Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 6

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (271)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najskôr povedzte všetkým deťom, ktorí videli Toy Story, že toto nie je ten istý Rakeťák ako v spomínaných filmoch z prelomu tisícročia. Tento film je nie o hračke, ale o "skutočnej" postave, ktorá neskôr dostala svoju verziu hračky. Takže tu nebude Rakeťák spomínať na svojich hračkárskych kamošov. O Rakeťákovi by sa dalo hovoriť ako o spin-offe Toy Story: Príbehu hračiek a svojim spôsobom sa naňho tak dá aj nazerať. Lenže pri Pixare si nepovedali, že jednoducho vezmú obľúbeného astronauta a natočia film s ním v hlavnej úlohe. Ide o hollywoodsky hit, ktorý v polovici deväťdesiatych rokov videl malý Andy, zamiloval si ho a strašne veľmi si prial hračku inšpirovanú jeho hlavným hrdinom. Rakeťák je hit z polovice deväťdesiatych rokov a veľké vesmírne dobrodružstvo pre malých chlapcov. A v roku 2022 funguje ako veľké vesmírne dobrodružstvo pre veľkých chlapcov. Hoci ide v jadre o klasický pixarovský rodinný zážitok – je to oveľa vážnejší animák, než na aké sme od tohto štúdia zvyknutí. A že sa nebojí byť trochu vedeckejší a pre menších divákov málinko zložitejší. (15.8.2022) ()

Jango_Fett 

všechny recenze uživatele

V roce 1995 získal chlapec Andy hračku ze svého oblíbeného filmu.... tohle ale není ten film. Opravdu v té době něco tak hlubokomyslného natočeno být nemohlo. Původní příběh Buzze o kterém mluví v několika dílech Toy Story, dokonce i hrají pc hru z toho světa - vypráví souboj nebojácného Rakeťaka s Císařem Zorgem, který se ve velkém twistu odhalí že je jeho otcem... Pixar si prostě nemohl pomoci a musel nám opět naservírovat svojí klasickou již výše zmiňovanou hlubokomyslnou podívanou, namísto 80tkoveho Star Warsovéhoj jednoduchého příběhu. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Rakeťák je sice po technické stránce naprosto dokonalý, ale příběhově nemá nic moc navíc. Strašně moc bych si přál, aby měl zajímavější postavy, odehrával se na více roztodivných planetách a byl celkově zábavnější, ale bohužel se nepovedlo. Zvrat se Zurgem je sice v jádru fajn, ale nezvládne utáhnout celý film. Navíc se tak trochu obávám, že tohle nebude bavit ani děti (což je asi i jeden z důvodů, proč Pixaři tentokrát v kinech kasovně pohořeli). V hraném, více filozofickém sci-fi by tento koncept fungoval asi mnohem lépe. Takhle je to na hodně silné, ale přesto dosti promrhané 3*. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pixaru se v posledních letech komerčně nedařilo a ani jeho novinky už neoplývaly takovým kouzlem jako kdysi a tak nás v nejbližší době čekají sequely, prequely a spin offy. Jinými slovy dojení zavedených značek. A když na něco navazovat, proč si rovnou nevzít hlavní postavičku z Toy Story. Buzz Rakeťák tedy dostává svůj film. Samozřejmě netřeba polemizovat o tom, že jej vůbec nepotřeboval. Hlavní slovo si bere Chris Evans. Máme tady jednu tuze praktickou kočku, hrozbu, Zorga, nějaký ten dějový zvratík a genderové mrkání. Působilo to na mě hodně temně, dospěle a nejsem si jistý, jestli bych to dokázal doporučit předškolním dětem. 70% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Rakeťák sice nepřekypuje originalitou (i když o to se nejspíš Pixar v tomhle případě ani moc nesnažil), ale od samého začátku nasadí slušné tempo a je zábavným, svižným a vtipným rodinným sci-fi dobrodružstvím, kterých už dneska zas tak moc nevzniká. Jelikož si moc nepamatuji Toy Story, tak úplně nedokážu posoudit jestli je Rakeťák přesně takový jaký by měl být, ale tady je to zarputilý sympaťák, který pro splnění mise udělá cokoliv, takže k tomu kterého známe nemá rozhodně daleko. Většina humoru, jak už to tak bývá, je tady zprostředkována hrdinovým sidekickem, kterým je tentokrát robotická kočka, která je z častí domácí mazel, z části raketový inženýr a z části něco jako Tars v Interstellaru. Pixar se ani tentokrát nebojí vážnějších témat, ale opět to dělá s citem a dokonce i pojmy jako dilatace času jsou tu vysvětleny tak, že z toho děti nebudou úplně vedle...75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se teprve o první spin-off studia Pixar. (PaTeXx)
  • Na rozdíl od všech čtyř hlavních filmů série Toy Story, které měly rating G, má tento film rating PG. (LUKICKK)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama