Robin Hood: Král zbojníků
Robin Hood: Prince of Thieves
Robin Hood - Kráľ zbojníkov
Akční / Dobrodružný / Drama / Romantický
USA, 1991, 135 min (Director's cut: 149 min)
Kevin ReynoldsHudba:
Michael KamenPlakáty
Rok 1194. Robin z Locksley unikne z maurského zajetí v Jeruzalémě a vrací se do Anglie. V Nottinghamu se dozvídá, že jeho otec byl zabit, protože se odmítl připojit k tažení šerifa z Nottinghamu proti králi Richardovi. Robin se svým přítelem Azeemem naleznou útočiště v Sherwoodském lese, který ovládají zbojníci, vedení Malým Johnem a Willem Scarlettem. Robin se stává vůdcem bandy, která se denně rozrůstá o uprchlíky před šerifovou krutostí... (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 nominace: Píseň - "(Everything I Do) I Do It for You"(9.3.2004)
don corleone
Zajímavosti: Sean Connery dostal za svou roli krále Richarda 250.000 dolarů a všechny je věnoval na charitu. [--] Ohnivá střela vystělené z luku Robina byla natočená zrychleně. Konkrétně 300 snímků za vteřinu, normálně se používá 24. [--] Pod vodopádem se nesprchoval Kevin Costner, ale jeho dvojník. Asi zklamání pro všechny fanynky Kevina. [--] Mel Gibson prohlásil v jednom televizním pořadu, že odmítnul nabídku na hlavní roli. [--] Kevin Costner si najal učitele Angličtiny, aby se naučil mluvit s anglickým přízvukem. Nešlo mu to ale moc, takže tuto myšlenku nakonec zavrhnul. [--] "Sadiq", jméno, kterým oslovuje Azeem Robina znamená "pravda". [--] Ve scéně, kdy Keltové napadli Sherwood, hraje skoro každého Kelta, který je zasažen šípem jeden a ten samý kaskadér Nick Gillard.(14.7.2007)
Gemini
Kevin Costner v jedné ze svých nejzábavnějších rolí, Morgan Freeman jako Saracénský válečník, Alan Rickman jako dokonalá fraškovitá špína Šerif z Nottinghamu, doslova královský Sean Connery, Christian Slater jako zákeřná lasička, jenom Lady Marion snad mohla být trochu hezčí (když už ji hrála i Uma Thurman nebo Kate Moss;)). Velkofilm o Robinu Hoodovi, do devadesátých let nadšeně vlétající hrdinský epos, který rozhodně nemá s původní pověstí příliš společného. Ale je to skvělá podívaná a i ten soundtrack stojí za hřích (pokud trpíte averzí ke kanadským dřevorubcům, vezmete určitě zavděk OST od Michaela Kamena).(28.1.2003)
Tosim
Tak přesně tenhle film se mi vybaví, když se řekne hollywoodská limonáda, ale těsně za tímto už jaksi pejorativním označením neomylně přikvačí slovo kvalita. Že to nejde dohromady? Nedejte na škarohlídy, podívejte se sami a pak mi dejte za pravdu.(17.11.2003)
Radyo
Zřejmě nejznámější verze příběhu o legendárním zbojníkovi. Kevin Costner v době své největší slávy oplýval charismatem a dokonce i hrál a ne jen simuloval herectví. Slušný výkon předvádí i Morgan Freeman, ale hlavně mě zaujal Alan Rickman jako největší záporák filmu. Jeho výkon je opravdu skvělý a zastiňuje všechny ostatní postavy filmu přesto, že nemá tolik prostoru. Hold asi něco bude na těch povídačkách, že role záporných hrdinů jsou ty nejjednodušší, protože se při nich málokdo musí výrazně přetvařovat. :) Tím ale nechci říct, že je to zrovna Rickmanův případ... :)(8.8.2003)
Djkoma
Hezký, příjemný romanticko dobrodružný film se slušným Costnerem. Pěkný příběh a naprosto úžasná hudba(hlavně písen Everything I Do I Do It For You od Bryana Adamse). Prostě hezkej filmek.(13.7.2004)
Renton
Scénář: Pen Densham, John Watson(16.11.2008)
Enšpígl
Tahle verze legandárního zbojníka ze Sherwoodu se velmi podařila .(6.6.2006)
AngelAngie
Tak trošičku klasika .. co už .. ani nevím jak hodnotit kvalitu, ale líbilo se to snad všem, ne? :)(24.5.2008)
Radek99
Spolu s nádherným britským fantasy seriálem Robin of Sherwood nejlepší převedení legendy o Robinu Hoodovi na filmová plátna (seriál byl ale ještě lepší, hlavně kvůli své mystické atmosféře a hudbě skupiny Clannad). Jedna z mála dobrých hereckých rolí Kevina Costnera (spolu s Tancem s vlky). Král zbojníků Robin Hood je vlastně taková hollywoodská variace na středověké hrdinské eposy - velké výpravné dílo s typizovaným pozitivním hrdinou, zde ale středověkého aristokrata rytíře, bojujícího o čest a obvykle i o ruku své paní, nahradil legendární ex-rytíř vydávající se na cestu desperáda...(14.7.2007)
Superpero
Nejoblíbenější film mého dětství.(9.1.2005)
║Rozpočet $48miliónov║Tržby USA $165,493,908║Tržby Celosvetovo $390,493,908║ Moja srdcovka! /95%/(29.6.2005)
DaViD´82
Spíše než o legendu, z které tu ostatně stejně nezůstal kámen na kameni, jde o klasickou pohádku s nejvíc zlým tyranem (všechna čest Rickmanovi, tohle se ctí uhrát nebyl zrovna nejlehčí úkol) a nejvíc hodným klaďasem. Odpočinkově příjemné, nezapamatovatelné, nevýpravné, místy hodně vtipné, takřka nikdy směšné a s nepostřehnutelným rozdílem mezi klasickou a rozšířenou verzí. Naštěstí výrazně méně ujuchané než verze ze třicátých let, ale na nic více než na dobrý film to stejně nestačí. Jo, a zrušte Vánoce!(1.5.2010)
mandes
rozpocet $48 million trzby celosvetovo $390,493,908(5.11.2006)
Boss321
Pro mě nejzdařilejší adaptace příběhu o legendě Sherwoodského lese. Skvělý Costner, vynikající Freeman a v roli šerifa z Nottinghamu mě velmi zaujal ještě Alan Rickman. Navíc skvělá píseň Bryana Adamse (Everything I Do) I Do It for You. Prostě klasika 90. let.(28.9.2007)
tron
„Kresťan, si čudný...“ – „Ale šťastný.“ Keď sa v roku 1991 rozhodol narcis Kevin Costner (to už mal za sebou POLE SNOV či triumf s TANCOM S VLKMI) so svojím vtedy-ešte-kamarátom režisérom Kevinom Reynoldsom (neskôr ich čakali ešte VODNÝ SVET, RAPA NUI a koniec vzťahu), oživiť legendárneho anglického zbojníka, nezohnal si len poriadne mastný rozpočet a množstvo tradične sychravo anglických lokácií. Zohnal si tiež tomu všetkému odpovedajúci veľkofilmový scenár (akcia, hrady, kobky, láska, humor) a slávneho speváka, ktorý k filmu naspieval veľký romantický song. A zbytočne nerozmýšľal – prihodil tu maurského osobného strážcu (Morgan Freeman!), tam Alana Rickamana ako afektovaného titulného zloducha, tamto zlú čarodejnicu (ufff), hentam hrdého Seana Conneryho (ktorému kedysi dopomohol k Oscarovi za kriminálku NEPODPLATITEĽNÍ) a ja neviem čo všetko ešte. Je to bordel, ale prekvapivo zručne nakrútený, herci výborní (s výnimkou nevierohodného mladučkého Christiana Slatera, naopak príjemne poteší obrovský Nick Brimble). Jemne (alebo skôr poriadne?) tupé, ale tiež riadne zábavné dobrodružstvo.(26.10.2004)
movie
Klasický příběh v příjemném zpracování se sympaťákem Costnerem a totálním pošukem Alanem Rickmanem, v roli záporáka, který se pro podobné role prostě narodil!(29.8.2003)
B!shop
Nejlepsi zpracovani Robina Hooda, aspon z tech filmu, co jsem o nem videl. Kevin Costner se do role skvele hodil a hral fakt dobre a skvele ho doplnoval Morgan Freeman. Mastrantonio mi ze zacatku nesedla, ale postupne jsem si uvedomil, ze se do filmu skvele hodi. Ale jednoznacne nejlepsi je Alan Rickman, tohle je jedna z jeho nejzapornejsich roli a je fakt hodne krutej. Film prijemne ubihal, takze jsem si ani neuvedomil jeho dylku a navic to vse pusobi docela velkolepe a je to podkresleny hezkou sviznou hudbou. Tohle je proste dobre odvedenej dobrodruzne romantickej film a jelikoz filmy s tematikou Hooda mam hodne rad, nemuzu jinak, nez za 5*. P.S. Jen je skoda, ze nikdy v zadnem filmu s Hoodem, nejsou ukazane krizacke vypravy, na ktere odjel.(2.8.2006)
BadoXXII
Jeden z najvačších sympaťákov 90tych rokov - Kevin Costner vs. jeden z najlepších záporákov v dejinách filmu - Alan Rickman. Je to príjemná oddychovka, ktorú si pozriem vždy rád. Na nedelné poobedie raz za dva roky priam ideálna voľba.(22.4.2011)
Melies
7 / 10 Zaujímavé, pomerne naturalistické spracovanie starej legendy, ktoré sa môže pochváliť výborným hereckým obsadením (Costner, Freeman, Rickman), dynamickým spádom a krásnou výpravou. Logika filmu sa síce párkrát na čas stratí v hustých Sherwoodskych lesoch a chvíľu potrvá, kým nájde cestu von, ale aj tak je to solídna zábava na dlhé sobotné večery.(24.12.2005)
| V kinech ČR od: | 22.11.1991 |
|---|---|
| Na DVD od: | 14.01.2004 Warner |
Podobné
- Robin Hood (2010)
- Skutečný Robin Hood (TV film) (2010)
- Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (TV film) (2009)
- Robin Hood (TV seriál) (2006)
- Robin Hood (TV film) (1991)
- Robin Hood (TV seriál) (1984)
- Robin Hood a Čaroděj (TV film) (1983)