Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na přelomu století, v tom nenápadném čase, v němž se tolik dařilo esoterním spolkům, anarchistické mládeži a dvorským radovánkám, se tak nenápadně v řeči, která se jen tak vedla, objevila trhlina, která podnes dusí lecjaké fachidioty z řad historiků, dějepisců umění a literárních vědců a do níž padla jednou nohou ta slavná epocha. A tehdy začala válka. Wassermannův poslední, lehce dýchavičný snímek se čechovovsky posmívá imbecilitě honorace: kocourkovská rétorika ukřivděných, frustrovaných, samolibých a pitomých mocipánů šlechtících regionální totalitu se vyjevuje jako osidla znemožňující ostatním lidem chodit a jednat svobodně i jako rouška, která zakrývá příliš jistý zrak. Říkám to po celá léta: Plíšek má pravdu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Politická satira par excellence. Vůbec se ani nechce věřit, že dobou jejího vzniku je počátek 50. let, tedy doba schematické tvorby socialistického realismu. Iluze prvorepublikové kinematografie je naprosto dokonalá. Tvůrci se jakoby zázrakem vyhnuli schematismu dobové tvorby a stvořili (především pak z dnešního pohledu) silně nadčasovou satiru beroucí si na paškál maloměstskou politickou scénu, jistě s aktuálním záměrem ideově zostudit prvorepublikovou éru (díky němuž vůbec takovýhle film mohl v roce 1954 vzniknout), ovšem celá ta prohnilá a zkorumpovaná maloměstská politická ,,elita" z fiktivních Pětic se bohužel až nebezpečně blíží osazení valné většiny současných obecních a městských zastupitelstev. Člověku až hořkne úsměv na rtech, kolik takových ,,nejlepších lidí" ve všech těch ODS, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL, KSČM, Věcí veřejných a všech nejrůznějších závislých ,,nezávislých" na radnicích máme... PS: Ano, je třeba doplnit ANO! :-) ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborna satiricka komedie s hvezdnym obsazenim. Scenar sice neprichazi s nicim novym v nasem filmu ci literature, forma natoceni a stridmy humor me ale v tomto snimku potesil. Z hlavnich postav clovek nemuze s nikym sympatizovat, a tak se muzeme jen usmivat nad bidou lidske duse, ktera, jak videt se nemeni po desitky, mozna stovky let. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film je tak trochu křížencem Revizora a Až přijde kocour. Nedosahuje sice kvalit ani jednoho, ale to nevadí. Charakteristika maloměsta je více než zábavná zejména dík výborně napsaným postavám dobře zahraným našimi hereckými esy. Sám poštmistr Burian je na svůj věk a zdraví v excelentní herecké formě, jako za starých časů. Nesouhlasím s tím, že zde jeho výkon pokulhává. On a Neumann jsou perfektní páreček komiků. Nejlepší člověk není sice nejlepší film, ale přesto si místo v mé filmotéce zaslouží...80% ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V roce 1954 za komunistů natočili pánové Wasserman a Vlček st. historii 1914 ck Rakouska netušili, že natočili i naši budoucnost. Poštmistr odposlouchává hovory, porušuje listovní tajemství jako pravý STBák a rozhoduje kdo s kým a za kolik na kterou kandidátku přímo skvělá ukázka české povahy . Při sledování x tém vidím naši součastnost . Češi se za 100 let vůbec nezměnili , návist nenávist protekce prostě skvělá vize budoucnosti. Mám za to že bychom měli jít znova zvonit klíči . Bravo!! Ještě děkuji všem hercům za skvělé herecké výkony. Bojím se podívat do zrcadla jestli se někomu nepodobám, všechny vlastnosti stejně nosíme v sobě, někdo víc někdo míň . S úsměvem až k pláči deda :-) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama