Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 074)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nečekané překvapení a asi nejlepší sci-fi za posledních cca 5-6 let, možná i déle. Will Smith sice není žádný skvělý herec (i když on sám a jeho skalní příznivci se mnou jistě nebudou souhlasit), ale charizmatu má na rozdávání (o čemž přesvědčil i dříve, když zachraňoval třeba Den nezávislosti, nebo nezachránitelný Wild Wild West) a pro podobné filmy je to ten správný prototyp "cool" hrdiny. Nejlepším hercem byl ovšem robot Sonny - jeho mimika se rozhodně vyrovná té "stallonovské" (promiň, Sonny) a měl bez diskuze nejlepší dialogy ve filmu. O trikové stránce lze pět jen samé superlativy - byla excelentní, což bohužel ještě stále není v podobném typu filmů pravidlem. Děj sice není nijak komplikovaný, ale to je nakonec jen dobře, zajímavá myšlenka ve filmu i tak rozhodně je a finální scéna by každopádně měla stát divákovi za zamyšlení. Chvíli jsem nakonec váhal mezi 4 a 5 hvězdičkami, ale díky tomu příjemnému překvapení se přikláním spíše nahoru. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marco Beltrami: 1. Main Titles - Marco Beltrami ,2. Gangs of Chicago ,3. I, Robot Theme (End Credits) ,4. New Arrivals ,5. Tunnel Chase ,6. Sonny's Interrogation ,7. Spooner Spills ,8. Chicago 2035 ,9. Purse Snatcher ,10. Need Some Nanites ,11. 1001 Robots ,12. Dead Robot Walking ,13. Man on the Inside ,14. Spiderbots ,15. Round Up , ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dost mozna jedno z nejlepsich sci-fi minimalne roku 2004, timhle se Proyas fakt vytah. Pribeh je tak akorat inteligentni, aby dokazal zaujmout a byl originalni, ale ne aby se v nem clovek ztracel a Will to odlehcuje svejma cool hlaskama. Za zminku mozna jeste stoji Shia, kterej tu je celkem tak pet minut, ale jeho postava je zabavna. Jinak film je v podstate nepretrzita jizda - exhibice Willa Smithe a to vse podporeny az na par vyjimek bezchybnejma trikama. Fakt nevim, co filmu vytknout, uz jsem ho videl asi ctyrikrat, ale vzdy si ho rad pustim znovu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ač nejhorší Proyasův snímek, tak si stále drží vysokou kvalitu. Důkaz, že "letní blockbuster" nemusí být blbý film, u kterého se musí vypnout mozek a přetrpět dvě hodiny filmu kvůli čtvrt hodince nové generace CGI efektů. Mám jen dvě zásadnější výtky a ani jedna není "regulérní". Tak za prvé mi není jasné co to má společného s Asimovem. Pokud ho někdo zná a jde na to kvůli tomu bude zklamán, pokud ne, tak mu to jméno stejně nic neřekne. Krom tří zákonů robotiky (které jsou stejně ignorovány), pár jmen a jedné milé narážky v továrně tam nic z něj není. Druhá výtka směřuje přímo na Alexe za to, že ustoupil ze svého trendu nemasových, kultovních podívaných. První, ale platí jen jako podivení a druhé je pochopitelné, protože chtěl natočit akční scifi podívanou, která by komerčně uspěla a to se mu povedlo na maximum. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

No já mám konečně dobrej den na filmy. Sci-fi jsem měl vždycky rád, ale film Já, robot ten chtíč mnohonásobně zvětšil. Můžeme vidět, že bez předchozích science fiction movies (Blade Runner, Matrix, Terminátor a mnoho dalších) by nemohl tento film vzniknout. Samozřejmě museli přidat něco navíc, nějákou specialitku a tím byl Will Smith a jeho extra vychytané hlášky. Líbí se mi i to, že se Alex Proyas nesoustředil přímo na přítomnost (myslím přítomnost v době dění filmu) a nechal tam kapku minulosti a špetku budoucnosti. A mě, pardon, nám zanechali 115 minut překrásně prožitých chvil v "naší" budoucnosti a někomu zanechal i více. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Firma, která se objevuje v pořadu Americký chopper (od r. 2003), vytvořila při příležitosti premiéry snímku kopii filmové motorky. (hammy333)
  • Natáčelo se od 5. května do října 2003 v Kanadě a ve státech USA Illinois a Kalifornie. (Varan)
  • Automobilka Audi poskytla dva své sériově vyrábené modely, které byly použity ve scénách s městskou dopravou, opticky však upraveny do více futuristické podoby. (epicride)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama