Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ben Hur je megafilm. Skutočný megafilm. Nie film, kde vytvoríte státisícové armády v počítači. Proti tomu samozrejme tiež nič nemám, ale tá ručná práca, tá drina, keď máte pred sebou desaťtisíc štatistov a velíte im, čo majú robiť, tá je tu cítiť úplne všade. Ben Hur je slávny hlavne kvôli závodnej scéne s vozmi, lenže nie je to ani zďaleka jediná megalomanská scéna, tých je tu popravde omnoho viac, ako som očakával. Ben Hur je pre mňa najvýznamnejší film Hollywoodskeho monumentalizmu. Spolu s Návratom kráľa asi najväčší veľkofilm všetkých čias. Aspoň z môjho uhľa pohľadu. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhé, nudné a roztahané. Ty tři a půl hodiny jsou přímo vražedné. Jediný okamžik, kdy měl Ben Hur mou plnou pozornost, byly vozatajské závody. To jsem byl přikován k obrazovce a ani jsem nedýchal. Jinak akorát spousta plkání o víře a podobně. Nemyslím si, že by mi to vadilo pro můj ateismus, Bible (dětská verze) se mi líbila, ale tohle šlo tedy úplně mimo mně. A ocenit to, že v roce ´59 to musela být naprostá bomba, když jsem se akorát celou dobu nudil a tlačil film k titulkům, opravdu nedokážu... 70% ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto úžasný velkofilm, který zastaral jen nepatrně. Pokud odmyslíme, že tehdy herci přehrávali, kulisy byly až příliš zřetelně namalované, několik efektů je dnes úsměvných a místy je příběh (či postavy) hrozně naivní, pak snad každý musí filmu vytknout neúměrnou stopáž a všem divákům nemusí sedět náboženské motivy (patřím mezi tuto skupinu ateistů). 85% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, kterému nechybí absolutně nic. Původně jsem měl nemalé obavy z obrovské stopáže a náboženského základu. Po skončení mohu s klidným srdcem říci, že mé obavy se nenaplnily a jsem za to nespočetně rád. Celý příběh není nijak složitý a je celkem jasné kam směřuje, ale je podán a hlavně zrežírován naprosto perfektně. William Wyler dokázal ukočírovat tenhle velkofilm s ledovým klidem a ani jedna scéna, která se ve snímku objeví, není zbytečná. Snad nikdy jsem nebyl přesvědčený více, že Oscar za režii je v těch správných rukou. Charlton Heston, ve své životní roli knížete Juda Ben Hura, je prostě famozní, o čemž svěčí i ocenění Oscarem za hlavní herecký výkon. Zkrátka nevím co vytknout, vše mi přijde megalonské, tak jak se u správného velkofilmu sluší a patří. O žádném z 11 Oscarů nemám pochyb a další faktem je, že na vyrovnání onoho počtu se čekalo až do roku 1997 na Cameronův Titanic. Nebudu psát, že tohle dílo doporučuji, tohle je povinnost pro všechny........ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nad tímto filmem slunce právem nezapadá, a i když jsem alergický na přílišné přeceňování, tady těch jedenáct oscarů svoje opodstatnění mělo. Knižní předloha je umělecky bída. Film je jedním z vrcholů americké kinematografie, navíc bez monumentalistické samoúčelnosti. Nejen závěrečná půlhodinka v sobě nese silný spirituální obsah, který ve mně zanechává stopy i dnes. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (76)

  • Stephen Boyd (Messala) nosil kontaktní čočky, protože William Wyler nechtěl, aby měl stejnou barvu očí jako Charlton Heston (Judah Ben-Hur). Čočky však působily dráždění a občas se muselo na několik dní zastavit natáčení, aby si hercovy oči odpočaly. (HellFire)
  • Americký filmový inštitút (AFI) umiestnil v roku 2007 snímku na 100. priečku medzi najväčšími filmami všetkých čias. (curunir)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama