Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (767)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Panenko Marie podsrpenská, vidíš to?" V době, kdy přišlo do kin první Slunce, seno, bylo jasné, že svět už nikdy nebude jako dřív. :o) Ale na druhou stranu se mi zase zdá přehnané, jak se všichni dělíte na dva tábory. Na utiskovanou menšinu sluncesenovských příznivců a bojovnou kohortu pohoršených estétů, kteří se křižují při pouhém vyslovení slova "Hoštice" a tu první skupinu mají za tlupu tupolebých tatrmanů jen proto, že se jí ten film zdá legrační. To je přece stejný nesmysl jako nařknout vášnivého diváka detektivek, že je masový vrah. :o) Tak jo. Přijdu o zdejší pověst jemnocitného intelektuála (o niž stejně nestojím) a s klidným srdcem přiznám, že se u tohoto filmu rád a opakovaně směju. Infantilní stařenka v obytné posteli, neúnavná zpravodajka Kelišová ("Ne že bych udávala, ale hlásit se to musí!"), farář Otík, povyšující slídičství na boží poslání a muzikální paní řídící Hubičková, marně je všechny umravňující, to jsou figurky, které mě prostě spolehlivě rozesmívají a dohromady tvoří něco jako české Zvonokosy. A pokud někdo sepíšete petici za to, aby Helena Růžičková dostala za Škopkovou posmrtného Oscara, můžete počítat s mým podpisem. Ta dobrá žena dala své roli všechno, co jen mohla, a ať se to komu líbí nebo ne, nejen, ale především díky Maruš Škopkové se stala nesmrtelnou. Sluncesenovská trilogie má zkrátka v erbu překřížené vidle a kravské rohy, ale na nic víc si taky nehraje a narozdíl od pozdějších Kameňáků je poctivě napsaná, zahraná a natočená. 80% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Začátek trilogie vytěžil vesnické žabomyší války, buranský humor a socialistické pseudoproblémy do mrtě. Množství televizních repríz, notoricky známých hlášek a životních rolí většiny zúčastněných zase potvrzuje výsadní postavení mezi českými komediemi, jenž kvůli jménu režiséra není mnohým po chuti. Troška svého času uměl točit a tady se navíc nebál vsadit na neherce, kteří filmu dodali ještě větší autenticitu. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

První a tedy nejlepší sluncesenová komedie. Všichni jsou burani, všichni jsou vidláci, všichni jsou přízemní hlupáci, ale v základě se taky všichni mají rádi. Naprosto absurdní zápletka a taková směska kuriózních postaviček, opravdová vesnická sluncesenová atmosféra. Pro obyčejnýho diváka stále živou a zábavnou komedií a pro filmový teoretiky sračkou a divák idiotem. Neherci vypadají jako herci, herci vypadají jako hovada boží a děj se tak zvláštně táhne a poskakuje tu o metr, tu o kilometr až do konce, který je... Prostě je. Jistě nejlepší Troškův film. Není to sice Vesničko má..., je tu hrubší vulgárnější a zemitější humor, ale i tak to je opravdu dobrá komedie podpořená opravdu přesvědčivými výkony a nebýt neustálého reprízování (12/02-11/06 9x na Nově a Primě, 2x na Markíze) bych se smál i při každým dalším podívání. Takhle už to znám až příliš zpaměti a už mě to ani spíš nebaví (jako hit v radiu opakovaný pro oblibu do omrzení viz Killy Family). Mimochodem, já tyhle komedie jako Slunce, seno a Homolci mám rád (to speciálně pro Coopera, aby mi neměřil IQ ;) ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Filmy Zdeňka Trošky 80. let a filmy, které natáčí dnes je úplně něco jiného. Slunce, seno, jahody - je úžasná komedie a bez nadsázky je naprosto "ze života" (vím o čem mluvím - vyrůstal jsem v podobném prostředí). Ani po letech neztratil nic na svém kouzlu. Dvojka (Slunce, seno a pár facek) je ještě na stejné úrovni, ale trojka již sklouzává k dnešním Troškovým "kameňákům". Mé hodnocení: 90%. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Komedie? To jsem se měl jako bavit? Ups, tak to jsem nějak prošvihnul. Čímpak to může být? Mnou a nebo panem Troškou? Jednoduše...je to tím, že pan Troška netočí filmy, na kterých bych já dokázal rozpoznat jakékoliv známky humoru. Humorná mi zde příjde snad jeho marná snaha, i když mnohdy mi právě ta příjde spíše k pláči. 1/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (76)

  • Když Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) vyskakuje za jízdy z vlaku, napřed vyhodí tašku, která padá do trávy. A hned v další moment vyskakuje i on, zvedne se, ale tašku má hned vedle sebe na betonu. Přitom původní místo dopadu tašky je tak 50 metrů daleko. (ludva10)
  • Kvôli nedostatku peňazí bola maskérňa pre hercov na prvom poschodí požiarnej zbrojnice v Hošticích u Volyňe a vodu si nosili vo vedrách. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama