Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

tron 

všechny recenze uživatele

„Králi sa nerodia. Vychovávajú sa. Mečom a utrpením.“ Olivera Stonea (ČATA) nemám rád, ale o to nejde. Proti Colinovi Farrellovi nič nemám, ale ani o to nejde. Z ich ALEXANDRA VEĽKÉHO však zrejme nebude uspokojený ako divák, ktorý bude čakať „myšlienku“ á la KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ, avšak ani divák, ktorý bude pre zmenu čakať prízemný oddychový výplach typu GLADIÁTORA. Takže na jednu rozkošnú scénku („vojna s opicami“) a jednu veľkolepú akčnú scénu (v sprievode Vangelisovej hudby) pripadá aspoň polhodina rozpačitej nudy alebo len nudy bez rozpakov, no stále nudy. Zaujímavá herecká kombinácia (Leto, Plummer, Kilmer, Hopkins, Jolieová), ale to je asi tak všetko. Prvú hodinu si hovoríte, že je odvážne TAKTO robiť historický veľkofilm. "Zvyšok" minutáže sa už len nudíte. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno... Co k tomu napsat. Jediný můj oblíbený tvůrce velkofilmů Stone to vyloženě nepodělal, ale že by nějak extra zazářil to se taky říct nedá. Po stránce akce je to přeci jenom slabota. Na takhle dlouhý spektákl je těch hluchých míst až příliš. Po stránce historické pravdy si to soudit netroufám, protože skoro netuším jak moc jí to odpovídá nebo ne. Nicméně zase Stone a jeho režisérský cit a smysl pro detail v tom cítit je. To zase ne, že ne i když se zatím jednoznačně jedná o nejslabší dílo co jsem dosud od tohoto pana režiséra viděl.50% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Běž, můj synu, najdi sobě vlastní království, které tě bude hodno. Makedonie je pro tebe příliš malá.“ I poslech Alexandr svého otce, u kadeřníka si vyzvedl na cestu zásoby L´Oréal Sluneční blond a vydal se megalomansky dobývat svět.. Tři hodiny dějepisu, homoerotického dusna a alegorií na téma mísení národů přinesly jen pár momentů, kdy jsem zapomněl na to, že sleduji přední hollywoodské herce oblečené v historických kostýmech (třeba bitva u Gaugamél včetně pastí na perské bojové vozy v podobě „garáží“ z šiků korintského spolku). Nabízející se srovnání s Trójou vidím tak, že Petersenův film chtěl především bavit a neměl nutkání vrtat se nějak hlouběji v divácké mysli. Stoneův ambiciózní Alexander bohužel zůstal bezmocně viset někde mezi těmito dvěma polohami.. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Obrovský potenciál skrýval príbeh Alexandra Veľkého. Je mi preto veľmi ľúto, akým spôsobom ho Oliver Stone natočil. Zbytočne sa veľkú väčšinu minutáže zameriava na vzťah matky so synom a na Alexandrovu orientáciu a jeho romániky. Bolo to vážne potrebné? Veľmi podrobný pohľad do Alexandrovej duše a rozbor jeho pocitov a problémov. Vyčerpávalo ma to. Na filme ale vidno obrovskú prácu po vizuálnej stránke. Niektoré kulisy sú fenomenálne, rôzne dekorácie (je ich veľké množstvo) a použité farby. Radosť pozerať! Keď sa bojuje, tak sa bojuje zaujímavo a veľkolepo. Hudba od Vangelisa sa k filmu tiež veľmi hodí. Ešte raz - bolo vážne potrebné tak detailne rozoberať hlavnú postavu a jej sexuálny život? Toto mohol byť jednoznačne najlepší historický veľkofilm poslednej doby. Škoda a veľká. 65% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ehm, moje učitelka dějepisu na základce uměla historii podat mnohem zajímavějším, zábavnějším způsobem a středoškolský profesor zrovna tak. Mám ráda filmy Olivera Stonea, takže jsem nevěřila těm znechuceným, zklamaným komentářům - navíc o Alexandrovi jsem četla knihy už jako dítě a historické filmy patří k mým oblíbeným... No, měla jsem věřit, ušetřila bych si tři hodiny nudy ve společnosti Colina Farrella (kterého zrovna nemusím), Angeliny Jolie (kterou taky moc nemusím) a Anthony Hopkinse (který se ve filmu vyskytoval stěží pár minut). Dvě hvězdičky dávám za to, jak dobově autenticky snímek působí, opravdu jsou vidět obrovské peníze a úsilí vložené do tohoto filmu. Jinak nuda, nuda, nuda... koncentrát nudy. Podruhé teda ani za zlaté prase, ani za celý vepřín zlatých prasat! 41% ()

Galerie (132)

Zajímavosti (40)

  • Časť scén sa mala natáčať v Indii. Nakoniec sa ale ukázalo, že indické slony nie sú pre natáčanie dobre vycvičení, preto sa točilo v Thajsku. (genetique)
  • Colin Farrell (Alexander) pri natáčaní riskoval. A s riskovaním neprestal ani tam, kde by za seba iní nechali hrať skúsených kaskadérov. Natáčanie síce prežil bez zranenia... ale na rozlúčkovom večierku spadol zo schodov a poranil si členok. (genetique)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama