Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaný romantický filmový příběh, jehož skvělá výprava, hudba, kostýmy, herecké výkony hlavních protagonistů, roztomilost a přirozenost dětských herců a v neposlední řadě nádherné scenérie převáží drobné nedostatky ve scénáři i dlouhou stopáž. Celkově výborný dojem, je pěkné, že se ve filmu objevují i méně líbivé pasáže a konec není vysloveně happy end. Díky tomu celé dílo dostává na autentičnosti. Asi nejhezčí Anna a král ze všech a to je při vysoké konkurenci dřívějšího filmu co říci. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Střet dvou odlišných kultur a dvou pohledů na svět. Nemusí z toho být nutně válečný konflikt. Nádherný příběh učitelky Anny a krále Mongkuta dotvářený působivými reáliemi tehdejšího Siamu, které filmu dodaly tu správnou a nezapomenutelnou atmosféru. Mongkut si Annu oblíbil a ona jeho,ale jejich kultury a názory jim bohužel nedovolily být spolu. Král si nakonec musel zachovat svou tvář. Nemohl ukázat svou slabost a to, že s ním Anna mohla manipulovat. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

poměrně nezáživý film o siamském králi Miroslavovi (aspoň tak mi zpočátku jeho království připadalo), který si pro svých milovaných víc jak padesát skoro stejně starých dětí (nebojte, ve skutečnosti poznáte jednoho kluka a jednu holku, bo kdyby se s každou svojí dcerou měl pusinkovat před spaním jak s tou jednou, ještě teď film neskončil) najal anglickou učitelku - feministku a co z toho bylo. Výpravě, herectví a spol. není moc co vytknout, ale ...nechutně, nechutně sladké a nudné .... ()

Muse 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám tento film opravdu ráda. Zakázaná láska vzkvétající mezi učitelkou pocházející z Anglie a králem Siamu v prostředí kouzelného východního světa opředeného naprosto odlišnými zvyky a kulturou... Díky pestrobarevnému okolí a sympatickým hlavním hrdinům se na film příjemně kouká a vůbec mi nevadilo, že to koukání trvalo dvě a půl hodiny... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)

Reklama

Reklama