Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (767)

Shit 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie, něco takovýho v Americe asi nenajdete. Troška tady skvěle spojil několik slavných českých herců s vesnickejma babama a tenhle tah mu dokonale vyšel, protože když se točí film o vesnici, tak se do filmu nehodí nikdo jinej než vesničani, ty totiž ani moc nemusej hrát, ale stačí když dělaj to co každej den. Je to prostě taková lidová komedie z vesnice, která vždycky pobaví ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Začátek trilogie vytěžil vesnické žabomyší války, buranský humor a socialistické pseudoproblémy do mrtě. Množství televizních repríz, notoricky známých hlášek a životních rolí většiny zúčastněných zase potvrzuje výsadní postavení mezi českými komediemi, jenž kvůli jménu režiséra není mnohým po chuti. Troška svého času uměl točit a tady se navíc nebál vsadit na neherce, kteří filmu dodali ještě větší autenticitu. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, nu ano, pane rejžisére. Když si naserete do postele, dá se to ještě zakrejt pod peřinou. Hotový podobenství! . . . Prapočátek následné stále více upadající série. Tehdy snad ještě pochopitelná >ideově< neškodná - takzvaná lidová zábava. Dvě hvězdičky tedy se zavřenýma očima, snad jen pro neporovnatelnou >kvalitu< ve srovnáním s dalšími >troškařicemi< . Škoda více slov. - - - P.S. (3.4.2009 při lehkém večerním nováckém repete...) To je ale bolest, číst tu ty stále přibývající zasvěceně adorantské komentáře s čtyř a pětihvězdičkovými hodnoceními. Pravda, je to zajímavý doklad kulturního myšlení po čtvrstoletí od natočení téhle >letní komedie< . A vlastně i tak trošku vysvětlení, proč dnešní český divák s takovou oblibou se rochní ve všech těch v současnosti vyráběných tuzemských sračkách... A ten Troška? Lze předpokládat, že nebýt pádu bolševika, dávno byl by z něj už >národní< umělec... Hotovej NÁROD SOBĚ!... :-/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 80. letech se jednalo svým způsobem o kult a slyšel jsem řadu diváků, kteří tuhle Troškovu komedii považovali za ideál filmové zábavy. V kontextu jeho tvorby 90. let by se jeho první vesnická komedie dala považovat za solidní, protože později tlačil na pilu nevkusu neporovnatelně víc, ale ve skutečnosti ta pocta trapnosti a buranství už je ve snímku plně obsažená. Měl jsem bohužel smůlu, že jsem coby zákazník autobusového zájezdu nechtěně sledoval celou hoštickou sérii na videu, kterému se nedalo uniknout, a byla to pro mě cesta peklem - takže shovívavost ode mě pan režisér čekat nemůže. Celkový dojem: 25 %. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Komedie? To jsem se měl jako bavit? Ups, tak to jsem nějak prošvihnul. Čímpak to může být? Mnou a nebo panem Troškou? Jednoduše...je to tím, že pan Troška netočí filmy, na kterých bych já dokázal rozpoznat jakékoliv známky humoru. Humorná mi zde příjde snad jeho marná snaha, i když mnohdy mi právě ta příjde spíše k pláči. 1/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (75)

  • Na schvalovačke filmu autorom natáčanie nakoniec povolili, ale povedali im, že nedostanú žiadny ateliér, nedostanú žiadnu techniku a v zápise o schválení filmu je dodnes veta "Co si seženete,to budete mít." Natáčanie by sa potom muselo odložiť o rok, načo režisér Troška prehlásil: "Natočim si to doma, celý." Z režisérom mohlo odísť na natáčanie iba 15 členov štábu miesto obvyklých 30-40. A to ešte vďaka nedostatku osvetľovacej techniky sa prakticky nedalo natáčať prvé dva týždne v interiéroch. (Raccoon.city)
  • Když Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) vyskakuje za jízdy z vlaku, napřed vyhodí tašku, která padá do trávy. A hned v další moment vyskakuje i on, zvedne se, ale tašku má hned vedle sebe na betonu. Přitom původní místo dopadu tašky je tak 50 metrů daleko. (ludva10)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama