Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

rt12 

všechny recenze uživatele

Co mě hlava nebere, jak od Boženky typově daného Mikeše, tzn. silného, urostlého, odvážného kováře ,. může hrát někdo, kdo vypadá ,,jak dvakrát přeloženej vítr" s výrazem cucáka. A aby toho nebylo málo tak vedle něho postaví mužského (Kroner), kterýmu je milej Mikeš do pasu. A vadí mě to pořád. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná pohádka z moravských luhů a hájů, které patina let přidala na kouzlu. Hezky zpracovaný příběh o putování a statečnosti by si určitě zasloužil čtyři hvězdy, bohužel zvláštní Pavel Kříž u mne začíná a také končí Štěpánem Šafránkem. Vždy se ale těším na skvělé scény, ve kterých liščí skřet svádí kamarády k nepravosti. Poutavé jsou i obrazy Moravského Slovácka, hradu Buchlova či gotického kláštera v Dolních Kounicích, jež dotváří čarovnou atmosféru. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Temnější a strašidelnější než většina ostatních pohádek s výborným padouchem Petrem Čepkem, neméně zdatným jedlíkem Jiřím Knotem - celý film do sebe něco cpe, nedá se na něj koukat :-)) a statečným kovářem Pavlem Křížem, který je symbolem ctnosti a odvahy, ale do role mi úplně neseděl. Nemůžu si pomoct, ale když ho vidím, vzpomenu si na Štěpána Šafránka… ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka s tajemnou atmosférou. Jediné co mi zde moc neštymuje, je obsazení Pavla Kříže do role Mikeše. Zahrál ho dobře, ale typově se na něho vůbec nehodil. Jinak bezchybný Václav Knot, Ján Króner a Vlado Müler. Petr Čepek byl démon, o tom není žádná řeč. V roli čaroděje jedinečný. Pohádku dělá též velmi příjemnou krásná hudba Petra Ulrycha. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři je z dalších pohádek z dětství, která mě spíš děsila. Tvůrcům se povedlo vytvořit temnou atmosféru, která rozhodně není pro nejmenší. Pohádku jsem si užil až jako starší, když už jsem se tolik nebál ošklivé ježibaby a tísnivé hudby. :-) Každopádně pohádka měla napínavý příběh, zmíněnou temnou atmosféru, dobré obsazení tři hlavních postav, slušnou výpravu a exteriéry a přinesla i nějaké to poučení. Pro nejmenší děti bych ji určitě nedoporučoval, ale těm starším by se líbit mohla, stejně jako dospělým, kteří mají duši dítěte a občas ještě věří na pohádky. :-) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Je několik souvisejících zajímavostí okolo tohoto filmu a filmu Nebojsa (1988). Kromě toho, že herec Ján Kroner hraje v obou pohádkách dřevorubce jménem Ondřej, je podobnost i ve scéně, kdy ve filmu Nebojsa hrozí čaroději, že ho připoutá k mlýnu a bude muset točit vrtulemi, když nebude foukat vítr. Tuto situaci vidíme ve filmu O statečném kováři, kdy tuto práci vykonává tovaryš Matěj. (kukkik)
  • Království Černého krále bylo natáčeno ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. (AlchENEMY)

Reklama

Reklama