Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi se většina dřeva z horských lesů dopravovala na pily po řekách. Voraře postupně vytlačily nákladní automobily a železnice, oni však stále vzpomínají na dny své slávy a romantiku vodních putování. Dvěma zkušeným starým plavcům Váňovi a Šindelářovi se podařilo prosadit návrat ke starému způsobu alespoň pro jednu cestu. Sehnali si partu podobných nadšenců a vory svázané z klád se mohou vydat po říčním proudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Veselohra Plavecký mariáš na námět Jana Morávka byla diváky v době své premiéry přijata neobyčejně příznivě. Proč tomu tak bylo? Zaujal je především prostý lidský příběh bývalého plavce Váni, kterému se podařilo sestavit vorařskou partu a pomohl tak dopravit několik tisíc kubických metrů polomového dřeva včas na pilu. Film realizoval zkušený tým filmařských praktiků v čele s režisérem Václavem Wassermanem a kameramanem Ferdinandem Pečenkou, který dokázal citlivě a poeticky přiblížit krásu neporušené přírody a půvab zapomenutého českého řemesla. Snímek je cenný i tím, že ukazuje vltavské povodí v původním stavu těsně před dokončením kaskády velkých přehrad. Budovatelský entuziasmus pak částečně vyvažují mistři ze staré herecké školy v čele s Marvanem, Plachým, Fialou, Pištěkem a dalšími, byť některé dobově podbarvené vtipy a situace pobaví i přes jejich současnou kamennost. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Snad k tomu přispělo pár dobře mířených panáků, možná i to, že jsem těsně před tímto filmem viděl jiný skvost "Za volantem nepřítel", ale rozhodl jsem se nedat Plavečáku svůj obligátní budovatelský odpad. Příběh je samozřejmě jednoduchoučký, postavy jednoznačné, láska ryzí a příroda panenská. Zjevuje se tady však nová akční hvězda českého filmu, Bruce Willis zestátněné kinematografie, nezdolný hrdina a vzor všech mladých - Jaroslav Marvan, který své nadlidské záchranářské schopnosti projevil i v Železném Dědkovi. Takže na agitační hovadinu slušné 2. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Každá doba má své filmy, které ji charakterizují a které následující doba zavrhne, protože se to nosí. Pracovní nadšení lidí při záchraně dříví z lesních polomů je opravdu z dnešního pohledu nepochopitelné pro každého, kdo nezažil poválečný stav. Výsměch není na místě, protože těžko říct, jestli by dnešní kritici vystupovali stejně radikálně i v padesátých letech a starý papír se dneska sbírá nejen ve školách, ale i ve školkách. Ale dosti politiky. Kromě toho, že tedy je to agitka o chlapech, kteří chtěli stáhnout dřevo z lesa, aby neshnilo, je to veselý a vtipný film s výborným Marvanem, skvělou dobovou výpravou, krásnou přírodou a patří ke své době. Viděla jsem ho už několikrát a ráda se podívám někdy znovu. Mým vnukům vodákům se taky líbí. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Kdyby psal golfista, při vší úctě, komentář k filmu o golfu, zajisté by byl předpojatý podobně jako je můj pohled a hodnocení k filmu o řece, vorech a vorařích. A nedá mi to věru ani žádné přemáhání. Film je svěží, s pohodovou letní atmosférou, nádherně zachycenou romantikou vorařského řemesla a výborným hereckým obsazením. Moje shovívavost k faktu, že se nejedná o dílo s mimořádnou uměleckou hodnotou, je úměrná shovívavosti k ideologické páteři filmu, která má aspoň dobovou výpovědní hodnotu. Ale i moje shovívavost má své meze a tak by mě stálo velké úsilí, abych uvědomělého předsedu třídní samosprávy a mičurince Pepíčka při vhodné příležitosti neutopil.:-) ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Možná že před šedesáti lety byla ještě valná většina těch, kteří si při rozehrání děje takového filmu mohli myslet, že se ta banda líná na to dřevo nakonec vysere, a byli pak na konci FAKT překvapený, když to klaplo úplně jinak. Já jsem se sice snažil, ale takhle zdebilnět jsem prostě nedokázal ani na tu hodinu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Za hercov pri záberoch na vode zaskakovali profesionálni splavovači dreva a pltí. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan (Josef Váňa) jezdil každý den po natáčení do Prahy, kde měl vystoupení v divadle. (M.B)

Reklama

Reklama