jasné, že se tak nestane, když práve takové braky mají největší návštěvnost (není se čemu divit, když nejvíc kina navštěvují právě mladí lidé), ale opravdu by se mi to líbilo. ()

Reklama

Vitex 

všechny recenze uživatele

No tak... Kdo naváže na Nudu a pustí se cestou necestou Nudou vyšlapanou ? Morávek konečně čechům ukázal, jak se má dělat film. A JAKÝ FILM ! Jeden z mála porevolučních filmů, které se dají vůbec srovnat s kvalitou českého filmu v 60. letech. Donutil konečně dostal příležitost, aby ukázal, že opravdu umí... Ostatní herci taky ukázali... že umí. Morávek taky umí, kameraman taky umí... Už se těším, co nám předvedou příště. Všechno se stane dneska v noci... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příhodný a trochu ironický název pro film. Slovo "nuda" totiž může navodit opravdu nudu a taky to u mě tak nakonec dopadlo i přesto, že ve filmu to rozhodně taková nuda, jako to na první pohled vypadalo, nebyla. Plejáda známých herců od těch opravdu dobrých jako je Donutil k těm opravdu šíleným jako je Liška nebo Budař si nudu určitě užívali, až tak, že divák se občas i pobaví. Mně tam teda ale vadí jedna věc, dost zásadní věc, a to černobílý obraz, který asi měl navodit pocit průměrnosti. Já si nemůžu pomoct, ale autoři museli vědět, že točí normální film, nic extrémně zdařilého. Protože jak to všecko funguje ve filmu a jak to všecko vypadá na venek, to není nic zázračného, a taky by z toho nic zázračného podle mě ani nebylo. Nula od nuly pojde. ---Tady nejde o soulož, jde o lásku, rozumíš. Já třeba hrozně toužím po lásce, jo? A proto bych pořád souložil. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Hlavní předností filmu je jeho nepřehlédnutelná stylizace, která pro mě byla ve své době zjevením a které se od té doby nejen tvůrci tohoto snímku marně snaží znovu přiblížit. Film se na jedné straně s grácií dotýká žánru grotesky, aby ji vzápětí konfrontoval s prázdnotou životů mnohých z nás a skončil téměř existenciálním vyvrcholením, při kterém nám přesto nepřestanou cukat koutky. Možná jediný český film natočený v 21. století, který dá opravdu silně vzpomenout na novou vlnu šedesátých let. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • Vladimír Morávek a Jan Budař se jednoho dne při natáčení filmu ošklivě pohádali a komunikovali společně jen tak, že si navzájem psali jednoduché věty na malé papírky. (Ukko)
  • Z Brna je ve filmu ve skutečnosti přibližně jen 5 záběrů. Ostatní pochází z Hradce, Prahy, Poličky, Liberce, Novgorodu a Dolního Kubína. Například scéna, kdy vezou kluci rohlíky pro Brno do Líšně, jedou po ulici Milady Horákové v Praze směrem od Letenského náměstí. (Ukko)
  • Krajský přebor, kde se seznámili Olinka (Kateřina Holánová) se Standou (Jan Budař), se konal ve Vyškově. Vyškov leží v Jihomoravském kraji. Ovšem Standa bydlí u Bruntálu, který se nachází v kraji Moravskoslezském, a tudíž na jihomoravském přeboru nemá jako závodník co dělat. (hermiona)

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Reklama

Reklama